Za področje

    Kakšna zaščita in osvežitev lesa je najbolj učinkovita?

    Članek je koristil že 4131+ uporabnikom
    Neustrezno uporabljen in zaščiten les lahko propade hitreje kot pričakujete. Naše podnebje je namreč za obstojnost lesa precej neugodno, pogoji pa se iz leta v leto še slabšajo. Ste vedeli, da se les v Sloveniji razkraja najhitreje v Evropi in da se je hitrost tega procesa zaradi podnebnih sprememb povečala za petino? Zaradi milih zim, skozi vse leto enakomerno razporejenih padavin ter vlažnih poletij, je klima najmanj ugodna v Vipavski dolini in Ljubljani. Za rabo lesa na prostem so najboljši pogoji v Zgornjesavski dolini. Staro razumevanje obnašanja lesa in njegove zaščite zato pogosto ni več merodajno. Neustrezno uporabljen in zaščiten les lahko propade bistveno hitreje, kot bi pričakovali glede na pretekle izkušnje. O najbolj učinkovitih načinih zaščite in osvežitve lesa na prostem smo se pogovarjali s svetovalcem za barve in lazure v podjetju Topdom.
    Strokovni članek 4131
    zaščita lesa
    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    Za kaj je potrebno les na prostem zaščititi? Kateri dejavniki najbolj vplivajo na njegovo propadanje?

    Propadanje lesa povzročajo naravni elementi: sonce, dež, veter in sneg. Z primerno zaščito lahko poskrbimo, da se les počasneje stara in ne razpada.

    Kako pogosto je potrebno obnoviti površinsko zaščito lesa? Kako lahko preverimo v kakšnem stanju je in ali je potrebna obnove?

    Površinsko zaščito lesa je potrebno obnoviti na 2-5 let. Če je les dobre kakovosti, primerno sušen in pripravljen, bo zdržal dlje. Če les hitro vpija vodo, postane reliefen in izgubi svoj lesk -  to nakazuje, da je površina lesa potrebna obnove. 

    Katere so različne vrste zaščitnih premazov za les? Kakšne so njihove lastnosti?

    Zaščitne premaze za les delimo na impregnacije, lazure, olja in pokrivne barve. Premazi prodrejo globoko v les in ga zaščitijo pred razpokanjem. Obenem na površini ustvarijo trden, a prožen sloj, ki jo ohranja nepoškodovano.

    Impregnacija ščiti les pred delovanjem lesnih gljiv, insektov in termitov.

    Lazura je prosojna in poudari strukturo lesa, namenjena pa je predvsem zaščiti lesa pred zunanjimi vplivi.

    Pokrivna barva nudi lesu boljšo zaščito, saj je obstojna na UV žarke, vendar pa prekrije strukturo lesa.

    Olje je ekološka izbira, vendar ne nudi močne zaščite lesa. Premaz je potrebno obnavljati večkrat na leto. 

    osvežitev-lesa.jpg
    Površinsko zaščito lesa je potrebno obnoviti na 2-5 let. Če je les dobre kakovosti, primerno sušen in pripravljen, bo zdržal dlje.

    Kdaj uporabiti premaz in kdaj impregnacijo za zaščito lesa? Ju lahko kombiniramo?

    Impregnacija se uporablja vedno pred nanosom lazure oziroma zaščitnega premaza za les. Uporablja se na še ne zaščitenem, surovem, ustrezno sušenem lesu. Premaz in impregnacijo se uporablja v kombinaciji. 

    Trg ponuja številne izdelke za obnovo lesa. Kako izberemo najprimernejšega?

    Ustrezen premaz oziroma kombinacijo premazov izberemo glede na okolje, v katerem se bo les nahajal in želeni izgled lesa. 

    V zadnjem času je priljubljena gradnja hiš z lesenimi fasadami, ki so vsekakor estetske, vendar njihova barva ščasoma potemni ali zbledi. Kako se v praksi obnesejo različni načini zaščite za lesene fasade?

    Za lesene fasade so najbolj primerni srednji toni lazur. Danes si stranke najbolj želijo naravni videz lesa, zato jim v Topdomu ponujamo rešitev. GORI 79 je lazura na vodni osnovi, ki preprečuje sivenje in rumenenje lesa. GORI 79 je ne glede na to, da je izdelan na vodni osnovi, primeren za vse vrste lesa, tudi za hrast ali macesen, ki vsebujeta veliko tanina in smol. 

    Se v praksi še uporabljajo sredstva, ki vsebujejo visok delež nitro osnove, topil, pigmentov? Ali se bolj uveljavljajo naravna zaščitna sredstva za les? 

    Lazure z visoko vsebnostjo nitra so že nekaj časa prepovedane, novejši izdelki ga vsebujejo zelo malo. Seveda so najbolj ekološke lazure na vodni osnovi. Pomembno pa je, da se držimo navodil proizvajalca - le tako bo zaščita ustrezna in zadostna. 

    vzdrževanje-lesa.jpg
    Impregnacija se uporablja vedno pred nanosom lazure oziroma zaščitnega premaza za les. Nanesemo jo na še ne zaščiten, surov, ustrezno sušen les.

    Je potrebno izbirati zaščitni premaz in impregnacijo glede na vrsto lesa?

    Premazi, ki so izdelani na bazi topil, so primerni za vse vrste lesa. Pri premazih, ki so izdelani na vodni osnovi, pa treba biti pozoren na navodila proizvajalca. Določeni premazi na vodni osnovi lahko na lesu, kot je hrast, povzročajo madeže, ki pokvarijo videz lesa. V teh primerih je zelo primeren izdelek GORI 79, ki sem ga že omenil.

    Ali veljajo pri zaščiti lesa, s katerim uporabniki prihajamo v neposredni stik (stavbno pohištvo, vrtno pohištvo, otroška igrala...) kakšna posebna priporočila?

    V teh primerih priporočamo izbor premaza na vodni osnovi z ustreznimi certifikati. 

    Katera vrsta zaščite je najprimernejša za lesena tla teras? 

    Za lesena tla teras so najbolj primerni oljni premazi. Zelo priporočam olje GORI 05 RAPID, saj je na vodni osnovi in se zelo hitro suši. Zelo praktično je tudi, da po nanosu ni potrebno pobrisati odvečnega olja. 

    Trg ponuja številne izdelke za obnovo lesa. Kako se pravilno odločiti?

    Žal je na trgu tudi veliko nizkocenovnih in slabih izdelkov. Priporočam posvet s strokovnjakom ter izbor preverjenih izdelkov. Lazure GORI, ki jih svetujem, so narejene v Skandinaviji in preizkušene v zelo slabih, celo ekstremnih pogojih.

    Kdaj je najprimernejši čas za obnovo lesa?

    Najbolj primeren čas za obnovo ali barvanje lesa je, ko se zunanja temperatura dvigne nad 20 stopinj. Svetujem pa, da se izognete barvanju direktno na sončni svetlobi in na vročini. Vrhnji sloj zaščitnega premaza se v takih razmerah prehitro posuši in zato ga les ne vpije v zadostni meri. 

    vodoopornost-lesa.jpg
    Če les hitro vpija vodo, postane reliefen in izgubi svoj lesk - to nakazuje, da je površina lesa potrebna obnove. 

    Kako se pravilno lotiti obnove zaščitnega premaza lesa? 

    Z lesa moramo najprej v celoti odstraniti ostanke starega premaza, ki se luščijo ter ga očistiti prahu in umazanije. Na les nanesemo najprej prvi nanos novega premaza, po 24 urah pa še drugega. Postopek lahko po potrebi večkrat ponovimo, odvisno od stanja in poškodovanosti lesa. 

    Katere so najpogostejše napake pri zaščiti lesa?

    Ena največjih napak je impregnacija svežega lesa. Les mora biti pravilno sušen, pobrušen ter očiščen smol ali olj. Velikokrat les zaščitimo premalo ali pa tudi preveč. Zato je zelo pomembno, da različna sredstva za zaščito lesa uporabljamo po navodilih posameznih proizvajalcev. 

    Lahko kako podaljšamo obstojnost premaza za les?

    Za obstojnost lesa in tudi zaščitnega premaza bomo naredili največ, če bomo površinsko zaščito obnavljali redno, kot že omenjeno, na dve do štiri leta. Praviloma zadostujejo dva do trije nanosi, odvisno od vrste zaščitnega sredstva.

    Kakšne so novosti in najnovejši trendi pri zaščiti lesa?

    Trenutno so najbolj v trendu premazi za les na vodni osnovi ter zaščitna olja, saj so prijaznejši do okolja in tudi do zdravja ljudi. Prijazni so tudi za uporabo, saj nimajo neprijetnega vonja in se hitro sušijo. Zagotavljajo enako kakovostno zaščito lesa kot topilni premazi, seveda če jih uporabljamo v skladu z navodili posameznega proizvajalca.

     

     

     

     

    Strokovni članek 4131
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vzdrževanje?

    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje
    10
    29

    Lims čiščenje in vzdrževanje s.p


    8.9
    7

    Vzdrževanje objektov in urejanje okolice Rok Bogovič s.p.


    8.9
    7

    ENERGETIKA VODOVOD d.o.o.


    10
    6

    Prevozi MaKoc, Matjaž Kocić, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane