Za področje

  Lokalno prezračevanje

  Članek je koristil že 874+ uporabnikom
  Napredne tehnološke rešitve omogočajo, da iz prostora odstranite iztrošen zrak in vanj pripeljete svež zrak ter ponovno zadihate. Lokalni prezračevalni sistem lahko v nasprotju s centralnim enostavno vgradite v zid, brez obsežnejših gradbenih del. Posamezna enota izmenično dovaja in odvaja zrak ter je s svojim videzom in delovanjem skoraj popolnoma neopazna. Za naprave, ki so v skladu s predpisanimi standardi lahko pridobite tudi subvencijo Ekosklada. Lokalni prezračevalni sistemi omogočajo udobno upravljanje tudi z mobilno aplikacijo.
  Strokovni članek 874
  lokalno-prezračevanje 1.jpg
  Imamo kar 754 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Prezračevanje prostorov - zakaj je pomembno?

  Sodobni materiali za gradnjo, predvsem pa okna in vrata, ki jih danes najdemo na tržišču se ponašajo z izjemno trpežnostjo in kakovostjo, vendar istočasno prav zaradi tega ne omogočajo več, da bi se notranji prostori zadovoljivo naravno prezračevali. Ko stara okna zamenjamo z novimi, ki odlično tesnijo, se v notranjih prostorih občuti, da je zrak slab in zatohel, v nekaterih primerih pa se lahko pojavi tudi plesen. 

  V zaprtih prostorih preživimo večino svojega življenja, zato kakovost zraka izjemno vpliva na naše dobro počutje, zdravje in učinkovitost. Tudi onesnaženost zunanjega zraka močno vpliva na notranjo mikroklimo ter prispeva porastu bolezni kot so astma in različne alergije. 
  lokalno-prezračevanje-interier.jpeg
  Naprave pa so majhne in kompaktne in ne zavzamejo veliko prostora. Skrijemo jih lahko tudi v okenski okvir.

  Lokalni prezračevalni sistemi v primerjavi s sistemi centralnega prezračevanja

  Centralni prezračevalni sistem v določenih primerih ni mogoče vgraditi

  Centralni prezračevalni sistemi so odlična, v nekaterih primerih pa tudi edina rešitev za zagotovitev zadostne količine svežega zraka, vendar so za namestitev naprave in povezanih inštalacij za distribucijo zraka potrebni večji gradbeni posegi. V določenih primerih pa je tudi prostor zasnovan na način, ki ne dovoljuje vgradnje sistema za centralno prezračevanje sistema oziroma je tovrstna rešitev prevelik strošek.

  Lokalni prezračevalni sistemi so rešitev 

  Lokalni prezračevalni sistemi ne vsebujejo cevi in elementov za distribucijo zraka. Lokalne prezračevalne naprave z izmenjevalnikom toplote preprosto vgradimo v zid in pri tem niso potrebna obsežna gradbena dela. Posamezne enote poskrbijo za kontrolirano prezračevanje prostorov, filtriranje delcev iz zraka ter dovajajo svež zrak z rekuperacijo toplote. Njihovo delovanje je skoraj neopazno in neslišno. 

  lokalno-prezračevanje-eksterier.jpg
   Lokalne prezračevalne naprave z izmenjevalnikom toplote preprosto vgradimo v zid in pri tem niso potrebna obsežna gradbena dela.

  Lokalna rekuperacija - kako deluje?

  Keramični prenosnik toplote v lokalni prezračevalni enoti prenaša toploto iz uporabljenega notranjega zraka na svež zrak, ki prihaja od zunaj. Skupno poimenovanje lokalno prezračevanje se uporablja v praksi za vse naprave, ki delujejo lokalno oz. decentralno. Vendar pa obstajata dve podkategoriji sistemov. Lokalne prezračevalne naprave, ki hkrati dovajajo in odvajajo zrak ter decentralne prezračevalne naprave, ki delujejo v paru izmenično.

  Lokalna prezračevalna naprava, ki jo vgradimo neposredno skozi zid ali v okenski okvir ima že integrirane krmilne elemente. V tem primeru moramo do naprave pripeljati zgolj elektriko za napajanje. Vgrajena naprava dobro minuto zrak dovaja, približno enak čas pa ga odvaja. Keramični prenosnik se vzporedno ogreva in hladi. Zrak, ki vstopa v stanovanje, se segreje na primerno temperaturo.

  lokalno-prezračevanje-diagram.jpg
  Keramični prenosnik toplote v lokalni prezračevalni enoti prenaša toploto iz uporabljenega notranjega zraka na svež zrak, ki prihaja od zunaj.

  Koliko lokalnih prezračevalnih naprav potrebujemo?

  Koliko naprav je potrebno umestiti v prostor je odvisno od velikosti posameznega prostora oz. stanovanja ali hiše ter števila stanovalcev. Nekakšno pravilo čez palec je ena naprava na vsakih 25 m2. 

  Katere prednosti ima lokalni prezračevalni sistem?

  Prednost je svež zrak pri visoki stopnji vračanja energije ter posledično udobja, hkrati pa so za vgradnjo potrebni samo manjši gradbeni posegi. Naprave pa so majhne in kompaktne in ne zavzamejo veliko prostora. Skrijemo jih lahko tudi v okenski okvir. Pri manjših kvadraturah se lokalni prezračevalni sistem tudi stroškovno bolje izide kot centralni sistem.  Lokalne prezračevalne naprave so tudi učinkovita rešitev za problem vlage in plesni.

  Katere slabosti ima lokalni prezračevalni sistem?

  Pri namestitvi teh naprav smo žal omejeni s tlorisom prostora in postavitvijo pohištva. Neustrezna postavitev naprav lahko poslabša učinkovitost prezračevanja, hkrati pa lahko smrad iz kopalnice in kuhinje pri neustrezni postavitvi prehaja v druge prostore. Posamezna naprava ima tudi omejeno raven pretoka zraka in je manj primerna za prostore v katerih se istočasno lahko nahaja veliko ljudi.

  lokalno prezračevanje-mobilno upravljanje.jpg
  Naprave lokalnega prezračevanja lahko udobno upravljate s pomočjo mobilnih aplikacij. Tako lahko preprosto upravljate hitrosti ventilatorjev, izbirate med načini prezračevanja, določite urnik, spremljate temperaturo in vlago za vsak prostor posebej. 

  Vzdrževanje prezračevalne naprave

  Lokalne prezračevalne naprave so enostavne za vgradnjo in vzdrževanje. Pri namestitvi prezračevalnih naprav se pogosto zanemari pomembnost vzdrževanja prezračevalnega sistema. Prezračevalne cevi se težje čisti, hkrati pa se v njih nabira prah in ostala umazanija. V primeru lokalnega prezračevalnega sistema ni prezračevalnih cevi zato jih tudi čistiti ni potrebno. Vzdrževanje obsega zgolj letno zamenjavo filtra.

  Kaj svetujejo Bossplast strokovnjaki?

  Lokalna prezračevalna naprava SMART RONDO HRV 

  Enote SMART RONDO HRV nemškega proizvajalca Ventomaxx zagotavljajo visoko stopnjo udobja in kakovosti lokalnega prezračevanja z energetsko učinkovito rekuperacijo toplote in največjimi možnostmi prilagoditve na trgu.

  lokalna-prezračevalna naprava_Ventomaxx.jpg
  Lokalno prezračevalno napravo SMART RONDO HRV, med ostalim, odlikujejo številne možnosti izvedbe montaže.

   

  Inteligentna regulacija je vgrajena v standardno razdelilno omarico na katero so priključene vse naprave. Regulacija je idealna za notranji koncept navzkrižnega prezračevanja tako v stanovanjskih hišah kot javnih prostorih. Poleg standardne montaže (LAW, z vidnim elementom na zunanjemu delu zidu) so na voljo tudi druge arhitekturne rešitve.

