Za področje

  Vas doma moti suh zrak? Entalpijski toplotni rekuperator ustvarja prijetno temperaturo in vlago.

  Članek je koristil že 591+ uporabnikom
  Toplotni rekuperatorji so srce stanovanjskih prezračevalnih naprav. Entalpijski toplotni rekuperator v primerjavi z običajnim rekuperatorjem ohranja vlažnost zraka, zmanjšuje tveganje zamrznitve, je učinkovitejši pri nizkih temperaturah ter bolj higieničen, zato postaja vse pogostejša izbira za prezračevanje naših domov.
  Predstavitev produkta 591
  suh zrak
  Imamo kar 770 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Ker je vse več domov zgrajenih tako, da so čim bolj zrakotesni, da bi s tem zmanjšali toplotne izgube, je učinkovito mehansko prezračevanje vedno bolj zaželeno. Konstantna oskrba s svežim in čistim zrakom je ključna za zdravje in udobje stanovalcev skozi vse leto.

  Srce teh naprav je toplotni rekuperator. Toplotni rekuperator ohranja toploto v prostoru ali stanovanjskem objektu, da se temperatura ne zniža, ko v stavbo vstopi hladen svež zunanji zrak. Tako ni treba ločeno ogrevati zraka, kar zagotavlja maksimalno učinkovitost naprave.

  Vse stanovanjske prezračevalne naprave Dantherm zagotavljajo visokoučinkovito rekuperacijo toplote. Pogosto pa se spregleda vlažnost v stavbi in vpliv zunanjega zraka nanjo, še zlasti v hladnih zimskih mesecih.

  Zakaj je to lahko težava in kako entalpijski toplotni rekuperator poskrbi, da je raven vlažnosti ves čas ustrezna?

  Običajni toplotni rekuperatorji

  Za začetek moramo vedeti, kako delujejo običajne naprave za prezračevanje z rekuperacijo toplote (HRV). Toplotni rekuperator je most med dvema zračnima tokovoma v napravi HRV – postanim zrakom, ki se odvaja iz stavbe (odvodni zrak), in svežim zunanjim zrakom, ki se dovaja v stanovanjski objekt (dovodni zrak).

  Zračna tokova sta povsem ločena, kar preprečuje, da bi se umazanija ali virusi iz notranjosti stavbe prenesli v svež zrak, ki vstopa v stavbo. Namesto tega toplotni rekuperator omogoča, da se velika večina toplotne energije iz odvodnega zraka prenese na dovodni zrak.

  Tradicionalni toplotni rekuperator vsebuje veliko plošč (t. i. lamel), ki so običajno iz aluminija ali plastike. Te shranjujejo in prenašajo toplotno energijo iz enega zračnega toka v drugega, ta rekuperacija toplote pa minimizira znižanje temperature zaradi dovodnega zraka.

  Ta rekuperacija toplote je idealna, ker dlje časa ohranja prijetno in konstantno temperaturo ter zmanjša potrebo po dodatni energiji za ogrevanje doma, medtem ko prezračevalna naprava deluje.

  Ker pa so – kot smo omenili že zgoraj – te lamele izdelane iz togega aluminija ali plastike, to preprečuje, da bi se med zračnimi tokovi prenašalo kar koli razen toplotna energija, vključno z vlago.

  Vpliv nizke vlažnosti

  Ko ljudje govorijo o vlažnosti, imajo običajno v mislih čas, ko je ta še posebej visoka. Zrak se zdi gostejši, ljudje se bolj potijo in se na splošno ne počutijo najbolj prijetno.

  Kljub temu se mnogi ne zavedajo, kako problematična je lahko prenizka vlažnost. Idealna relativna vlažnost v prostoru je 35–55 %. Če pade pod to mejo, se lahko pojavijo opazne posledice:

  nevarnosti-zaradi-nizke-vlaznosti.jpg

  Posledice nizke vlažnosti lahko segajo od splošnega nelagodja do resnega ogrožanja zdravja in strukturne celovitosti stavbe.

  Kako deluje entalpijski toplotni rekuperator?

  Kadar je nizka vlažnost večja težava – zlasti v hladnejših podnebjih – lahko entalpijsko prezračevanje z rekuperacijo toplote (ERV) prepreči, da bi to postalo stalna težava.

  Entalpija določa termodinamični potencial plina, s katerim se, kar se da preprosto povedano, meri vsebnost toplote v plinu. Količina energije, ki jo prenaša zrak, je v veliki meri odvisna od vsebnosti vodne pare in latentne toplote v njej.

  Običajni toplotni rekuperatorji HRV temeljijo na kondenzaciji vode na stenah v rekuperatorju. Namen tega je povečanje učinkovitosti rekuperatorja, vendar pomeni, da za njim ostane kondenzat.

  Po drugi strani je entalpijski toplotni rekuperator izdelan iz posebne polimerne membrane. Ta material v nasprotju z aluminijem ali plastiko, ki se uporablja v običajnih toplotnih rekuperatorjih, omogoča prehod vlage.

  Zato entalpijski toplotni rekuperator omogoča prenos toplote in vlage iz enega zračnega toka v drugega. To pomeni, da je stopnja vlažnosti v stavbi konstantna in prijetna, hkrati pa preprečuje, da bi bil zrak presuh.

  primerjava-klasicno-prezracevanje-entalpijsko-prezracevanje.png

  Prednosti entalpijskega toplotnega rekuperatorja?

  Ta dodatna lastnost naprave ERV ponuja več prednosti za notranje stanovanjske objekte:

  Ohranjanje prijetne stopnje vlažnosti

  Entalpijski toplotni rekuperator, ki učinkovito ohranja vlažnost, prepreči vse zgoraj omenjene posledice, povezane z nizko vlažnostjo, saj relativna vlažnost ostaja na prijetni ravni, to pa varuje zdravje in dobro počutje stanovalcev in stavbe.

  Poleg tega so nizozemske raziskave pokazale, da entalpijski toplotni rekuperator ohranja do 10 % višjo relativno vlažnost v prostoru kot običajni toplotni rekuperator. To pomeni, da bo npr. pozimi, ko je zunanja vlažnost nizka, vlažnost v notranjosti na varni ravni.

  Manjše tveganje zamrznitve

  Ker pri običajnem toplotnem rekuperatorju nastaja kondenzat, lahko ta zmrzne, če se pozimi temperature spustijo pod ničlo.

  To je težava, ker zamrznjen kondenzat lahko močno zmanjša učinkovitost rekuperacije toplote prezračevalne naprave, kar pomeni, da njena učinkovitost ne bo na želeni ravni, dokler se led ne stopi.

  Pri entalpijskem toplotnem rekuperatorju vlaga prehaja skozi polimerno membrano in med zračnimi tokovi, zato kondenzata ostane zelo malo ali pa praktično nič. To pomeni, da ni nevarnosti, da bi toplotni rekuperator zamrznil.

  Večja učinkovitost pri nizkih temperaturah

  Zaradi precej manjše nevarnosti zmrzovanja so entalpijski toplotni rekuperatorji v hladnejših mesecih občutno učinkovitejši. Pozimi je toplotna učinkovitost naprave ERV precej večja od učinkovitosti običajne enote HRV.

  Poleg tega entalpijski toplotni rekuperatorji v napravah Dantherm delujejo pri temperaturah do –5 °C brez predgrevanja. To zagotavlja uravnoteženo prezračevanje večji del leta brez predgrevanja, kar zmanjša račune stanovalcev za ogrevanje in elektriko.

  Higienska zasnova

  Napredna polimerna membrana, ki se uporablja v teh entalpijskih toplotnih rekuperatorjih, preprečuje prenos vonjav ali umazanije med zračnimi tokovi, ne da bi pri tem zmanjšala prenos toplote in vlage. To pomeni, da se bakterije ali virusi iz postanega notranjega zraka ne morejo vrniti nazaj v dovodni zrak.

  Poleg tega ima membrana vgrajeno protimikrobno tehnologijo, zato je odporna na plesni in bakterije. To zagotavlja, da so naši entalpijski toplotni rekuperatorji izjemno higienični in ne ogrožajo prebivalcev, ki uporabljajo prezračevalno napravo.

  prednost-entalpijski-rekuperator.png

  Kdaj entalpijski toplotni rekuperator ni ustrezna rešitev?

  Čeprav uporaba entalpijskega toplotnega rekuperatorja prinaša številne prednosti, je v nekaterih okoliščinah primernejša uporaba običajnega toplotnega rekuperatorja.

  Načeloma je odvisno od podnebja. V hladnejšem in bolj suhem podnebju, kjer želite ohraniti čim več vlage, je idealna rešitev entalpijski toplotni rekuperator.

  Na drugi strani spektra je okolje s konstantno visoko vlažnostjo, v katerem entalpijski toplotni rekuperator ne prinaša prednosti. V takih okoljih je precej manj učinkovit od običajnega toplotnega rekuperatorja, hkrati pa ohranja vlažnost takrat, ko jo verjetno skušate čim bolj zmanjšati.

  Odkrijte prednosti entalpijskih toplotnih rekuperatorjev

  Program stanovanjskih prezračevalnih naprav Dantherm obsega naprave, primerne za vsa okolja in podnebja. Naši vzdržljivi in zanesljivi entalpijski toplotni rekuperatorji se lahko uporabljajo v naslednjih napravah:

  Ta prelomna tehnologija, ki jo je podjetje Dantherm predstavilo leta 2016, je številnim našim strankam prinesla občutno nižje račune za elektriko in boljšo notranjo klimo.

  Seveda so v podnebjih, v katerih entalpijski toplotni rekuperator ni ustrezna rešitev, enako zanesljivi naši običajni toplotni rekuperatorji, ki zagotavljajo zelo učinkovito in konstantno rekuperacijo toplote. Tesno sodelujemo s strankami, da bi našli najprimernejšo rešitev za njihove potrebe.

  Če želite izvedeti več o stanovanjskih prezračevalnih napravah Dantherm ali imate vprašanja o prednostih entalpijske tehnologije, nas kontaktirajte.

  Predstavitev produkta 591
  Avtor: Bossplast d.o.o.
  Imamo kar 770 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 770 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 770 izvajalcev za področje Prezračevanje
  9.4
  0

  EKOFRANK, d.o.o.


  8.7
  0

  EKOSOLAR VILIBALD KACIJAN S.P.


  10
  21

  KLIMATIM, d.o.o.


  8.8
  0

  LINGSTON D.O.O.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje PREZRAČEVANJE?

 • Prezračevanje Ljubljana
 • Prezračevanje Maribor
 • Prezračevanje Celje
 • Prezračevanje Koper
 • Prezračevanje Kranj
 • Prezračevanje Ajdovščina
 • Prezračevanje Bled
 • Prezračevanje Bovec
 • Prezračevanje Črna na Koroškem
 • Prezračevanje Črnomelj
 • Prezračevanje Domžale
 • Prezračevanje Gornja Radgona
 • Prezračevanje Gornji Grad
 • Prezračevanje Hrastnik
 • Prezračevanje Ilirska Bistrica
 • Prezračevanje Izola
 • Prezračevanje Jesenice
 • Prezračevanje Kamnik
 • Prezračevanje Kidričevo
 • Prezračevanje Kobarid
 • Prezračevanje Kočevje
 • Prezračevanje Kranjska Gora
 • Prezračevanje Krško
 • Prezračevanje Laško
 • Prezračevanje Lendava
 • Prezračevanje Litija
 • Prezračevanje Ljutomer
 • Prezračevanje Metlika
 • Prezračevanje Mojstrana
 • Prezračevanje Mozirje
 • Prezračevanje Murska Sobota
 • Prezračevanje Nova Gorica
 • Prezračevanje Novo mesto
 • Prezračevanje Ormož
 • Prezračevanje Piran - Pirano
 • Prezračevanje Pivka
 • Prezračevanje Portorož
 • Prezračevanje Postojna
 • Prezračevanje Ptuj
 • Prezračevanje Radeče
 • Prezračevanje Radenci
 • Prezračevanje Radovljica
 • Prezračevanje Ravne Na Koroškem
 • Prezračevanje Ribnica
 • Prezračevanje Rogaška Slatina
 • Prezračevanje Sevnica
 • Prezračevanje Sežana
 • Prezračevanje Škofja Loka
 • Prezračevanje Slovenj Gradec
 • Prezračevanje Slovenska Bistrica
 • Prezračevanje Slovenske Konjice
 • Prezračevanje Šoštanj
 • Prezračevanje Štore
 • Prezračevanje Tolmin
 • Prezračevanje Trbovlje
 • Prezračevanje Tržič
 • Prezračevanje Trzin
 • Prezračevanje Velenje
 • Prezračevanje Vipava
 • Prezračevanje Vojnik
 • Prezračevanje Vransko
 • Prezračevanje Vrhnika
 • Prezračevanje Žalec
 • Prezračevanje Zreče
 • Prezračevanje Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane