Za področje

  Ventilatorji za kopalnico

  Članek je koristil že 7187+ uporabnikom
  Med vsakodnevno uporabo kopalnice, čeprav slišimo vklop ventilatorja, se to zgodi tako pogosto, da komaj opazimo pomembno delo, ki ga opravlja. Prezračevanje kopalnice je potrebno in pomembno v vsakem domu – še posebej, če v kopalnici nimate okna, ki bi ga lahko odprli in sprostili nakopičen kondenz. Če prenavljate kopalnico ali preprosto menjate obstoječi kopalniški ventilator, naj vam bodo naši nasveti v pomoč.
  Strokovni članek 7187
  Kopalniški ventilatorji
  Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Zakaj je pametno imeti ventilator za kopalnico?

  Čeprav noben zakon ne določa, da morate v svojo kopalnico umestiti ventilator ga je dobro imeti, še posebej če v kopalnici ni okna. Dnevno se namreč v vašem domu v zrak sprosti kar 10 litrov vodne pare, ki lahko, če ni odstranjena, zmanjša kakovost zraka in povzroči nastanek plesni in vlage. Medtem ko se to lahko zgodi tudi v kuhinji (kuhanje, pralni stroji in grelniki vode), je kopalnica tisti prostor, ki proizvede največ pare, ki se sprošča pri kopeli in prhi.

  Vnos svežega zraka bo preprečil in zmanjšal kondenzacijo in raven vlažnosti ter poskrbel za bolj zdravo življenjsko okolje. Poleg nastanka plesni in vlage slabo prezračena kopalnica skrajša tudi življenjsko dobo ometa, barv in nekaterih kosov pohištva. Lahko je tudi vzrok za številne zdravstvene težave, kot sta astma in rinitis, skupaj z okužbami kože in draženjem oči.

  Kopalniški ventilatorji - vrste

  Radialni oziroma centrifugalni ventilator za kopalnico

  Če je vaša kopalnica več kot 1,5 metra oddaljena od zunanje stene, je centrifugalni ventilator najboljša izbira. To je zato, ker je močnejši in mehansko zasnovan tako, da prenašajo zrak na daljše razdalje. So tudi nekoliko bolj hrupni. Večinoma se vgrajujejo v strop.

  Aksialni ventilator za kopalnico

  Kopalnice, ki se nahajajo manj kot 1,5 metra od zunanje stene, imajo običajno nameščen aksialni odsesovalni ventilator. Ti niso tako močni, ker mora zrak prepotovati krajšo razdaljo, zato so tudi tišji.

  Okno v kopalnici

  Najpreprostejša možnost prezračevanja je, da odprete okno v kopalnici, če ga imate. 

  Kako izbrati pravi kopalniški ventilator?

  Premer prezračevalne cevi

  Prva stvar, ki jo je treba upoštevati, je fi prezračevalne cevi. Pri ventilatorjih je običajno premera 100 mm ali 150 mm. Za učinkovito prezračevanje je potrebna 4x do 6x menjava zraka na uro. Kopalnica, ki ima 10 kvadratnih metrov, potrebuje ventilator s 54 m3/h za visoko zmogljivost. Vedno raje izberite ventilator, ki je nekoliko zmogljivejši, da zagotovite, da bo lahko opravil zahtevano delo. Veliko izdelkov je na voljo tudi z možnostjo izbire nastavitve hitrosti in ekstrakcije.

  Tihi ventilator za kopalnico

  Kot smo že omenili, so nekateri ventilatorji bolj hrupni kot drugi, zato se boste morda želeli odločiti za izdelek, ki je tišji in uporablja motorje s krogličnimi ležaji za tiho delovanje. 

  kopalniski ventilatorji-zdravo okolje.jpg
  Kopalniški ventilator prepreči kondenzacijo in raven vlage v prostoru ter poskrbi za bolj zdravo življenjsko okolje.

  Kopalniški ventilator IP zaščita

  Dodaten premislek, ki ga je treba upoštevati, je lokacija ventilatorja. Namestiti ga boste želeli čim bližje viru zračne vlage, običajno nad kadjo ali prho. Prepričajte se tudi, da ima ventilator pravilno oceno IP (običajno zadostuje IP 40 ali višji, vendar vedno preverite).

  Kopalniški ventilator s senzorjem vlage

  Vse več je tudi ventilatorjev, ki imajo dodatno tehnologijo, kot so senzorji vlage, kabli in časovniki. Ventilatorji s senzorjem vlažnosti se samodejno vklopijo, ko zaznajo vlago v zraku.

  Kopalniški ventilator s časovnikom

  Izdelki s časovniki bodo za določeno število minut odvajali zrak, da bi odstranili vlago, prav tako bodo zmanjšali račun za energijo. Lahko pa ohranite nadzor in kupite izdelek, ki vam omogoča, da vklopite in izklopite ventilator, kadar koli potrebujete.

  Kopalniški ventilatorji - cena

  Cene ventilatorjev se razlikujejo glede na vrsto izdelka, ki ga izberete – več funkcij ima, višja je cena. V večini primerov lahko pričakujete, da boste plačali med 50 in 100 eur za zanesljiv ventilator. Ceni morate prišteti še stroške plačila električarja za njegovo vgradnjo. 

  Kopalniški ventilatorji - vzdrževanje

  Kopalniški ventilator morate za dobro delovanje občasno očistiti. Postopek je preprost, če sledite naslednjim korakom:

  Izklopite elektriko

  Odstranite ventilatorski pokrov. Običajno se enostavno odpne in zdrsne iz položaja, čeprav imajo nekateri izdelki tudi vzmetne sponke. Nato pokrov ventilatorja postavite v vedro ali umivalnik, napolnjen s toplo milnico, da se namaka.

  Pobrišite prah z ventilatorske enote. S krpo za prah odstranite nakopičeno umazanijo znotraj lopatic ventilatorja. Če je mogoče, začnite od zadnje strani rezil, preden pobrišete prah s preostalih rezil in se počasi premikajte naprej, da preprečite potiskanje umazanije nazaj na že očiščena območja.

  kopalniski ventilator-ciscenje.jpg
  Ventilator je potrebno občasno očistiti. Postopek je preprost.

  Očistite enoto. Nato lahko s krpo in toplo milnico očistite morebitne globoke sledi umazanije, pri čemer pazite, da med tem ostane napajanje izklopljeno. Izperite krpo in z vlažno krpo očistite ostanke mila, preden posušite območje s kuhinjskimi brisačami.

  Vse posušite. Pustite, da se pokrov ventilatorja in ventilator popolnoma posušita, preden jih umestite nazaj na svoje mesto.

  Vklopite napajanje. Ko ste notranji del enote temeljito posušili, lahko vklopite napajanje.

  Strokovni članek 7187
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prezračevanje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane