Za področje

    Lokalni ali centralni prezračevalni sistem?

    Članek je koristil že 1702+ uporabnikom
    Za zagotavljanje zdravih bivalnih razmer je potrebna zamenjava 70% zraka v prostoru na uro. Pri naravnem prezračevanju bi to pomenilo 10 minut prepiha v vsakem prostoru, vsako uro. V obdobju, ko so bili energenti poceni smo si to lahko privoščili. Zračenje z odpiranjem oken in vrat je pomenilo, da se je zrak v stanovanju ohladil, prav tako stene, stropovi in ostala oprema. Danes se zaradi zahtev po energetski učinkovitosti zgradb, subvencij za nakup naprav tako pri obnovah kot pri novogradnjah odločamo za nakup prezračevalnih naprav in sistemov z rekuperacijo pri katerih se toplota iz odpadnega zraka prenese na hladen sveži zrak, ki vstopa v prostor. Vedno bolj se zavedamo, da kakovost zraka v veliki meri vpliva na naše zdravje in s tem tudi na našo kakovost življenja. S prezračevalnimi napravami poskrbimo, da se zrak v prostoru enakomerno izmenjava ves čas, tudi, ko nas ni doma obenem pa s tem varčujemo z energijo. Sodobnih sistemov za prezračevanje prostorov je danes na voljo veliko. Kakšen prezračevalen sistem torej izbrati? Za pravilno odločitev med lokalnim in centralnim prezračevalnim sistemom razmislite o vaših potrebah in željah in preverite prednosti obeh sistemov.
    1702
    118140129 m

    1. Kdaj izbrati lokalne prezračevalne naprave za prezračevanje prostorov?

    Največja prednost takih naprav je gotovo enostavnost njihove vgradnje. Zanjo sta potrebni zgolj električna povezava in odprtina na zunanji steni. V podjetju INSTALACIJE ABRAM, ALEŠ ABRAM S.P. priporočajo lokalni sistem pri že dokončanih gradnjah in obnovah obstoječih hiš in stanovanj, saj so potrebni gradbeni posegi minimalni. Ker pri lokalni prezračevalni napravi ni potrebno vgraditi cevnega sistema posledično tudi ni potrebno vzdrževalno čiščenje cevnega sistema. Tudi električne energije taka naprava porabi manj, ker ne potrebuje premagovati tlačnih razlik v cevnem sistemu. Z vidika višine investicije se rešitev z lokalnimi prezračevalnimi napravami najbolj splača pri manjših stanovanjih in hišah z največ 6-8 prostorov. Tudi lokalne prezračevalne naprave imajo senzorje vlažnosti, ki omogočajo kontrolo vlažnosti prostorov. Naprave lahko v toplejših mesecih izklopimo in se poslužimo naravnega prezračevanja prostorov, medtem, ko mora biti centralna prezračevalna naprava stalno, brez prekinitev, v pogonu. Lokalne prezračevalne naprave nam v nasprotju z centralnimi omogočajo tudi, da prezračujemo samo določene prostore v stanovanju ali samo del hiše. Še posebej pa so lokalne prezračevalne naprave primerne za prostore iz katerih želimo samo odstraniti odvečno vlago, kot so denimo kleti, garaže itd.

    Lokalne prezračevalne naprave nam omogočajo, da prezračujemo samo določene prostore v stanovanju ali samo del hiše.

    118140129_m.jpg

    2. Kdaj se je najbolje odločiti za centralni prezračevalni sistem?

    Prezračevanje s centralnim sistemom je bolj kakovostno od prezračevanja z lokalnim prezračevalnim sistemom. Vpihovanje svežega zraka je bolj celovito in zavzame večji del vašega stanovanja ali hiše. S takim načinom prezračevanja toploto vračamo v vse prostore tudi v shrambe, kopalnice in stranišča, ki so pri lokalnem prezračevanju običajno izvzeti in se jih prezračuje z ventilatorji brez rekuperacije. Lokacijo odvoda in dovoda zraka lahko določimo tako, da imamo svež zrak tam kjer ga najbolj potrebujemo in ne zgolj v bližini zunanjih sten, kot je to pri lokalnem prezračevanju. Te naprave premorejo tudi boljši temperaturni izkoristek, zato je pozimi vpihani zrak toplejši, poleti pa hladnejši. Investicija v sistem s centralnim prezračevanjem se bolj izplača v stanovanjih ali hišah z več kot 6 prostori. Modeli z entalpijskim izmenjevalcem omogočajo tudi vračanje vlage v prostore. Tisti brez entalpijskega izmenjevalca pa preprečujejo prehod slabih vonjav nazaj v prostore. Čiščenje centralnih prezračevalnih naprav je enostavno, potrebno je zgolj reno čiščenje kuhinjskega filtra in menjava filtra v centralni napravi.

    Pri centralnem prezračevalnem sistemu je vpihovanje svežega zraka  bolj kakovostno in celovito.

    91625437_m.jpg

    1702
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strojne inštalacije?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane