Za področje

    Urejanje dvorišča: kako je urejeno dvorišče lahko ponos vašega doma?

    Članek je koristil že 2140+ uporabnikom
    Dvorišča so pomemben del naše hiše. So tudi prvi stik mimoidočega s hišo, zato je še posebej pomembno, kako so urejena. Urejena dvorišča so tista, ki poleg dobre funkcionalne zasnove nudijo še več, estetsko vrednost, ki polepša ne le okolico, pač pa celotni videz hiše. Z nekaj praktičnimi nasveti vam želimo dodatno poenostaviti urejanje dvorišča - razlika bo očitna!
    Trendi, dizajn 2140
    urejeno dvorisce rastline vhod
    Imamo kar 1595 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Urejanje dvorišča in pravilna osvetlitev

    Ena izmed prvih stvari, na katere pomislimo med urejanjem dvorišča, je zagotovo osvetlitev. Zelo pomembno je, da je zasnovana z občutkom in da osvetljuje ravno prava mesta. Poznamo dve ravni osvetlitve dvorišča, ki ju je vredno kombinirati in združiti v harmonično celoto: funkcionalna in ambientalna osvetlitev dvorišča. Prvi tip osvetlitve je namenjen lažji orientaciji in varni hoji v večernih in nočnih urah. Biti mora dovolj svetel, da vidimo pot pod nogami, a dovolj subtilen, da ne moti okolice. Ne smejo ga prekrivati rastline, saj sicer ne služi svoji funkciji. Drugi tip osvetlitve – ambientalna osvetlitev – je namenjena ustvarjanju večernega ambienta. Ambientalno osvetlitev sestavljajo luči z nežno, disperzno svetlobo.

    Luči za ambientalno osvetlitev umestimo na nepričakovana mesta, npr. pod drevo, zato da osvetljuje njegovo veličastno krošnjo, med grmovje, zato da nastane svetlobni lampijon in podobno. Pustite domišljiji prosto pot! 
    Osvetlitev dvorišča
    Osvetlitev dvorišča mora biti zasnovana premišljeno in z občutkom.

    Nadstrešek – da ali ne?

    Nadstreški so razvpiti element slovenskih dvorišč. Običajno so preveliki, premasivni in zapirajo poglede na okolico. Običajno so dodani kasneje, ko je hiša že zgrajena in zato delujejo kot samostojni element, ki s hišo nima nič skupnega – tako v oblikovnem, materialnem kot konstrukcijskem smislu. Takim nadstreškom se poskusimo izogniti, kolikor se le da. Poznamo pa drugi tip nadstreškov, ki za razliko od prvega harmonično dopolnjujejo arhitekturo hiše in izboljšajo videz našega dvorišča. Takšni nadstreški so zasnovani kot del hiše in se načrtujejo med načrtovanjem hiše. S hišo tvorijo koherentno celoto in ji dajejo poseben karakter. 

    Urejanje dvorišča: nadstrešek
    Nadstrešek lahko urejanje dvorišča izboljša ali poslabša, če ni del celostne arhitekturne zasnove. 

    Ali si lahko predstavljamo urejeno dvorišče brez urejenih poti?

    Odgovor je preprost in se seveda glasi: ne. Urejene poti so bistven del vsakega dvorišča. Čeprav so v prvi vrsti namenjene pragmatičnemu cilju, gre za element, ki dvorišču daje poseben karakter in ga ločuje od sosedovega. Pri oblikovanju poti imamo resnično neskončno možnosti: izbiramo lahko med različnimi materiali (kamen, tlakovci, opeka, lesene deske, pesek, utrjena trava), različnimi oblikami (pravilne, ortogonalne oblike, vijugaste poti), doživljajskimi sekvencami (razširitve, prekinitve, združitve) in posebno pozornost namenimo detajlom, kot so stiki med različnimi materiali, med potjo in travnatimi površinami in podobno. 

    Urejanje dvorišča: poti
    Ne obstaja urejeno dvorišče brez urejenih poti. 

    Kanalete za dvorišče

    Dvorišče mora biti lepo, a tudi funkcionalno. Eden ključnih, a žal pogosto spregledanih elementov so kanalete za dvorišče. Kanalete omogočajo pravilno odtekanje vode iz pohodnih površin (tlakovanih ali betoniranih), kjer voda ne more ponikniti pod zemljo. Če vodi ne omogočimo pravilnega ponikanja, bo začela zastajati na površini, to pa lahko ob močnih nalivih vodi v poplavljanje. Stoječa voda je obenem idealno gojišč alg in plesni, ki se hitro razširijo na fasado. Kanalete za dvorišče so zato nujni del vsakega sodobnega dvorišča. 

    Danes obstaja toliko različnih tipov kanalet, da se najdejo primerne tudi za najbolj zahtevne kupce, ki jih želijo popolnoma skriti med tlakovce. 
    Kanalete za dvorišče
    Kanalete za dvorišče preprečujejo zastajanje vode na tlakovanih površinah. 

    Betoniranje dvorišča

    Nekoč je veljalo, da je betoniranje dvorišča bližnjica oziroma poenostavljena rešitev, ki se ne more kosati s tlakovanimi dvorišči. To že dolgo ne drži več – betonirana dvorišča veljajo za zelo estetska in funkcionalna, obenem pa se zaradi svojega nevtralnega videza odlično prilagajajo še tako različnim hišam. Na voljo imamo več različnih načinov obdelav betonske površine: metličen, »štokan« in brušen beton. Kateri tip obdelave izbrati, pogojuje celotna zasnova dvorišča. 

    Betoniranje dvoiršča
    Betoniranje dvoiršča je značilno predvsem za sodobna dvorišča. 

    Urejanje dvorišča z rastlinami 

    Včasih so že rastline dovolj za urejeno dvorišče. Čeprav ima večina hiš vrtove zadaj, stran od ceste, je vredno razmisliti, kako lahko izbira pravilnih vrst rastlin in domiselna zasaditev občutno polepšata vstopno stran naše parcele. Za dovozno dvorišče so še posebej primerni odporni grmi nižje rasti, ki se ne razrastejo pretirano, obenem pa travo ob tlakovcih na dovozni poti varujejo pred plevelom. 

    Urejeno dvorišče
    Urejeno dvorišče: rastline pripomorejo več, kot si mislite. 

    Pesek za dvorišče 

    Pesek za dvorišče je odlična izbire za predele tik ob tlakovanih površinah in dovoznih poteh. Pesek je namreč veliko bolj enostaven za vzdrževanje kot travnate površine. Čeprav preprečuje nastanek plevela, omogoča zasaditev rastlin in poživitev dvorišča. Če si želite vedno urejeno dvorišče, a obenem nimate ne časa ne volje, ki bi bila potrebna za njegovo vzdrževanje, je pesek za dvorišče prava izbira za vas. 

    Pesek za dvorišče
    Pesek za dvorišče je različnih barv in ima različno granulacijo. 

    Majhno, a urejeno dvorišče

    Poseben izziv za urejanje okolice predstavljajo majhna dvorišča. Urejeno dvorišče je v primeru majhnih dvorišč še toliko bolj pomembno, saj moramo ustvariti prijetno, estetsko, a kompaktno celoto. Pri majhnih dvoriščih je pomembno, da vse elemente zasnove in njihove pozicije naskiciramo vnaprej. Tako boste hitro videli, koliko prostora ostane za kateri element, kam je mogoče umestiti rastline in kako široke so lahko poti. Svetujemo, da kljub majhni površini poskusite ohraniti čim več zelenih površin, saj te predstavljajo največjo kakovost dvorišč oziroma zunanjih prostorov. 

    Ne pretiravajte z velikimi drevesi – velikost vseh rastlin je treba prilagoditi velikosti dvorišča. 
    Majhno urejeno dvorišče
    Kompaktno, majhno urejeno dvorišče. 

    Ohranite veličastna drevesa

    Če na vaši parceli stoji zdrav veličasten, stoleten hrast ali velika stara lipa, je nikar ne porušite. Velika in stara drevesa so občudovanja vredna, saj poleti nudijo bogato senco in vaši parceli dajo poseben čar. Ne pozabite, da posekanega starega drevesa ni mogoče nadomestiti z novim – če posadite novo, mlado drevo, bo trajalo desetletja, da bo doseglo veličino prejšnjega. Na stara drevesa, ki stojijo dovolj stran od vaše hiše in ne motijo gradnje, zato glejte kot na redko dobrino in dodano vrednost, ki vaše dvorišče dela posebno. 

    Urejanje dvorišča: stara drevesa
    Stara, veličastna drevesa so neprecenljiv element dvorišča. 

     

     

    Trendi, dizajn 2140
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1595 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1595 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    8.9
    17

    Erdeljc, urbano gozdarstvo, Kristijan Erdeljc s,p.


    8.7
    2

    TOM JERŠE S.P., T&R KERAMIČARSTVO


    8.9
    0

    TLAKOVIT TLAKOVANJE DVORIŠČ IBRAHIM KASUPOVIĆ S.P.


    9.6
    31

    Gozdarske storitve, Teo Petek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane