Za področje

    Gradnja hiše v mrzlem času? Kar pogumno!

    Članek je koristil že 17771+ uporabnikom
    Navadno so jesen, zima in začetek pomladi čas, ko se za gradnjo hiše ne odločimo. Kako pa je v resnici z gradnjo v nizih temperaturah. Kdaj je premrzlo da bi lahko zidali, betonirali ali delali fasado?
    Strokovni članek 17771
    gradnja hise pozimi (2)
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Temperature pod ničlo so za gradnjo hiše seveda problematične. Vendar nekaj stopinj minusa nikakor niso ekstremne razmere. Z dodatnimi ukrepi in dodatki v malte in betone se gradnje pozimi ni treba bati, prav nasprotno, z njo lahko brez težav nadaljujemo. Poglejmo si, zakaj.
     

    Betoniranje

    Velja prepričanje, da se pozimi ne da graditi hiše. Vendar to ne drži, pomeni pa, da moramo za doseganje kvalitete vgrajenega betona upoštevati dodatne ukrepe. Poglejmo naprej, v čem je težava pri nizkih temperaturah. Največje tveganje pri nizkih temeraturah, torej temperaturah pod lediščem, je zmrzovanje betona. Še najbolj izpostavljene so etažne plošče, ki se lahko hitro ohladijo. Ledeni kristali porušijo strukturo betona in močno zmanjšajo njegovo trdnost. Led na armaturi lahko povzroči, da se ta ne bo vezala z betonom, kar pomeni, da bo zgubil del natezne trdnosti.  
     
    Ukrepi so različni. Pri gradnji hiše pozimi bo vaš izvajalec upošteval več dejavnikov: uporabil bo poseben cement, vgradil bo agregat z drugačno granulacijo in po vgradnji zaščitil ploščo, da se ne bo prehitro ohladila. Velik napredek predstavljajo tudi dodatki za beton. Pospeševalci strjevanja omogočajo betoniranje do  –10°C temperature zraka. Sklep je torej, da lahko tudi pozimi brez težav in s pomočjo tehnologije betonirate temeljne in etažne plošče, zato gradnje hiše ni potrebno ustavljati ali je prestavljati na marec.

    Zidanje

    Podobno je z zidanjem hiše pozimi. Največji del pri zidanju obodnih in predelnih sten pozimi odigra cement. Pri procesu hidratacije cement reagira z vodo. Začne se najpomembnejši proces, ki cement veže z zidaki. Pri nizkih temperaturah pa se proces hidratacija upočasni, pod ničlo pa celo ustavi, kar pomeni, da se mehanske lastnosti lahko drastično zmanjšajo.
     
    Ukrepi za nadaljevanje z zidanjem v mrzlem času so podobni kot pri betoniranju. Pri gradnji hiše in zidanju sten pozimi se v malto dodajo antifrizna sredstva in pospeševalci vezanja. Atifrizni dodatki znižajo temperaturo zmrzovanja, med tem ko pospeševalci vezanja pospešijo proces hidratacije, torej vezanja malte z zidaki. Na trgu obstajajo tudi sistemske rešitve, kot je lepilo Phoroterm Dryfix Extra, kjer je zidanje mogoče tudi pri temperaturah –5°C. Zidanje hiše je torej brez težav mogoče tudi v mrzlih mesecih.
     
    gradnja-hise-pozimi (1).jpg

    Estrihi in ometi

    Izdelava estriha ali ometavanje stene v zimskem času je prav tako omejeno s temperaturo. Vendar je uravnavanje temperature, ko imamo hišo že enkrat pokrito, veliko lažje.
     
    Ukrepi za sušenje estrihov v zimskem času so predvsem, da dvignemo temperaturo zraka. Če še nimamo stavbnega pohištva, lahko okenske odprtine zadelamo s folijo in zrak segrejemo. Estrihi morajo biti izpostavljeni prepihu. S pospeševalci strjevanja estriha lahko dodatno pripomoremo k skrajšanju sušenja v zimskem času. Če imamo talno gretje, lahko izvajalec zažene sistem in s temperaturo –45°C segreje estrih in s tem pospeši njegovo sušenje. Zimske temperature izdelave ometov in estrihov torej ne morejo bistveno ustaviti.

    Sklep

    Gradnja hiše je zahteven projekt pri katerem se vedno mudi, zato zima ni več razlog, da bi ustavili gradnjo. Zahvaljujoč modernim dodatkom lahko z gradnjo hiše nadaljujemo vse do temperature –5°C, zato kar pogumno z vašo novogradnjo ali prenovo, ker vas mraz težko ustavi.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja GRADBENIŠTVO TKALEC Peter Tkalec s.p.

    Kateri material uporabljate za zidanje novogradenj in kakšen je postopek zidanja?

    Uporabljamo Porotherm zidake Wienerberger (recimo Porotherm Comfort opeka). Postopek je sledeč: ko imamo pripravljeno temeljno ploščo, je na njo potrebno postaviti vodoravno hidroizolacijo, da vlaga ne pride v stik z zidaki. Nato označimo točen položaj in debelino stene kot je predpisana v projektu za gradnjo, na hidroizolacijo pa se v debelini stene nanese podložna malta za izravnavo podlage, katere debelina je okrog 1,5 cm.

    Nato pričnemo s polaganjem prve vrste zidakov. Kar je še posebej pomembno je to, da moramo zidake pred pričetkompolaganja namočiti z vodo, da ne bi zidaki preveč hitro vpili vlage iz malte, kar lahko oslabi lastnosti vezave malte! Ko so zidaki namočeni, začnemo s polaganjem prve vrste zidakov na prej pripravljeni izravnalni sloj malte, zidake polagamo tesno drug ob drugem po sistemu pero in utor. Na zgornjo vodoravno stično ploskev zidakov se z zidarko žlico nanese malta. Debelina malte znaša med 8 in 12 mm. Pomembno je, da zapolnimo maltni žep med zidaki. Nato nadaljujemo z zidanjem naslednjih vrst zidakov, za preverjanje ravnosti površine pa si pomagamo z vodno tehtnico (libelo).
    g. Peter, GRADBENIŠTVO TKALEC Peter Tkalec s.p.

    Strokovni članek 17771
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    10
    1

    GRADBENI INŽENIRING DOM, projektiranje, izvajanje in nadzor, Dominik Pintarič s.p.


    9.3
    0

    GVT ŠTRAUS, gradbeništvo, vzdrževanje, trgovina, d.o.o.


    8.9
    0

    GRADBENIŠTVO TEMNIKAR gradbeno in storitveno podjetje d.o.o.


    8.8
    1

    Gt Podgornik d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane