Za področje

    Nova hiša ali adaptacije hiše?

    Članek je koristil že 3324+ uporabnikom
    Ustvarjanje doma je ena izmed največjih investicij, ki se jih lotevamo v življenju. Pogosto se soočimo z odločitvijo kaj se bolj splača: nova hiša ali raje adaptacije hiše? Raziskali smo prednosti in slabosti različnih pristopov.
    3324
    nova hisa

    1. Novogradnja hiše

    Gradnja nove hiše je drag, dolgotrajen in zapleten projekt, ne glede na to ali izberete tipski ali unikaten projekt, opozarjajo v Gradnje Kos. Vse faze gradnje morajo biti najprej dobro načrtovane, nato pa še pravilno usklajene, saj v nasprotnem primeru hiša ne bo kvalitetna, ne bo odražala vaših želj, nemudoma pa bo izgubila tudi na tržni vrednosti. Nikakor ne varčujte z izkušenim in preverjenim projektantom, gradbenim nadzornikom ali izvajalcem, saj se vam investicija v kvaliteto povrne v celotnem preostalem znesku gradnje.

    Danes samogradnja ne odtehta več vloženega časa in izpada vašega dohodka, tehnologija gradnje pa je tako napredovala, da zavoljo kvalitetne gradnje, samograditeljstvo skoraj ni več možno, brez aktualnega znanja in izkušenj. Zato je gradnjo veliko bolj smiselno zaupati kvalitetnim izvajalcem, ki vam na koncu v roke predajo le še ključ, sami pa poskrbijo za načrtovanje vseh gradbenih faz: izbiro podizvajalcev, strokovni nadzor nad gradnjo, gradbeni nadzor, zakoličbo, izkop in postavitev temeljev, zidanje sten, montažo strehe, vgradnjo stavbnega pohištva, omete, estrihe, napeljavo inštalacij, pleskanje, fasaderska dela in ureditev okolice.

    Prednost novogradnje je vsekakor ta, da je popolnoma usklajena z vašimi željami, objekt pa je konstrukcijsko zdrav. Glavna slabost je čas gradnje, ki v povprečju traja minimalno 2 - 3 leta ter povzroča veliko stresa.

    2. Adaptacija hiše in stanovanja

    Alternativna izbira je prilagoditev stare hiše vašim potrebam oz. adaptacija. Mogoče ste že lastnik stare nepremičnine, ste jo podedovali ali pa jo nameravate kupiti. Če kupujete staro nepremičnino, skrbno preverite zdravje konstrukcije: ali kaže znake pokanja, plesni, gnitja ali vlage. Skupaj z arhitektom preverite tudi, kakšne spremembe prostorov so mogoče, saj je hiša brez vrednosti, če v njej ne boste mogli udobno prebivati.

    adaptacija-hise.jpg
    Celovita adaptacija lahko stari hiši vdahne poponoma svež videz.

    Tako kot novogradnja, je tudi adaptacija hiše zahteven projekt, ki bo zagotovo trajal dlje kot si mislite. Razbijanja sten se nikakor ne lotevajte sami, saj gre za nevarno in naporno delo, ki zahteva znanje inženirja statike. Priporočamo da za delo najamete gradbeno podjetje, ki bo samo poskrbelo za vse gradbene faze. Prenovo bodo prilagodili vašim željam, ocenili stanje objekta, pripravili načrte in oceno stroškov. Na vaš znak pa se prične z odvozom starega pohištva, rušenje predelnih sten, prenova vseh inštalacij, montaža sten, polaganje tlkaov, menjava oken, pleskanje, odvoz gradbenega materiala in zaključno čiščenje.

    Prednosti adaptacije so nekoliko cenejša gradnja na kvadratni meter, kot novogradnje in hitrejša izvedba, pojasnjujejo v Gradnje Kos. Slabost pa je manjša možnost prilagoditev in starejša konstrukcija.

    3324
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane