Za področje

  Atrijska hiša

  Članek je koristil že 7216+ uporabnikom
  Atrijska hiša ali pritlična hiša nam omogoča stik vseh prostorov neposredno z okolico. Vsekakor je zasnova atrijske hiše tesno povezana z izkoriščanjem okolice objekta. Tlorisna zasnova pritličnih objektov je vejasta in razgibana. Le tako lahko dosežemo zadostno količino naravne svetlobe v prostor in dobro tlorisno rešitev. Atrijska hiša je ena najbolj priljubljenih tipologij enodružinskih hiš v tujini, tudi pri nas pa postaja vse bolj popularna.
  Trendi, dizajn 7216
  Atrij lahko nastane tudi znotraj objekta
  Imamo kar 844 izvajalcev za področje Novogradnja:

  1. Atrijska hiša na splošno

  Atrijska hiša je običajno pritlična in introvertirana hiša. Introvertirana pomeni, da se ne odpira proti okolici, pa pa je zaprta sama vase in ima ograjeno dvorišče. atrijska hiša ima atrij, to je notranje dvorišče, ki ponuja stik z naravo znotraj hiše. Notranji atrij poudarja zasebnost in intimo. Je kot nekakšno zasebno dvorišče v središču hiše. Atrijska hiša je odlična rešitev v kolikor se zavedamo, da nam bo premagovanje stopnic odveč, ko ne želimo ali nimamo časa obdelovati veliko površino zemlje, a ko kljub temu želimo svoj lastni vrt in svojo lastno hišo. Njena izvedba je utemeljena tudi v primeru goste pozidave znotraj strnjenega naselja, ko želimo uporabnikom približati naravo. Ta tipologija ima praviloma srednje veliko kvadraturo za hišo, ki se giblje med 120-150 m2 neto bivalnega prostora.

  Atrijska hiša je pritličen objekt, ki ima neposreden stik z naravo.jpg
  Atrijska hiša je pritličen objekt, ki ima neposreden stik z naravo.

  2. Katere lastnosti ima atrijska hiša?

  2.1 Katere prednosti ponuja atrijska hiša?

  Atrijska hiša ima mnogo prednosti, zaradi katerih je zelo priljubljena oblika tipologija po celem svetu, čeprav je pri nas, v Sloveniji, manj razširjena kot klasična, samostojna enodružinska hiša. Največja prednost atrijske hiše je vsekakor pristen stik z naravo in okolico v vseh prostorih objekta. Idealna rešitev je za zrelejša življenjska obdobja, saj je pritlična in torej nima stopnic. Atrijska hiša ima tloris zasnovan tako, da maksimalno izkoristimo prednosti, ki nam jih ponuja parcela. Klasične atrijske hiše so tlorisno zasnovane v obliki črke L in U. Glavna lastnost atrijske hiše je notranji atrij ali terasa, ki nastane zaradi oblike objekta.

  2.2 Slabosti atrijske hiše

  Slabosti atrijskih hiš je vsekakor manj od njenih prednosti, vseeno pa se jih morate pred potencialnim nakupom zavedati in o njih premisliti. Ker je atrijska hiša tipologija hiše, primernejše za območja z nekoliko gostejšo poselitvijo, morate vedeti, da boste okrog sebe imeli kar nekaj sosedov. Atrijska hiša nikoli nima zelo velike parcele (ravno zaradi tega gre za gosto poselitev enodružinskih hiš), kar pomeni, da prostora za dodatni program vrta kot je bazen, paviljon ali ogromen zeljenjavni vrt najverjetneje ne bo. Prav tako se morate zavedati, da ima vsaka atrijska hiša praviloma eno parkirno garažno mesto, potem pa včasih še največ eno parkirno mesto na zunanjem dvorišču. Zavedati se morate torej, da atrijska hiša ne omogoča parkiranja treh ali celo več avtomobilolov - starejše atrijske hiše ne omogočajo niti parkiranja dveh avtomobilov. 

  Atrij lahko nastane tudi znotraj objekta.jpg
  Atrijska hiša ima vrt na sredi objekta.

  3. Koliko vrta ponuja atrijska hiša?

  Večina atrijskih hiš ima toliko ali nekoliko več kvadratnih metrov vrta, kolikšna je kvadratura njenega tlorisa. Kot smo omenili zgoraj, se kvadratura bivalnih prostor atrijske hiše giblje med 120-150 m2, kvadratura vrta pa je nekako takšne velikosti. Atrijska hiša s svojim vrtom torej ponuja dovolj možnosti za uživanje v naravi, a se morate zavedati, da so te možnosti nekoliko omejene. 

  4. Cena atrijske hiše

  Marsikaterega investitorja preseneti dejstvo, da so pritlične, atrijske hiše cenovno dražje kot nadstropne hiše enake površine. Zakaj je temu tako? Atrijska hiša ima več zunanjih površin. Streha atrijske hiše je večja, prav tako je večja temeljna plošča. Te zunanje površine igrajo pomembno vlogo tudi pri energetski učinkovitosti objektov. S finančnega vidika je atrijska hiša smiselna le v primeru, ko njena površina ni pretirano velika. običajno se cena za atrijske hiše giblje nekje okrog 1800 EUR/m2.

  Atrijske hiše se lahko med seboj povezujejo in tvorijo strnjeno naselje.jpg
  Atrijske hiše se lahko med seboj povezujejo in tvorijo strnjeno naselje.

   

  Trendi, dizajn 7216
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

  Imamo kar 844 izvajalcev za področje Novogradnja:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Imamo kar 844 izvajalcev za področje Novogradnja
  10
  12

  I & S IGOR ŽGUR S.P.


  8.8
  0

  F-MONT, inženiring in posredništvo, d.o.o.


  10
  2

  ASGRAD GPS d.o.o.


  8.7
  0

  SIMBAU, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane