Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Je zrakotesna stavba tudi zdrava stavba?

  Članek je koristil že 1618+ uporabnikom
  Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti in če se za njih odločijo pomislijo na vse posledice, ki jih takšna gradnja nosi s seboj. Še posebej je to pomembno pri prenovah, saj kljub prenovi obdržimo iste navade bivanja.
  Strokovni članek 1618
  Zračenje z ustvarjanjem prepiha
  Imamo kar 619 izvajalcev za področje Strešna okna:

  1. Zrakotesnost stavb

  Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Objekt bo po zaključku gradbenih del zagotovo precej zrakotesen. Kar je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno toda to pomeni, da je na nek način potrebno zagotoviti redno zračenje prostorov. Na področje mehanskega prezračevanja se v tem trenutku ne bi spuščali saj ga je v večini primerov možno vgraditi le v novogradnje, kajti pri prenovah ni potrebnega prostora za razvod kanalov. Zato morajo uporabniki zavestno in večkrat dnevno zračiti prostore. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade uporabnikov. Zato je že v fazi načrtovanja potrebno razmisliti kako bomo zračili prostore. Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore to pomeni, da bomo v vsakem prostoru morali nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto pa se veliko lažje ustvari prepih le z dvema ali tremi okni in zrak se v prostoru hitro izmenja. V kolikor so v prostoru tudi strešna okna je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati, saj si s tem lahko zagotovimo avtomatsko zračenje. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju odda v prostor 10l vlage dnevno. Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenja, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu.

  2. Naravna svetloba

  Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšuje tudi okenske odprtine predvsem na severno stran. Predvsem pri prenovah, kjer je nemogoče obstoječi objekt zasukati je potrebno skrbno premisliti kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Saj vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe veliko bolje počutimo kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20% okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor velik 9m2 bi moral imeti vsaj 1,8m2 okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča tudi do 15%. Prav tako pa tudi porabimo manj energije za umetno razsvetljavo.

  3. Ne pozabite na zunanja senčila!

  Za zdrav spanec potrebujemo popolno temo. Pri izbiri okenskih odprtin v spalnicah in otroških soba je pomembno, da so na voljo tudi senčila, ki zagotavljajo popolno temo. Še posebej je to pomembno pri strešnih oknih, kjer je ustrezno senčilo po meri zelo težko narediti. Zato se pri izbiri strešnega okna pozanimajte ali je na voljo tudi originalno senčilo za popolno zatemnitev.

  To je le nekaj izbranih tem za "zdravo prenovo". Vsekakor vam priporočamo, da podrobno preučite materiale, načine vgradnje pa tudi navade, ki jih imate v družini. Kajti v kolikor veste, da niste tako vestni, da bi nekajkrat dnevno ročno odpirali okna že vnaprej investirajte v elektrifikacjo le-teh in prihranjena vam bo marsikatera nevšečnost s kondenzacijo vlage in plesnijo, da o zdravju ne govorimo.

  Loputa za zračenje pri strešnem oknu
  Loputa za zračenje pri strešnem oknu


  Strokovni članek 1618
  Avtor: VELUX Slovenija d.o.o.

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strešna okna?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 619 izvajalcev za področje Strešna okna:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane