Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Urejanje okolice, ureditev okolice hiše

    Članek je koristil že 25697+ uporabnikom
    Urejanja okolice se ponavadi lotimo ob novogradnji, lahko pa tudi kasneje okolico spremenimo. Ko zgradimo nov objekt njegova neposredna okolica najprej ni privlačna, vidne so sledi gradnje in strojev. Tako moramo pred vselitvijo okolico obdelati. Urejanja okolice se lahko lotimo sami, priporočljivo pa je, da za urejanje okolice najamemo za to primerne strokovnjake.
    Strokovni članek 25697
    urejanje okolice
    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    1. Načrt vrta in okolice hiše

    Če želimo, da je okolica objekta urejena, moramo naš vrt prej načrtovati in ne pustiti, da ta raste spontano. Podobno kot hišo je potrebno načrtovati tudi okolico hiše, tudi za to se naredi načrt. Načrt okvirno zriše že arhitekt, bolj podrobno pa se načrtovanja okolice loti krajinski arhitekt. Pri načrtovanju okolice moramo biti seveda pozorni na to, kje bodo postavljene specifične ploskve trave, tlakovanja, zasaditve, ipd. Paziti pa moramo tudi na to, da okolica paše zraven objekta.

    2. Urejanje vrtov in okolice

    Urejanje vrta in okolice obsega veliko časa, če želimo da vrt sledi določenemu videzu. Poleg tega za urejanje vrtov potrebujemo ustrezno vrtno opremo in stroje. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z urejanjem vrta preučijo vaše zemljišče, zasadijo vrt na novo ali uredijo obsoječ vrt. Njihove dejavnosti obsegajo košenje trave, zalivanje, obrezovanje, gnojenje, okopavanje, odvoz odpadnega materiala in podobno.

    3. Sajenje trave

    Če želimo zdravo in gosto angleško travco, moramo za to poskrbeti že med setvijo. Sajenje trave se izvaja jeseni, saj sta idealni temperature in vlaga. Spomladansko setev opravite najkasneje do sredine maja, da bo mlada trava lažje preživela poletje. Možna je tudi poletna setev, vendar boste imeli veliko težav s pleveli in sušo. Pred setvijo poravnajte in razrahljajte površino. Za 40 kvadratnih metrov porabite približno 1 kg semen. Ko so semena enakomerno raztresena se z grabljami plitko zagrebejo, dobro zalijejo in potlačijo. Da bo zemlja ostala rahla, do vzkalitve vzdržujte primerno vlažnost.

    4. Polaganje trave

    Da se ustvari idealna trata ni potrebno čakati več let. S polaganjem travne ruše lahko takoj ustvarite idealno angleško travco. Polaganje travne ruše ni preprosto opravilo. Priporočljivo je, da pri polaganju travne ruše za to pokličemo strokovnjaka. Ta ustrezno pripravi zemljišče pred polaganjem, prekoplje površino in uredi drenažo za odtekanje odvečne vode. Prav tako je potrebno pred polaganjem odstraniti morebitne korenine in kamenje. Travo lahko sicer tudi posejete, a najhitreje se travo položi v obliki travne preproge. Na ta način položena trava potrebuje tudi manj vzdrževanja in je bolj odporna.

    Polaganje trave

    5. Odstranjevanje, obrezovanje dreves

    Tudi obrezovanje dreves zgleda na prvi pogled zelo preprosto opravilo, vendar pa gre za strokovno delo, ki ga mora opraviti usposobljena oseba. Pri obrezovanju moramo namreč vedeti, kdaj v letu začeti z obrezovanjem, katere dele drevesa lahko obrežemo, kje točno moramo drevo obrezati, kako je potrebno oblikovati krošnjo in podobno. Podobno velja tudi za odstranjevanje dreves, ki pa je povrh vsega tudi nevarno.

    6. Polaganje tlakovcev

    Ureditev okolice hiše pomeni tudi tlakovanje dvorišča. Pred polaganjem tlakovcev moramo teren ustrezno pripraviti in utrditi površine. Nato se lahko začne s polaganjem tlakovcev, ki so ponavadi betonski in jih lahko položimo na ustrezno pripravljeno površino ali v beton. Kako bomo tlakovce položili in kako mora biti pripravljena površina je odvisno od tega za kaj bo površina namenjena, hoji, vožnji, itd. Če želimo, da bo površina tlakovana ustrezno, potem je skoraj nujno, da na pomoč pokličemo ustreznega izvajalca.

    Pod urejanje okolice spadajo še druge dejavnosti, kot npr. postavitve namakalnih sistemov, vodnih motivov, skalnjakov, vrtnega pohištva, ipd.

    Za pomoč pri urejanju okolice se obrnite na sistem Mojmojster in nam pošljite povpraševanje.

    Strokovni članek 25697
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    10
    5

    ARHI.SI, ARHITEKTURNO PROJEKTIRANJE IN SVETOVANJE, Gašper Majcen s.p.


    9.8
    4

    Izkopi, prevozi in urejanje okolja, Drago Slanič s.p.


    10
    4

    STORITVE Z GRADBENO MEHANIZACIJO IN GRADBENA DEJAVNOST FRANCI KOLARIČ S.P.


    10
    40

    Deseo d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane