Za področje

  Odmaševanje odtokov na 7 preprostih načinov

  Članek je koristil že 16748+ uporabnikom
  Vsak izmed nas se je kdaj že srečal z zamašenim odtokom. Če ste pozorni na opozorilne znake, kot sta počasnejše odtekanje in neprijeten vonj, lahko preprečite popolno zamašitev. A ko enkrat pride do poplavljanja in zatekanja, se obrnite na izkušene strokovnjake.
  Strokovni članek 16748
  priljubljen
  odmasevanje odtokov
  Imamo kar 842 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

  1. Poskrbite, da čiščenje odtokov sploh ne bo potrebno

  Preventiva je cenejša kot zdravljenje, kar velja tudi za čiščenje cevi. Zamašitvi cevi se lahko izognete ali jo vsaj premaknete v prihodnost, če boste upoštevali nekaj preprostih nasvetov za čiščenje odtočnih cevi. Odtok umivalnika naj ves čas pokrit z mrežico, vanj pa nikoli ne mečite trdih delcev hrane ali manjših odpadkov.

  To velja tudi za kavno usedlino ali velike količine maščobe, ki se lahko v hladnih ceveh strdi in tvori zaporo. Mastno posodo najprej namočite z detergentom in vročo vodo. V odtočno cev pa vsaj enkrat mesečno zlijte skodelico sode bikarbone in soli ter jo prelijte s 3 litri vrele vode.

  2. Kako lahko sami poskrbite za odmašitev odtokov?

  Z nekaj preprostimi triki lahko ponovno povečate pretok cevi ali odstranite manjše zamašitve.

  2.1 Gumijasti zvon za odmašitev odtoka

  Gumijasti zvon je obvezno orodje za vsak dom. Najprej prekrijte prelivalno odprtino, ki se na umivalniku nahaja pod pipo. Nato z zvonom prekrijte celoten odtok, da se pod njim ustvari vakuum in ga začnite potiskati gor in dol.

  2.2 Čistilo za odmaševanje odtokov

  Sredstvo za odmaševanje odtokov lahko kupite v vsaki trgovini in z njimi odstranite manjše zamašitve. Upoštevajte navodila na embalaži in izvedite postopek čiščenja.

  Opozorilo: večina čistil za odmaševanje odtokov je zdravju škodljivih, zato z njimi ravnajte previdno in jih shranjujte izven dosega otrok.

  2.3 Odmaševanje odtoka z vrelo vodo

  Drug enostaven trik je vrela voda, ki jo počasi zlijte v odtok in vmes večkrat počakajte za nekaj sekund.

  Opozorilo: vrela voda lahko poškoduje občutljivo keramiko in gumijaste cevi.

  2.4 Čiščenje odtočnih cevi s kokakolo

  Kokakola ali katerakoli druga pijača z veliko fosforne kisline je dober domači razmaščevalec in odmaševalec cevi. Dva litra pijače zlijte v odtok in jo pustite učinkovati okoli 2 uri. Na koncu odtok sperite z vročo vodo.

  2.5 Detergent za pomivanje posode

  Zmešajte veliko količino detergenta za pomivanje posode in vrele vode ter ju počasi zlijte v odtok. Ta metoda se dobro obnese tudi za odmaševanje wc školjke.

  2.6 Čiščenje odtokov s sodo bikarbono in soljo

  Zelo učinkovita metoda je enaka mešanica soli in sode bikarbone. Stresite jo v odtok in čez pol ure v odtok najlijte še vrelo vodo. Reakcija med soljo in sodo bo očistila cev.

  2.7 Čiščenje odtokov s sodo bikarbono in kisom

  Močno odmaševalno sredstvo je tudi mešanica sode bikarbone in kisa. Zmešajte 50 gramov sode in 80 – 100 mililitrov kisa ter ju takoj zlijte v odtok, saj se bo nemudoma začela burna reakcija. Sodo lahko že prej stresete v odtok in nato dolijete še kis.

  Pustite delovati vsaj eno uro, še bolje pa dlje. Za piko na i po vlitju mešanice odtok prekrijte z zamaškom in v umivalnik ali kad natočite čim več vroče vode. Ko boste odstranili zamašek, bo pritisk vode poskrbel še za mehansko čiščenje.

  Opozorilo: eksotermna reakcija med kisom in sodo lahko poškoduje pvc cevi in tesnila.

  3. Strokovnjaki za odmaševanje odtokov

  Kadar je odtok preveč zamašen ali prihaja že do zamakanja, se čim prej obrnite na profesionalce, ki bodo s hitro odzivnostjo preprečili večjo škodo na objektu. Izvajalci za čiščenje odtokov imajo na voljo opremo, kot je: zajla za čiščenje odtokov, s katero se očistijo trše obloge v cevi, prebojne glave za trše zamaške, cev za čiščenje odtokov (t. i. podgana za čiščenje odtokov) in cev za visokotlačni čistilec.

  Poleg tega lahko izvedejo pregled kanalizacije s kamero, s katero se lahko natančneje določi problematično mesto v cevi in optimalna metoda odmašitve oziroma popravila.

  Strokovni članek 16748
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vzdrževanje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 842 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane