Za področje

    S prezračevalnim sistemom v boj proti širjenju bolezni

    Članek je koristil že 1427+ uporabnikom
    Raziskave so pokazale, da se izbruhi okužb covida-19 običajno začnejo v notranjih prostorih, prav tako pa slabo prezračevanje v notranjih prostorih povečuje število drugih bolezni dihal. Zato je povsem razumljivo, da so ljudje zaskrbljeni ali njihov prezračevalni sistem pospešuje širjenje virusov in bakterij. Virus covid-19 je sprožil pomembno razpravo o potrebi po prezračevalnih sistemih, ki v notranje prostore dovajajo svež zrak.
    Strokovni članek 1427
    Dantherm
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    1. Kroženje obstoječega zraka poveča tveganje prenosa okužbe 

    Številni tako starejši kot tudi novejši prezračevalni sistemi delujejo tako, da omogočajo nenehno kroženje obstoječega zraka v prostoru. Na ta način so dosegli rekuperacijo toplote in zmanjšali porabo energije. Pojav covida-19 pa je sprožil pomisleke glede tega zaprtega sistema prezračevanja. Ker po njem kroži isti postan, umazan zrak in ni dovoda svežega zunanjega zraka v prostore, to pomeni, da se po zraku prenašajo delci, ki nastanejo ob kašljanju in kihanju. Ti lahko ostanejo v zraku več ur, kar poveča tveganje prenosa na druge osebe v prostorih.

    Ob izbruhu Pandemije Covid -19 je Zveza evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo (REHVA) pozvala, naj se ukine ali omeji kroženje zraka v stavbah, kjer je prišlo do okužbe. Zaskrbljenost glede širjenja covida-19 in podobnih bolezni je poudarila pomembnost uporabe sistemov, ki postan zrak v prostoru zamenjajo s svežim, čistim zunanjim zrakom.

    covid-19.jpeg
    Raziskave so pokazale, da se izbruhi okužb covida -19 običajno začnejo v notranjih prostorih, prav tako pa slabo prezračevanje v notranjih prostorih povečuje število drugih bolezni dihal. vir: Bossplast

    2. Kako sistemi za prezračevanje Dantherm preprečujejo širjenje bolezni

    Prezračevalni sistemi delujejo tako, da aktivno odvajajo nečist zrak iz prostorov, obenem pa vanje dovajajo svež zunanji zrak. Pomembno pa je, da oba procesa potekata popolnoma ločeno – star in postan zrak se odvaja skozi en kanal, svež in čist zrak pa dovaja skozi drugega. Visoko učinkovite prezračevalne rešitve Dantherm poskrbijo, da v sistemu ne pride do navzkrižne kontaminacije zraka. Ves obstoječi zrak se odvede na prosto, nadomesti pa ga neprekinjen tok svežega zraka.

    Zgolj sistemi, ki omogočajo tak način delovanja s stalnim dotokom svežega zraka v prostor, lahko aktivno preprečijo širjenje bolezni dihal, kot je covid-19. 

    3. Kaj pa rekuperacija toplote? 

    Nekoč je bila to ključna prednost naprav z zaprtim sistemom kroženja zraka. Danes lahko rekuperacijo toplote v celoti dosežemo z napravami, ki uporabljajo svež zrak. V napravah Dantherm se toplotna energija iz odvodnega zraka prenaša na svež dovodni zrak, čeprav se zračna tokova nikjer ne srečata.

    Rekuperacija toplote omogoča konstantno in prijetno temperaturo v notranjih prostorih, ne da bi jih bilo potrebno nenehno ogrevati z ločenim ogrevalnim sistemom.

    Kompaktni in prilagodljivi prezračevalni napravi Dantherm HCV 400 in HCC 2 omogočata do 96- odstotno rekuperacijo toplote. To ju uvršča na vrh lestvice inštituta Passive House. 

    maska.jpeg
    Visoko učinkovite prezračevalne rešitve Dantherm poskrbijo, da v sistemu ne pride do navzkrižne kontaminacije zraka. vir: Bossplast

    4. Ohranjanje ustrezne vlažnosti zraka v prostorih je pomembno

    Danthermov entalpijski toplotni rekuperator poleg toplote rekuperira tudi latentno energijo v prostoru in tako ohranja konstantno ustrezno raven vlažnosti. V zimskih mesecih lahko z vzdrževanjem višjih ravni vlažnosti poskrbimo, da je bivanje v stanovanju udobnejše, poleti pa je mogoče sistem nastaviti tako, da zmanjša raven vlažnosti v prostoru. Tudi to pomembno prispeva k zmanjšanju širjenja bolezni, kot je covid-19, saj ohranjanje 40 do 60-odstotne relativne vlažnosti pomaga omejiti širjenje delcev v zraku, hkrati pa ustrezno vlažen zrak poskrbi za prijetno bivanje stanovalcev.

    5. Zakaj preprosto ne odpremo vrat ali oken?

    Prostore seveda lahko prezračujemo tudi z odpiranjem vrat in oken in tako dosežemo menjavo umazanega oz. kontaminiranega zraka s čistim svežim zrakom. Slaba stran tega pa je, da bomo v hladnejših mesecih, ko prostore ogrevamo, ob tem izgubili tudi zelo veliko toplote, ki jo bo treba nadomestiti s ponovnim segrevanjem prostorov. V poletnem času, ko prostore hladimo, pa bo ravno obratno, ves ohlajeni zrak bo izpuhtel skozi okna in prostore bomo morali ponovno ohladiti. Za to, da temeljito prezračimo prostore, morajo biti okna in vrata odprta vsaj 10 minut vsako uro. Naravno prezračevanje je torej povsem energetsko neučinkovito

    Z odpiranjem oken in vrat bomo zelo obremenili sisteme za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, saj bodo porabili veliko več energije, da bodo zagotovili prijetne bivalne razmere v notranjih prostorih. To je zelo neučinkovito in pomeni precej višje stroške za lastnike stanovanj in nepremičnin ter večje količine CO2, ki ga ti sistemi oddajo v ozračje. Zaradi varovanja našega planeta ter tudi varčevanja pri stroških za energijo pa so tudi predpisi o uravnavanju klime v zaprtih prostorih po vsej Evropi vse strožji.

    6. Dantherm zagotavlja varno in učinkovito prezračevanje domov

    Pandemija covida-19, čeprav je za mnoge velik izziv, je pripomogla k ozaveščanju o pomenu zdrave notranje klime, ki se bo nadaljevala še dolgo po koncu pandemije.

    Dovajanje svežega zraka z rekuperacijo toplote in vlage se je v boju s koronavirusom izkazala kot zelo učinkovita v primerjavi s sistemi, ki skrbijo zgolj za kroženje istega zraka. Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja stanovalcev ter ohranjanje prednosti teh naprav z vidika varčevanja z energijo, mora to ostati prednostni pristop tudi v prihodnje.

    Družina.jpeg
    Podjetje Dantherm ponuja rešitve, ki so zasnovane za čistejšo in bolj zdravo prihodnost. vir: Bossplast

     

    7. Rešitve za prezračevanje Dantherm 

    Podjetje Dantherm ponuja rešitve, ki so zasnovane za čistejšo in bolj zdravo prihodnost. Prilagodljive visoko učinkovite naprave, kot sta HCV 400 in HCC 2 v notranjih prostorih ustvarjajo pogoje, ki ohranjajo udobje, zdravje in dobro počutje stanovalcev in stavb.

    8. Nekaj prednosti naprav za prezračevanje Dantherm

    Prezračevalne naprave Dantherm omogočajo visoko učinkovito rekuperacijo toplote. EC-motorji ventilatorjev v napravah porabijo malo energije. Naprave pa omogočajo tudi poletni način hlajenja in način kamina. Vgradnja in montaža naprav je preprosta.

     

     

    Strokovni članek 1427
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prezračevanje?

    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje
    10
    43

    VITATERM TRGOVINA IN STORITVE d.o.o.


    8.9
    0

    Purlen, proizvodnja izolacijskih materialov d.o.o.


    8.9
    7

    SANOTEH d.o.o.


    8.9
    0

    INSTALACIJE LOJZ, ALOJZ KRISTANŠEK s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane