Za področje

    Vzdrževanje objektov

    Članek je koristil že 2788+ uporabnikom
    Zob časa načne vsak material in vsak objekt, zato je potrebno redno vzdrževanje in popravila. Raziskali smo, katera dela in storitve so najobičajnejša za vzdrževanje objektov.
    2788
    vzdrževanje objektov

    1. Gradbena sanacijska dela

    Čas, sile elementov in uporaba s časom obrabijo še tako trden material. Vsak objekt je s časom zrel za prenovo. Gradbena sanacijska dela so lahko površinska, kot je prenova tlakov, obnova fasade ali zamenjava stavbnega pohištva. V primeru večjih poškodb pa prenova lahko posega tudi v konstrukcijo, kjer govorimo o injektiranju sten za odpravljanje vlage, hidroizolaciji ali ob-betoniranju temeljev, betoniranju etažnih plošč, potresni sanaciji in drugih velikih posegih. Vendar za večino obratovalnega časa objektov večjih posegov ne potrebujemo in zadoščajo že redna vzdrževalna dela, pojasnjujejo mojstri iz podjetja Sanoteh.

    2. Popravila ometov in fasad

    Fasada je na udaru dežja, vetra in sonca, zato je vsake nekaj let potrebna prenova fasade. Na fasadi se nabirata prah in umazanija. Voda in UV svetloba povzročata bledenje barve, vlaga in zmrzal pa lahko tudi globinske poškodbe, kot sta luščenje barve in odpadanje ometa.

    K dolgoživosti veliko pripomore že redno čiščenje fasade, strehe ali tlakovcev. Večina teh površin je primernih za čiščenje z vodnim curkom in neagresivnimi čistili. V primeru že nastalih poškodba pa so potrebni gradbeni posegi. Za osvežitev videza se obrnite na pleskarja, ki vam bo pomagal izbrati barvni odtenek in bo poskrbel za barvanje fasade. Če je potrebno zamenjati ali odebeliti fasadno izolacijo ter na novo izvesti omete pa pokličite izkušenega fasaderja. V primeru, ko odkrijete globinsko poškodovano konstrukcijo, zarjavelo armaturo in velike stenske razpoke, se obvezno posvetujte z inženirjem statike ali gradbenikom.

    prenova lesene fasade.jpg
    Pleskanje lesene fasade je potrebno najmanj vsaki 2-3 leta, če želimo preprečiti sivenje lesa.

    3. Popravila lesenih površin

    Lesena terasa ali lesena fasada dajta domu prijeten videz, vendar je les veliko občutljivejši na elemente narave, kot anorganski materiali. Vsak les s časom posivi oz. dobi zaščitno patino. Če vam takšen videz ni všeč je potrebno les najmanj vsaki dve do tri leta prebarvati z zaščitnim premazom. Če se na kakšnem delu konstrukcije zadržuje voda ali vlaga, bo les na tem mestu začel trohneti, opozarjajo v podjetju Sanoteh. Strohnel les je potrebno v celoti zamenjati in odpraviti vzroke za vlažnost.

    4. Vzdrževanje okolice in urbane opreme

    Nič ni lepšega kot bujna in urejena okolica hiše. Vendar rastline rastejo, zato je potrebno redno vzdrževanje. Če sami nimate časa se obrnite na izkušenega vrtnarja oz. vrtnarstvo, ki bo skrbelo za redno košnjo trave, obrezovanje drevja, sajenje rastlin, odstranjevanje plevela in drugih škodljivcev in oblikovanje krajine. Pri tem naj vam pomaga namig, da so redne storitve cenejše od enkratnih.

    urejanje okolice.jpg
    Za urejeno okolico hiše se vedno lahko obrnete na izkušene vrtnarje.

    Poleg tega je potrebno redno vzdrževati tudi urbano opremo kot so stoli, klopi, mize, ograje, vrtne ute, tlakovane poti in druge. Brez skrbi, tudi za ta dela obstajajo številni ponudniki celostnega vzdrževanja okolice hiše.

    Upamo da vam bodo našteti nasveti pomagali vzdrževati prijeten in urejen dom.

    Nasvet strokovnjaka za čiščenje fasad, streh in tlakovcev AMIGO, KAC MITJA s.p.

    Kakšno vrsto čiščenja in zaščite priporočate za fasado?

    Pomembno je izpostaviti, da je kar 90 % umazanije na fasadah alg in plesni. Samo prebarvati takšne fasade ne predstavlja dolgotrajne rešitve. Čiščenje je v primerjavi z barvanjem do 70 % cenejša rešitev, sam pristop k čiščenju pa je odvisen od vrste fasade (silikatni, silikonski in akrilni zaključni sloji, ometane fasade, kovinske itd.). Uporabljamo posebno čistilno sredstvo z aktivnim kisikom, ki fasadi povrne prvoten videz brez barvanja, mikroorganizme pa globinsko očisti. Fasada se po čiščenju zaščiti z ustreznim sredstvom, ki dolgotrajno preprečuje nastanek alg in plesni.

    Glede na to, da gre za delo na višini, kako poskrbite za varnost?

    Objekte do višine 10 metrov čistimo s pomočjo teleskopskih palic in lestev, pri višjih se uporabijo avtodvigala in odri. Pri vseh delih strogo uporabljamo čelade, vrvi in osebno varovalno opremo v skladu z Zakonom varstva pri delu in varnega dela na višini.
    g. Mitja, AMIGO, KAC MITJA S.P.

    2788
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vzdrževanje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane