Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Čiščenje radiatorjev od znotraj in zunaj

    Članek je koristil že 7232+ uporabnikom
    Umazanija se nabira tako zunaj kot znotraj radiatorja. Še posebej med rebri radiatorja, kamor redko posežemo s krpo. Čeprav to ne moti vizualnega izgleda, topel zrak dviguje prašne delce, kar je še posebej nadležno za ljudi z alergijami. Poleg tega imajo umazani radiatorji do 30 % manjši toplotni izkoristek, kar škodi tako okolju kot računu za ogrevanje. K sreči obstaja nekaj enostavnih trikov, kako očistiti radiatorje.
    Strokovni članek 7232
    Čiščenje radiatorjev
    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    1. Kdaj očistiti radiatorje?

    Priporočljivo je, da radiator temeljito očistite tik pred začetkom ogrevalne sezone. Tako boste minimizirali dvigovanje prašnih delcev in maksimizirali toplotni izkoristek. Za astmatike pa je priporočljivo, če med ogrevalno sezono radiatorje čistite vsaka dva tedna.

    2. Zunanje čiščenje radiatorjev

    Zunanje površine radiatorja so lahko dostopne, zato jih lahko preprosto obrišete z vlažno krpo. Dostop do umazanije med rebri pa je bolj težaven. Za to je potrebna milnica, izvijač, omela, sušilnik za lase ali sesalec, vlažna brisača in po potrebi še metlica za čiščenje radiatorjev.

    Če je radiator prekrit z mrežo, jo najprej odvite na hrbtni ali bočni strani. Najlažje jo boste oprali kar pod prho ali v banji. Za čiščenje med rebri pod radiator nastavite vlažno brisačo, s čimer boste preprečili prašenje. Uporabite nastavek za sesalec s ščetko in posesajte vse dostopne dele. Najbolje bo, če sesate s spodnje strani.

    Nato pojdite še enkrat čez celoten radiator in ga prepihajte s sušilnikom za lase. Za konec pa ga pometite še z omelom.

    Ne pozabite ne območje med radiatorjem in steno.

    3. Metlica za čiščenje radiatorjev

    Če se želite čiščenja lotiti bolj temeljito, obstaja tudi ščetka za čiščenje radiatorjev, ki bolje odstrani nabrano umazanijo kot navadna krpa. Metlice za čiščenje radiatorjev so na voljo v različnih dolžinah in oblikah, ki se prilagajajo različnim tipom radiatorjev. Te krtače so krite s kozjo dlako ali posebno prevleko iz mikrovlaken na katera se dobro prime prah.

    4. Čiščenje radiatorjev s paro

    Če je radiator še posebej umazan, je potrebna težka obrožitev: parni čistilec. Pod radiator nastavite krpo, ki bo lovila umazanijo, nato pa se lotite parnega čiščenja od zgoraj navzdol. Ne zadržujte čistilca predolgo na posameznih mestih, saj lahko povzroči luščenje laka.

    5. Čiščenje radiatorjev od znotraj

    Seveda se umazanija ne nabira le na radiatorju, temveč tudi znotraj cevi. Usedline, vodni kamen, rja in plesen zmanjšujejo učinkovitost radiatorja. Za notranje čiščenje radiatorjev najprej zaprite ventile in odvijte radiator. Nastavite vedro in previdno odlijte vso notranjo vodo. Nato radiator odnesite ven ali v banjo, ki ste jo zaščitili z brisačo.

    Za boljši učinek čistila prej pretrkajte celoten radiator z leseno palico ali gumijastim kladivom, da se trdi delci ločijo od sten.

    Za pol ure ga napolnite z vročo vodo v katero ste dodali nekaj citronske kisline ali sode bikarbone. Nato polnite in izpirajte radiator, dokler odtekajoča voda ne bo spet popolnoma bistra.

    6. Barvanje radiatorjev

    S starostjo barva na radiatorjih pogosto porumeni, zato lahko vsake nekaj let izvedete barvanje radiatorjev. Za to je primerna le posebna barva za radiatorje, ki je odporna na velike temperaturne spremembe. Radiator najprej temeljito očistite in obrišite do suhega, nato pa barvo nanj nanesite z valjčkom. Za težko dostopne dele pa uporabite radiatorsko krtačo.

    Strokovni članek 7232
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vzdrževanje?

    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 828 izvajalcev za področje Vzdrževanje
    10
    15

    David Zupanc S.P.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    8.9
    4

    Quadro, izdelovanje okvirjev in uokvirjanje slik Martinuč Boštjan s.p.


    8.9
    11

    Datis Bratislav Lazić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane