Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kako izdelati obstojno leseno teraso?

    Članek je koristil že 1650+ uporabnikom
    Lesena terasa je odlična ideja za ureditev okolice, saj ustvarja povezavo med hišo in vrtom, med zunaj in noter ter nudi kakovosten zunanji prostor, kjer lahko preživljamo prosti čas. Lesena terasa je estetskega videza, les kot naravni material pa se popolnoma zlije z okolico. V nasprotju s splošnim prepričanjem ni nujno, da je lesena terasa velik finančni zalogaj. Prav tako ni nujno, da je zahtevna za vzdrževanje. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi vrstami in obdelava lesa, ki se med seboj razlikujejo po ceni, obstojnosti in zahtevnosti za vzdrževanje.
    Strokovni članek 1650
    lesena terasa naslovna
    Imamo kar 258 izvajalcev za področje Lesene terase, WPC:

    1. Zakaj je lesena terasa odlična izbira?

    1.1 Kriteriji za izbiro lesa

     Izbira lesa za izdelavo terase pomeni izbiro toplega, ekološkega, trpežnega in enostavnega materiala za obdelavo. Vseh vrst lesa pa ni mogoče uporabiti na terasi. Izbira vrste lesa je odvisna od izpostavljenosti vaše terase sončni svetlobi ali vlagi na primer ... Upoštevati je treba več meril, vključno z vašim proračunom, vrsto lesa, ki ga želite, njegovim videzom, njegovimi značilnostmi in tudi razredom uporabljenega lesa.

    1.2 Klasifikacija lesa za lesene terase

    Obstaja 5 razredov lesa, ki se med seboj razlikujejo po kakovosti in obstojnosti.
     
    Razred 1 in 2 se priporoča samo za uporabo lesa v zaprtih prostorih. Les teh dveh razredov ne prenese vlažnosti nad 20 %, zato ni uporaben za terase in za uporabo na prostem. Razred 3 se pogojno lahko namesti tudi v zunanjih prostorih, saj je bolj odporen na vremenske vplive. Ker ima kljub temu majhno odpornost na stoječo vodo, ne sme priti v stik z njo – priporoča se, da je tak les nadkrit z nadstreškom in da ima terasa urejeno odvodnjavanje. Ta razred je primeren za oblaganje navpičnih površin, iz katerih voda takoj odteče. Najbolj odporna proti vodi in vlagi sta razreda 4 in 5, ki se najpogosteje uporabljata na zunanjih terasah in preneseta tudi stoječo vodo.

    Za zunanjo uporabo se najbolj priporoča uporaba lesa razreda 4 in 5.
    Lesena terasa
    Če bomo izbrali primerno vrsto lesa in leseno teraso redno vzdrževali, nam bo dobro služila še desetletja.

    2. Patina lesene terase je lahko zelo očarljiva

    Lesene terase so čez celotno življenjsko dobo izpostavljene vremenskim vplivom, kot so dež, sneg, mraz, UV-sevanje sonca, nenazadnje pa se obrabijo tudi zaradi vsakdanje uporabe. Ne glede na to, ali je vaša terasa izdelana iz smolnatega ali eksotičnega lesa, bo po nekaj letih dobila patino. S tem ni nič narobe, saj gre za naraven proces staranja materiala, ki teraso kvečjemu naredi le še bolj očarljivo. Saj veste, kako simpatične so stare lesene terase na angleškem podeželju ... 

    Čeprav je leseno teraso mogoče zaščititi z lakom in impregnacijskimi sredstvi, starostnih sprememb naravnega materiala – lesa ne boste mogli v celoti preprečiti. Svetujemo vam, da jih sprejmete kot nekaj vsakdanjega in unikatnega, nekaj, kar bo vašemu vrtu vtisnilo poseben pečat. 

    lesena terasa: postopek izdelave TOPDOM
    Lesena terasa: postopek izdelave (vir: topdom.si)

    3. Izdelava lesene terase

    3.1 Priprava podlage

    Najprej moramo pripraviti podlago, na katero bomo polagali lesene deske za teraso. Uporabimo lahko geotekstilno podlago, kot je geotekstil Typar Geoproma 90 g. Nato položimo betonske plošče in nivelirne podstavke, ki jih služijo kot distančniki med deskami in tlemi. 

    3.2 Gumijasti podložki

    Nadaljujemo z nameščanjem gumijastih podložki Dynaplus na sredino lesenih desk. Podložke so ključnega pomena, saj preprečujejo gnitje lesa in zmanjšujejo kontaktni hrup med deskami in tlemi. Obenem dajejo terasi tudi večjo stabilnost. 

    3.3 Polaganje desk

    Ko smo namestili podložke, na plošče s podložki položimo lesene podložne letve, pri čemer se držimo približno 50 cm osnega razmika med letvami. 

    3.4 Predvrtanje terasnih desk

    Sledi predvrtanje terasnih desk. Predvrtate jih lahko z dvostopenjskim svedrom za terase s premerom pribl. ø 3,5 mm.

    3.5 Polaganje desk

    Končno lahko začnemo s polaganjem lesenih desk. Deske polagamo tako, da podnje namestimo gumijaste distančnike Dynaplus. Med deskami bo nastal 5-milimetrski razmik, ki služi kot zračni sloj med lesenimi deskami za teraso in letvami ter tako preprečuje gnitje lesa.

    3.6 Vijačenje lesenih dek za teraso 

    Na koncu deske privijačimo na podlago. Vsako letev privijačimo z dvema terasnima vijakoma Dynaplus® Extreme.

    Vijačenje desk na leseno teraso
    Deske lesene terase morajo biti dobro privijačene.

    4. Lesena terasa mora biti dobro zaščitena

    Preden boste svojo novo leseno teraso začeli vsakodnevno uporabljati, morate poskrbeti za primerno zaščito materiala. Za zaščito lesa, izpostavljenega vremenskim vplivom, vodi in vlagi, se priporoča uporaba lesa za olje, kakršno je olje za les znamke Gori. Olje za les pa terase ne ščiti le pred vodo in vlago, pač pa tudi pred UV-sevanjem, ki povzroča neenakomerno izgubo barve in intenzitete materiala. 

     

    Strokovni članek 1650
    Avtor: TOPDOM, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene terase, WPC?

    Imamo kar 258 izvajalcev za področje Lesene terase, WPC:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 258 izvajalcev za področje Lesene terase, WPC
    8.9
    1

    Šoštarič Stanislav s.p.


    8.9
    2

    Xena d.o.o.


    10
    12

    KRIVINA PLUS Ude Franc s.p.


    8.9
    8

    Zaključna gradbena dela, Jan Pislevič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane