Za področje
    Poroterm 2

    Ureditev okolice hiše

    Članek je koristil že 2091+ uporabnikom
    Urejena okolica hiše je bistvenega pomena za kvalitetno preživljanje prostega časa na dvorišču in opravljanja raznovrstnih dejavnosti. Pod širok pojem urejanje okolice prištevamo številne sledeče storitve: polaganje tlakovcev, postavljanje robnikov, zidanje podpornih zidov in nenazadnje tudi asfaltiranje.
    2091
    1

    V podjetju GRADBENIŠTVO GRADACIJA, DAVORIN LENART S.P. se že vrsto let ukvarjajo s širokim spektrom gradbeno-obrtniških storitev, med katere sodijo tudi zunanje ureditve okolic – predvsem tlakovanje in zidanje podpornih zidov (škarp).

    1. Tlakovanje dvorišča

    Za položitev tlakovcev na dvorišču (dovozu) hiše se odloči veliko investitorjev, predvsem zaradi večje izbire materiala in možnih oblik ter tekstur tlakovcev, kar pa ne moremo trditi za asfalt. Polaganje tlakovcev zajema dva osnovna procesa – prvi je ustrezna priprava podlage, drugi proces pa je postopek polaganja tlakovcev.

    Priprava podlage za polaganje tlakovcev

    Najprej se izkoplje jama globine cca. 40-70 cm, v katero se nasuje zmrzlinsko obstojni gramoz frakcije 0-32 mm. Gramoz se nato zbije in valja, dokler se ne doseže ustrezna nosilnost podlage. Pri nasutju in obdelavi gramoza je potrebno še posebej paziti na ustrezni minimalni naklon 2,5%! Za to, da se prepreči ponikanje nasutja v zemljo oz. globlje plasti zemlje, mojstri iz podjetja  GRADBENIŠTVO GRADACIJA, DAVORIN LENART S.P. priporočajo namestitev drenažne folije na vrh nosilnega sloja.

    Takoj nad nosilnim slojem (drenažno folijo) sledi t.i. drenažni sloj, ki ga sestavlja zmrzlinsko obstojni pesek frakcije 4-8 mm, običajno debeline 3-4 cm. Drenažni sloj za razliko od nosilnega sloja ne vibriramo, pomembno pa je, da ohranimo predviden naklon terena.

    Polaganje tlakovcev

    Tlakovce začnemo polagati v najnižje ležečem vogalu, in sicer pravokotno na glavno linijo, pri postopku polaganja tlakovcev je seveda potrebno paziti na primeren razmak med tlakovci. Nepogrešljivo orodje pri postopku polaganja tlakovcev sta ravna letev in plastično kladivo, s katerima si pomagamo pri ravnanju. Po končanem postopku polaganja tlakovcev sledi fugiranje, kjer uporabimo kremenčevo mivko, ter končno vibriranje tlakovcev s pomočjo vibro žabe za dokončno utrditev in zravnanje terena.

    2. Zidanje škarpe

     Podporni zid ali drugače povedano škarpa velja za podporno konstrukcijo, največkrat iz betona (betonskih zidakov) ali kamna. Pri zidanju škarpe je pomembno, da se upošteva pritisk zemljine na zid, kar vpliva na ustrezno izbiro in dimenzije temelja in armature.

    2.jpg
    Izvedba manjšega betonskega podpornega zidu

    Za pravilno izvedbo škarpe je kot prvo potreben izkop gradbene jame in izvedba temeljev. Dno gradbene jame se ustrezno zasuje z gramozom. Dovolj utrjeno podlago nato betoniramo. Če postavljamo betonsko škarpo je nadaljnji korak postavitev lesenega opaža in vgradnja armature (armaturnih košev). Sledi vlivanje betona v leseni opaž. Pri zidanju škarpe ne smemo pozabiti na postavitev drenažne cevi, ki omogoča nemoteno odtekanje meteorne in talne vode ter seveda na izvedbo hidroizolacije ob stiku zidu z zemljo. Naloga hidroizolacije je, da ščiti konstrukcijo škarpe pred vdorom vode in tako onemogoča kasnejšo korozijo, morebitno rjavenje in razne druge poškodbe zidu.

    2091
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane