Za področje

    Zakaj menjati tesnilo za okno?

    Članek je koristil že 3079+ uporabnikom
    Okna predstavljajo šibko točko v izolacijskem ovoju hiše. Dobro delujoča tesnila, ki preprečujejo uhajanje toplega zraka iz notranjosti, lahko znižajo račun za ogrevanje kar za 20%. Poleg tega tesnila za okna zadržujejo tudi vročino, prah, vlago, hrup in zmanjšujejo prepih. Vendar tesnila s časom dotrajajo, zato jih je potrebno zamenjati.
    Strokovni članek 3079
    Menjava tesnila za okna
    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    1. Kdaj zamenjati tesnilo za okna?

    Če je poškodovan okenski okvir, se pojavljajo težave z mehanizmom za odpiranje, zasteklitev ustvarja velike izgube toplote ali pa se na njih nabira vlaga in plesen, je bolje popraviti oziroma zamenjati celo okno.

    Pred menjavo tesnila dobro preverite stanje celega okna.

    Nato vstavite med krilo in okenski okvir list papirja in ga zaprite. Če lahko list na več različnih mestih z lahkoto izvlečete, je tesnjenje slabo in je čas za menjavo tesnila. Na splošno je potrebno tesnila menjati na 7 – 10 let, ne glede na to, ali gre za tesnila za lesena okna, tesnila za pvc okna ali tesnila za alu okna.

    2. Kako menjati okenska tesnila?

    Za menjavo okenskega tesnila je potrebna natančnost in primerno orodje, zato se tega ne lotevajte sami brez predhodnih izkušenj. Obrnete se lahko na naše izkušene izvajalce.

    Za menjavo tesnila potrebujete novo tesnilo za okno, škarje in lepilo. Previdno odstranite staro tesnilo in mesto očistite z milnico ali drugim razmaščevalnim sredstvom. S tem boste odstranili vse nečistoče, ki bi lahko zmanjšale tesnost in skrajšale življenjsko dobo tesnila. Natančno odmerite in odrežite novo tesnilo in ga vstavite v utor. Samolepilno tesnilo pa prilepite na podlago.

    3. Silikonska tesnila za okna

    Najboljša so silikonska tesnila za okna, ki se brez lepila namestijo v pripravljen utor. Ta vrsta tesnil zdrži do 10 let. Tesnila iz silikona so priročna tudi med vzdrževanjem oken, saj jih lahko preprosto odstranimo in nato ponovno namestimo.

    4. Samolepilna tesnila za okna

    Samolepilna tesnila je lažje namestiti, saj ne potrebujejo utora, vendar gre za manj kakovostna tesnila, ki so bolj izpostavljena vlagi in temperaturnim nihanjem. Prav tako moramo paziti, da jih pri vzdrževanju oken ne prebarvamo ali prelakiramo. Ta tesnila so cenejša, vendar imajo krajšo življenjsko dobo kot silikonska lepila.

    5. Vzdrževanje tesnila za okno

    Za čim daljšo življenjsko dobo tesnilo za okno redno čistite z neabrazivnim detergentom, preprečujte dostop kislin, alkalij, barv ali alkoholnih sredstev ter spremljajte nabiranje vlage in pojav plesni.

    Okenska tesnila lahko dodatno zaščitite s posebnimi premazi.
    Strokovni članek 3079
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vzdrževanje?

    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje
    9.9
    3

    čiščenje in vzdrževanje objektov Kristjan Velikanja s.p.


    8.9
    4

    Quadro, izdelovanje okvirjev in uokvirjanje slik Martinuč Boštjan s.p.


    8.9
    5

    Poštene hišniške storitve David Ambrožič s.p.


    10
    43

    Elektrostoritve STEVO, Tadej Stevanić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane