Za področje

    Izbira izvajalca za gradbena dela

    Članek je koristil že 9681+ uporabnikom
    Gradnja hiše je finančno tudi na splošno eden največjih zalogajev, ki se ga lahko lotimo. Pri tem je pomembna tudi izbira kakovostnega gradbenega izvajalca, kjer nikakor ne smemo nasedati najnižji ceni. Napisali smo nekaj iztočnic, ki so pomembne pri izbiri podjetja za vašo novogradnjo in prenovo.
    Strokovni članek 9681
    Izvajalcu za gradnjo hiše morate predvsem zaupati.
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    1. Gradbeno dovoljenje

    Preden se lotimo novogradnje, je osnova seveda pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje. Po zakonu o graditvi objektov – ZGO, je potrebno izdelati tudi projekt za izvedbo, ki ni obvezen brez razloga. PZI nam bo močno olajšal izbiro izvajalca in izvedbo, saj bomo določili vse detajle, preden se lotimo gradnje, izdelan pa bomo imeli tudi popis gradbenih in obrtniških del.

    2. Gradbeni nadzornik

    Pri izbiri izvajalca za gradnjo nam lahko veliko pomaga tudi gradbeni nadzornik. Pisali smo že o tem, da se ga ne splača najeti samo, da formalno zadostimo zakonu, saj nam gradbeni nadzornik lahko pomaga pri vseh vprašanjih, povezanih z gradnjo hiše. Svetujemo vam, da se odločite za t.i. vodenje projekta, kjer boste skupaj z nadzornikom pripravili razpise za posamezne gradbene in obrtniške faze in izbrali izvajalca na podlagi analize njihovih ponudb.

    3. Popis del in projekt za izvedbo

    Če ste naročili projekt za izvedbo, vam je popisovalec ali arhitekt izdelal popis gradbenih in obrtniških del. Popis del je ključni dokument, ki bo vam, predvsem pa izvajalcem, pomagal pri pripravi ponudb. Popis del je tudi je izjemno pomemben pri primerjavi izvedenega stanja in izračunanih količin pri končnem obračunu gradbenih del.
    Brez popisa gradbeno obrtniških del vam večina izvajalcev ne bo mogla pripraviti ponudbe za gradnjo hiše. Če pa boste kljub temu zbrali ponudbe, ne bodo merodajne, saj bodo predstavljale le pavšalno oceno in vam bo izvajalec med gradnjo z aneksi k pogodbi lahko povišal stroške gradnje.
     
    Potrebovali boste popis gradbenih del, popis obrtniških del, popis električnih in strojnih inštalacij.

    4. Pridobivanje ponudb

    Ko imate zbrane popise v Excell preglednici, se lahko lotite zbiranja ponudb za gradbena in obrtniška dela. Če oddate povpraševanje na MojMojster, vam bomo posredovali kontakte podjetij, ki so primerna za gradnjo vašega projekta glede na lokacijo, velikost in zahtevnost gradnje in vam prihranili veliko časa.
    Pri tako velikem projektu, kot je gradnja, svetujemo, da se obrnete na okrog 5 podjetij in jih tudi osebno obiščete. S tem boste ponudbe dobili hitreje, hkrati pa boste spoznali tudi izvajalce.
     
    Pri izbiri gradbenega izvajalca bodite pozorni na naslednje kriterije:
     
    - kraj; iščite lokalno,
    - reference; podjetje naj ima reference, podobne vašemu projektu,
    - poslovanje; dlje časa, kot je gradbeno podjetje na trgu, bolj je zaupanja vredno

    5. Analiza ponudb za gradnjo hiše

    Prvo pravilo pri primerjavi ponudb za novogradnjo je, da ne nasedate najnižji ceni. Predvsem je treba najprej preveriti, kaj izvajalci dejansko ponujajo. Novogradnja lahko pri enem izvajalcu zajema več storitev, kakor pri drugem. 
    Ko boste zbrali ponudbe, naj bodo v elektronski obliki, jih združite v eni preglednici. Tako lahko primerjate posamezne postavke in vidite, kje določena gradbena dela po ceni odstopajo od ostalih. Izvajalce, ki so za določene sklope podali zelo visoke ali nizke cene, pozovite, da pojasnijo posamezne dele ponudbe. Na ta način se bodo ponujene cene gradbenih podjetij izenačile. Izstopajoče drage ali poceni ponudbe izločite. Cena gradnje do 3. gradbene faze ne sme presegati 400 EUR za klasično zasnovano hišo ali pasti pod 300 EUR.

    6. Izbira izvajalca

    Dva izbrana izvajalca za gradnjo hiše povabite na sestanek. Pogovorite se o tem, kake so specifike njihovega dela. Vprašajte jih, kako bi izvedli določene detajle, da preverite njihovo strokovnost. Vaša odločitev naj bo kombinacija subjektivne presoje in primerjave kriterijev, ki smo jih zapisali. Pa srečno gradnjo!
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja ENGIRIA d.o.o.

    Širom celotne Slovenije ste prepoznavni kot specializirano gradbeno podjetje. Katere dejavnosti opravljate?

    Investitorjem nudimo izvedbo novogradenj (stanovanjske hiše, naselja, tudi poslovni objekti), rekonstrukcij, adaptacij in fasaderskih del. Za vse vrste gradbenih storitev imamo visoko usposobljen kader, ki skrbi za nemoten potek dejavnosti in investitorju zagotavlja učinkovito in kakovostno izvedbo vseh del.

    Kako se lotite gradnje hiše? Kaj vse je potrebno za pričetek gradnje?

    Preden sploh začnemo z dejanskimi gradbenimi deli na parceli, je predhodno potrebnih kar nekaj korakov. Redosled gre takole: investitor mora imeti v lasti seveda parcelo, kjer s strani občine pridobi lokacijsko informacijo. Lokacijska informacija je prvi osnovni dokument, ki ga potrebuje projektant/arhitekt, da se loti izdelave celotne projektne dokumentacije. Za pričetek gradnje objekta je tako potrebna celotna projektna dokumentacije in natančen popis vseh gradbeno-obrtniški del.

    Pričetek gradnje zaznamuje izkop gradbene jame in postavitev temeljne plošče. Nato sledi postavitev konstrukcije vseh etaž in medetažne plošče, 3. gradbena faza se zaključi s komplet izvedbo krovsko-kleparskih del. Objekt je tako pod streho.

    Nadalje po fazah sledi vgradnja stavbnega pohištva (okna, vrata), napeljava vodovoda, elektrike in ostalih strojnih inštalacij, čemur sledijo zaključna gradbena dela zunaj (fasada) in znotraj (estrihi, suhomontaža, pleskanje, talne obloge).
    g. Kristjan, ENGIRIA d.o.o.

    Strokovni članek 9681
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    9.6
    1

    JENKO JANEZ - ZIDARSTVO IN FASADERSTVO s.p.


    9.9
    2

    ENGIRIA d.o.o.


    8.3
    1

    ZIDARSTVO BOŽNAR d.o.o.


    10
    10

    FINAL GRADNJE d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane