Za področje

    Ventilatorji za kopalnico

    Članek je koristil že 6846+ uporabnikom
    Med vsakodnevno uporabo kopalnice, čeprav slišimo vklop ventilatorja, se to zgodi tako pogosto, da komaj opazimo pomembno delo, ki ga opravlja. Prezračevanje kopalnice je potrebno in pomembno v vsakem domu – še posebej, če v kopalnici nimate okna, ki bi ga lahko odprli in sprostili nakopičen kondenz. Če prenavljate kopalnico ali preprosto menjate obstoječi kopalniški ventilator, naj vam bodo naši nasveti v pomoč.
    Strokovni članek 6846
    Kopalniški ventilatorji
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    Zakaj je pametno imeti ventilator za kopalnico?

    Čeprav noben zakon ne določa, da morate v svojo kopalnico umestiti ventilator ga je dobro imeti, še posebej če v kopalnici ni okna. Dnevno se namreč v vašem domu v zrak sprosti kar 10 litrov vodne pare, ki lahko, če ni odstranjena, zmanjša kakovost zraka in povzroči nastanek plesni in vlage. Medtem ko se to lahko zgodi tudi v kuhinji (kuhanje, pralni stroji in grelniki vode), je kopalnica tisti prostor, ki proizvede največ pare, ki se sprošča pri kopeli in prhi.

    Vnos svežega zraka bo preprečil in zmanjšal kondenzacijo in raven vlažnosti ter poskrbel za bolj zdravo življenjsko okolje. Poleg nastanka plesni in vlage slabo prezračena kopalnica skrajša tudi življenjsko dobo ometa, barv in nekaterih kosov pohištva. Lahko je tudi vzrok za številne zdravstvene težave, kot sta astma in rinitis, skupaj z okužbami kože in draženjem oči.

    Kopalniški ventilatorji - vrste

    Radialni oziroma centrifugalni ventilator za kopalnico

    Če je vaša kopalnica več kot 1,5 metra oddaljena od zunanje stene, je centrifugalni ventilator najboljša izbira. To je zato, ker je močnejši in mehansko zasnovan tako, da prenašajo zrak na daljše razdalje. So tudi nekoliko bolj hrupni. Večinoma se vgrajujejo v strop.

    Aksialni ventilator za kopalnico

    Kopalnice, ki se nahajajo manj kot 1,5 metra od zunanje stene, imajo običajno nameščen aksialni odsesovalni ventilator. Ti niso tako močni, ker mora zrak prepotovati krajšo razdaljo, zato so tudi tišji.

    Okno v kopalnici

    Najpreprostejša možnost prezračevanja je, da odprete okno v kopalnici, če ga imate. 

    Kako izbrati pravi kopalniški ventilator?

    Premer prezračevalne cevi

    Prva stvar, ki jo je treba upoštevati, je fi prezračevalne cevi. Pri ventilatorjih je običajno premera 100 mm ali 150 mm. Za učinkovito prezračevanje je potrebna 4x do 6x menjava zraka na uro. Kopalnica, ki ima 10 kvadratnih metrov, potrebuje ventilator s 54 m3/h za visoko zmogljivost. Vedno raje izberite ventilator, ki je nekoliko zmogljivejši, da zagotovite, da bo lahko opravil zahtevano delo. Veliko izdelkov je na voljo tudi z možnostjo izbire nastavitve hitrosti in ekstrakcije.

    Tihi ventilator za kopalnico

    Kot smo že omenili, so nekateri ventilatorji bolj hrupni kot drugi, zato se boste morda želeli odločiti za izdelek, ki je tišji in uporablja motorje s krogličnimi ležaji za tiho delovanje. 

    kopalniski ventilatorji-zdravo okolje.jpg
    Kopalniški ventilator prepreči kondenzacijo in raven vlage v prostoru ter poskrbi za bolj zdravo življenjsko okolje.

    Kopalniški ventilator IP zaščita

    Dodaten premislek, ki ga je treba upoštevati, je lokacija ventilatorja. Namestiti ga boste želeli čim bližje viru zračne vlage, običajno nad kadjo ali prho. Prepričajte se tudi, da ima ventilator pravilno oceno IP (običajno zadostuje IP 40 ali višji, vendar vedno preverite).

    Kopalniški ventilator s senzorjem vlage

    Vse več je tudi ventilatorjev, ki imajo dodatno tehnologijo, kot so senzorji vlage, kabli in časovniki. Ventilatorji s senzorjem vlažnosti se samodejno vklopijo, ko zaznajo vlago v zraku.

    Kopalniški ventilator s časovnikom

    Izdelki s časovniki bodo za določeno število minut odvajali zrak, da bi odstranili vlago, prav tako bodo zmanjšali račun za energijo. Lahko pa ohranite nadzor in kupite izdelek, ki vam omogoča, da vklopite in izklopite ventilator, kadar koli potrebujete.

    Kopalniški ventilatorji - cena

    Cene ventilatorjev se razlikujejo glede na vrsto izdelka, ki ga izberete – več funkcij ima, višja je cena. V večini primerov lahko pričakujete, da boste plačali med 50 in 100 eur za zanesljiv ventilator. Ceni morate prišteti še stroške plačila električarja za njegovo vgradnjo. 

    Kopalniški ventilatorji - vzdrževanje

    Kopalniški ventilator morate za dobro delovanje občasno očistiti. Postopek je preprost, če sledite naslednjim korakom:

    Izklopite elektriko

    Odstranite ventilatorski pokrov. Običajno se enostavno odpne in zdrsne iz položaja, čeprav imajo nekateri izdelki tudi vzmetne sponke. Nato pokrov ventilatorja postavite v vedro ali umivalnik, napolnjen s toplo milnico, da se namaka.

    Pobrišite prah z ventilatorske enote. S krpo za prah odstranite nakopičeno umazanijo znotraj lopatic ventilatorja. Če je mogoče, začnite od zadnje strani rezil, preden pobrišete prah s preostalih rezil in se počasi premikajte naprej, da preprečite potiskanje umazanije nazaj na že očiščena območja.

    kopalniski ventilator-ciscenje.jpg
    Ventilator je potrebno občasno očistiti. Postopek je preprost.

    Očistite enoto. Nato lahko s krpo in toplo milnico očistite morebitne globoke sledi umazanije, pri čemer pazite, da med tem ostane napajanje izklopljeno. Izperite krpo in z vlažno krpo očistite ostanke mila, preden posušite območje s kuhinjskimi brisačami.

    Vse posušite. Pustite, da se pokrov ventilatorja in ventilator popolnoma posušita, preden jih umestite nazaj na svoje mesto.

    Vklopite napajanje. Ko ste notranji del enote temeljito posušili, lahko vklopite napajanje.

    Strokovni članek 6846
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prezračevanje?

    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje
    8.9
    15

    RENOTIM, BORUT HROVATIN s.p.


    9.1
    8

    ZEUS inštalacije, Leon Slobodnik s.p.


    8.9
    0

    Servis Vako d.o.o.


    7.6
    1

    APOLIS d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane