x

  Arboretum Volčji Potok

  Arboretum Volčji potok ima dolgo in pestro zgodovino. Leta 1999 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena in danes sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji. V parku uspeva preko 3500 taksonov rastlin, kar arboretumsko zbirko uvršča med najbogatejše tovrstne zbirke v Srednji Evropi. Okoli geometrično oblikovanega parterja so razporejene tematske enote kot so rozarij, zelnate trajnice, vodne rastline, gozd, kisli gozd, ruševine starega gradu Volčji Potok in širše območje parka. Skrbniki parka že desetletja ohranjajo krajinske, zgodovinske in prostorske vrednote, omogočajo znanstveno-raziskovalno delo in izobraževalne programe ter v Arboretum privabljajo množice starih in mladih.
  Drugo 48
  arboretum volčji potok
  arboretum volčji potok

  1. Arboretum

  Park je odprt vsak dan tudi med vikendi in prazniki in med seboj združuje ohranjene grajske prvine, po tematskih sklopih urejene različne vrste rastlinja, vodne motive, naravno krajinsko okolje in panoramske poglede na bližnjo okolico. Ob vstopu v Arboretum vas pot vodi naravnost do parternega parka, zavijete pa lahko tudi skozi mogočen kostanjev drevored do prireditvenih površin za sezonske razstave.

  Ob poti vsako leto presenetijo drugačni cvetlični nasadi. Vzdolž potoka Stanjška lahko v Souvanovi loki počijete pod starimi gabri in jelšami. V močvirnatem območju uspevajo obvodne rastline in tise, ki jih preletavajo vodne ptice. Pod nekdanjo graščino se nahaja francoski park iz striženega pušpana, ki v obliki rozete obkroža cvetoče gredice. Srce tega dela parka predstavlja Barbarin vodnjak z vodometom. Dragulj Arboretuma je zagotovo rozarij z devetsto sortami vrtnic: od divjih šipkov, velikih rožnih grmov in zgodovinskih vrtnic do velecvetnih čajevk.

  Arboretum se razteza daleč preko parka, travnikov, potokov in gozdov.
  Arboretum se razteza daleč preko parka, travnikov, potokov in gozdov. Vir: arboretum.si

  Stari del parka je nastal okoli nekdanje graščine, od v spomin katere danes stojijo najmarkantnejša stoletna drevesa: platane, divji kostanji in bakrene bukve. Vzhodni del Arboretuma obroblja gozd, ki v sebi skriva ruševine gradu Volčji Potok. Najboljši vrtnar je kar narava sama, saj se na majhnem območju nahaja neverjetna drevesna pestrost. Tukaj rastejo jelke, borovci, gorski bukov gozd in hrastovje in druge vrste.

  Angleški park nas vodi pod krivenčastimi hrasti ob vijugastem potoku Stanjšku, čez travnik do mogočnih ameriških hrastov ter pod krošnjami stoletnih bukev ob robu naravnega gozda. V ravninskem delu Arboretuma so prostrani travniki, ki so z drevjem posajeni predvsem po zunanjih robovih. Obiskovalce bodo navdušili prelepi razgledi na vas Volčji Potok s cerkvijo svetega Ožbolta z ozadjem mogočnih Kamniških Alp. Spodnji angleški park pa v sebi skriva vodno srce - jezero Otočec, ki je priljubljen prostor počitka. Sprehod skozi park v vsakem letnem času ponuja drugačne poglede. V njem ne manjka kotičkov za sprostitev in misel.

  Spomladi in poleti v Arboretumu zacveti na tisoče rožnih vrst.
  Spomladi in poleti v Arboretumu zacveti na tisoče rožnih vrst. Vir: arboretum.si

  2. Knjižnica narave

  Narava je že od nekdaj prostor sprostitve in navdiha. Od nje se lahko marsikaj naučimo. Za ogled parka je možno najeti vodiča, ki razkaže tiste dele parka, ki so v tem letnem času najbolj zanimivi. Udeležite pa se lahko tudi strokovnih vodenj s področja dendrologije, krajinskega vrtnarstva, krajinske arhitekture, gozdarstva in kulturne dediščine. Zahtevnost in poglobljenost strokovnih vodenj se lahko prilagodi višjestrokovnošolskim in univerzitetnim študentom, hortikulturnim društvom, skupinam strokovnjakov in resnim ljubiteljem.

  Arboretum ponuja tudi izobraževalne programe za skupine iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki so prilagojeni različnim starostim. Vodenja so na voljo tudi za sezonske razstave kaktusov, orhidej in tropskih metuljev. Možna je tudi organizacija naravoslovnih dni za osnovne in srednje šole, ki šolarjem omogoča utrjevanje znanje s praktičnim učenjem.

  3. Kultura, kulinarika in dogodki

  Tudi za ljubitelje kulture in dobre hrane v Arboretumu ne manjka zanimivosti. Galerija Janeza Boljke hrani stalno zbirko njegovih skulptur. Poleg se nahaja kavarna, ki je odprta vsak dan, od aprila do novembra, razen ob slabem vremenu.

  Ni potrebno dvakrat reči, da je z množico cvetja, mogočnih dreves in jezer, Arboretum idealen za romantična doživetja. Poroka v parku za vedno ostane v spominu. Zaobljube lahko izmenjate v rozariju,, francoskem vrtu ali na zelenici pri jezeru Otočec. V primeru slabega vremena pa v Galeriji Janeza Boljke, v indonezijskem paviljonu ali pod arkadami pristave.

  Park je vreden ogleda tudi pozimi, po sprehodu pa se zagotovo prileže skodelica toplega čaja v kavarni.
  Park je vreden ogleda tudi pozimi, po sprehodu pa se zagotovo prileže skodelica toplega čaja v kavarni. Vir: arboretum.si

  Ne manjka niti dejavnosti za najmlajše. Veliko otroško igrišče z raznovrstnimi igrali bo zagotovo navdušilo (in zaposlilo) prav vsakega malčka. V Arboretumu pa lahko praznujete tudi rojstne dneve, skupaj z animatorji ali bolj naravoslovno-živalskimi temami.

  Ob koncu dneva boste košček parka zagotovo želeli odnesti kar domov. Arboretum prodaja tudi pestro ponudbo rastlin, ki se spreminja glede na letni čas. V bližnji cvetličarni pa boste našli pravo zakladnico dišečega rezanega cvetja in lončnic.

  4. Dogodki v 2019/2020

  V Arboretumu nikoli ne zmanjka življenja, saj obiskovalcem tudi v sezoni 2019/20 ponujajo pester program dogodkov:

  12.10.2019 Jesenske barve v parku Prepustite se vodenju med čudovitimi jesenskimi barvami parka. Obvezna prijava.
  19.10.2019 Izrezovanje buč Delavnica izrezovanja strašnih, smešnih in okrasnih buč.
  19.10.2019 Recital južno-indijske klasične glasbe Glasbeni recital 5-7 kompozicij karnatske glasbe.
  20.10.2019 Ornitološki sprehod Opazujte prhutanje in poslušajte čudovito ptičje petje pod vodstvom izkušeega ornitologa. Obvezna prijava.
  28.10.2019 - 1.11.2019 Naravoslovne počitnice v parku Tedensko ali dnevno doživetje za otroke v objemu narave, pod varnim očesom vzojiteljev. Obvezna prijava.
  31.10.2019 Začarani park Večerni sprehod po parku, ki ga bodo razsvetlile izrezljane buče.
  9.11.2019 Vzimovanje vrtnic Delavnica priprave vrtnic na zimovanje. Obvezna prijava.
  17.11.2019 Ornitološki sprehod Opazujte prhutanje in poslušajte čudovito ptičje petje pod vodstvom izkušeega ornitologa. Obvezna prijava.
  23.11.2019 Izdelava adventnih venčkov Izdelajte lastni adventni venček, ki bo v ponos vašemu domu. Obvezna prijava.
  3.12.2019 Ta veseli dan kulture Člani društva Lipa Domžale bodo s poslušalci delili svoje zgodbe in pesmi, v katerih se zrcalijo čustva, modrosti, igrivosti, grenke ter sladke izkušnje življenja.
  15.12.2019 Ornitološki sprehod Opazujte prhutanje in poslušajte čudovito ptičje petje pod vodstvom izkušeega ornitologa. Obvezna prijava.

  5. Razstave v 2019/2020

  13.4.2019 - 31.10.2019 Ferry Souvan Razstava ob stoletnici rojstva Ferryja Souvana, graditelja graščine in ustvarjalca slovenske zabavne glasbe.
  15.3.2019 - 31.10.2019 Cvetlične iluzije V sodelovanju z Muzejm iluzij, boste cvetlice spoznali v popolnoma nerazpoznavni luči.
  21.9.2019 - 31.10.2019 Razstava buč Po parku bo strašila tradicionalna razstava buč.
  1.10.2019 - 31.10.2019 Mesec jesenskih barv Oktober je najlepši mesec za doživetje mavrične palete jesenskih barv.
  1.1.2019 - 24.11.2019 Dinozavri Po parku lomastijo in rjovijo velikanski kipi dinozavrov.
  9.3.2019 - 3.11.2019 Razstava kaktusov Edinstvena razstava več kot 1000 kaktusov iz zbirke Dušana Hrovatina.
  9.3.2019 - 3.11.2019 Razstava orhidej Oglejte si zbirko kraljic tropskega gozda - orhidej.
  1.1.2019 - 31.12.2019 Pravljični junaki Na otroškem igrišču se bodo z vami igrali Rdeča Kapica, Zlatolaska, Ostržek, Obuti maček, Bikec Ferdinand in drugi.
  1.1.2019 - 31.12.2019 Velikani morskih globin Po parku plavajo kipi kitov v naravni velikosti.
  1.12.2019 - 31.12.2019 Praznični arboretum Decembrsko praznično vzdušje v parku bo zasijalo v tisočih lučeh.

  Za nepozabno doživetje obiščite Arboretum na naslovu:

  Arboretum Volčji Potok
  Volčji Potok 3
  1235 Radomlje

  Drugo 48
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 979 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  POGLEJ KATALOG
  148+
  REFERENCAMI, KI JIH IMAMO V BAZI
  POTREBUJETE SVETOVANJE ZA
  UREJANJE OKOLICE

  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE UREJANJE OKOLICE
  10
  4

  T Matom d.o.o.

  Kungota pri Ptuju 1a, 2325 Kidričevo
  10
  1

  VODE d.o.o.

  Osredke 45, 1262 Dol Pri Ljubljani
  9.9
  1

  GRADOMET IGOR NOVAK S.P.

  VOSEK 26E, 2231 PERNICA
  10
  15

  Gradbeništvo Meli, Fikret Dedić s.p.

  Utik 6, 1217 Vodice
  9.7
  7

  AG izkopi d.o.o

  Stari trg 28, 3210 Slovenske Konjice
  10
  7

  UZING, strojna zemeljska dela, Jože Ušen, s.p.

  Levec 36A, 3301 Petrovče
  IŠČETE DOBRE IZVAJALCE ZA PODROČJE UREJANJE OKOLICE?

  sejanje trave
  rezanje žive meje
  odkopavanje humusa
  sejanje trave
  oblikovanje ribnika
  oblikovanje rožne gredice
  profesionalno urejanje okolice in dvorišča
  podjetje za urejanje okolice
 • Urejanje okolice Ajdovščina
 • Urejanje okolice Bled
 • Urejanje okolice Bovec
 • Urejanje okolice Celje
 • Urejanje okolice Črna na Koroškem
 • Urejanje okolice Črnomelj
 • Urejanje okolice Domžale
 • Urejanje okolice Gornja Radgona
 • Urejanje okolice Gornji Grad
 • Urejanje okolice Hrastnik
 • Urejanje okolice Ilirska Bistrica
 • Urejanje okolice Izola
 • Urejanje okolice Jesenice
 • Urejanje okolice Kamnik
 • Urejanje okolice Kidričevo
 • Urejanje okolice Kobarid
 • Urejanje okolice Kočevje
 • Urejanje okolice Koper
 • Urejanje okolice Kranj
 • Urejanje okolice Kranjska Gora
 • Urejanje okolice Krško
 • Urejanje okolice Laško
 • Urejanje okolice Lendava
 • Urejanje okolice Litija
 • Urejanje okolice Ljubljana
 • Urejanje okolice Ljutomer
 • Urejanje okolice Maribor
 • Urejanje okolice Metlika
 • Urejanje okolice Mojstrana
 • Urejanje okolice Mozirje
 • Urejanje okolice Murska Sobota
 • Urejanje okolice Nova Gorica
 • Urejanje okolice Novo mesto
 • Urejanje okolice Ormož
 • Urejanje okolice Piran - Pirano
 • Urejanje okolice Pivka
 • Urejanje okolice Portorož
 • Urejanje okolice Postojna
 • Urejanje okolice Ptuj
 • Urejanje okolice Radeče
 • Urejanje okolice Radenci
 • Urejanje okolice Radovljica
 • Urejanje okolice Ravne Na Koroškem
 • Urejanje okolice Ribnica
 • Urejanje okolice Rogaška Slatina
 • Urejanje okolice Sevnica
 • Urejanje okolice Sežana
 • Urejanje okolice Škofja Loka
 • Urejanje okolice Slovenj Gradec
 • Urejanje okolice Slovenska Bistrica
 • Urejanje okolice Slovenske Konjice
 • Urejanje okolice Šoštanj
 • Urejanje okolice Štore
 • Urejanje okolice Tolmin
 • Urejanje okolice Trbovlje
 • Urejanje okolice Tržič
 • Urejanje okolice Trzin
 • Urejanje okolice Velenje
 • Urejanje okolice Vipava
 • Urejanje okolice Vojnik
 • Urejanje okolice Vransko
 • Urejanje okolice Vrhnika
 • Urejanje okolice Žalec
 • Urejanje okolice Zreče
 • Urejanje okolice Žužemberk
 • SLOVENIA
  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Pestalozzistraße 1/II/12
  8010 Graz

  0043 676 5205 325

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2019 Eforma d.o.o., vse pravice pridržane