  Značilnosti lokalne prezračevalne naprave SMART RONDO HRV:

  visoka zvočna izolativnost pred hrupom od zunaj 

  inteligentni nadzor

  številne možnosti izvedbe montaže 

  neprepustno tesnenje fasade 

  tehnična in optična združljivost z drugimi serijami prezračevalnih naprav Ventomaxx

  preprosta nadgradnja

  dolga življenska doba 

   

  Enostavno vzdrževanje

  Naprave SMART RONDO HRV imajo vgrajen elektrostatični filter G3 (na voljo tudi F6 ali celo PM2.5), ki omogoča enostaven dostop iz sobne strani. Ker je elektrostatičen, se ga lahko posesa, po enemu letu pa ga je priporočljivo zamenjati. Pokrov naprave SMART RONDO HRV je snemljiv z notranje strani, izvlečeta pa se lahko tudi ventilator in izmenjevalnik. Keramični izmenjevalnik se lahko opere v pralnem stroju.

  Brezžično krmiljenje s pomočjo mobilne aplikacij B/air

  Naprave lokalnega prezračevanja se upravlja s pomočjo napredne mobilne aplikacije B/air, ki je združljiva s sistemoma Android in iOS. Enostavno upravljate hitrosti ventilatorjev, izbirate med načini prezračevanja, določite urnik, spremljate temperaturo in vlago za vsak prostor posebejNaprave med seboj komunicirajo preko omrežja WiFi. Delovanje in namestitev naprav je izredno enostavna.

  Tehnični podatkI:

  Keramični toplotni izmenjevalnik - s šestrobnimi kockami v obliki čebeljega satja ter stopnjo rekuperacije toplote do 90 %

  Inteligentni nadzor -  krmiljenje preko omrežja WI-FI s pomočjo aplikacije B-AIR, CR-SMART – nastavljiva regulacija s stikali za izbiro pretoka zraka omogoča delovanje naprave v željenem načinu obratovanja

  Sobni pokrov SMART dizajn - z nastavljivim pretokom dovoda/odvoda zraka

  Zvočna izolacija do 59 dB – Dnew - pri normalnem načinu delovanja

  Strokovni članek 874
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 754 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 754 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 754 izvajalcev za področje Prezračevanje
  10
  1

  STROJNE INŠTALACIJE IVAN MARIJAN S.P.


  8.6
  1

  SIB INŠTALACIJE, d.o.o.


  9.7
  2

  SME SMOLEJ, d.o.o.


  10
  3

  MELINC OGREVANJE VODOVOD JURE MELINC S.P.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE PREZRAČEVANJE?

 • Prezračevanje Ljubljana
 • Prezračevanje Maribor
 • Prezračevanje Celje
 • Prezračevanje Koper
 • Prezračevanje Kranj
 • Prezračevanje Ajdovščina
 • Prezračevanje Bled
 • Prezračevanje Bovec
 • Prezračevanje Črna na Koroškem
 • Prezračevanje Črnomelj
 • Prezračevanje Domžale
 • Prezračevanje Gornja Radgona
 • Prezračevanje Gornji Grad
 • Prezračevanje Hrastnik
 • Prezračevanje Ilirska Bistrica
 • Prezračevanje Izola
 • Prezračevanje Jesenice
 • Prezračevanje Kamnik
 • Prezračevanje Kidričevo
 • Prezračevanje Kobarid
 • Prezračevanje Kočevje
 • Prezračevanje Kranjska Gora
 • Prezračevanje Krško
 • Prezračevanje Laško
 • Prezračevanje Lendava
 • Prezračevanje Litija
 • Prezračevanje Ljutomer
 • Prezračevanje Metlika
 • Prezračevanje Mojstrana
 • Prezračevanje Mozirje
 • Prezračevanje Murska Sobota
 • Prezračevanje Nova Gorica
 • Prezračevanje Novo mesto
 • Prezračevanje Ormož
 • Prezračevanje Piran - Pirano
 • Prezračevanje Pivka
 • Prezračevanje Portorož
 • Prezračevanje Postojna
 • Prezračevanje Ptuj
 • Prezračevanje Radeče
 • Prezračevanje Radenci
 • Prezračevanje Radovljica
 • Prezračevanje Ravne Na Koroškem
 • Prezračevanje Ribnica
 • Prezračevanje Rogaška Slatina
 • Prezračevanje Sevnica
 • Prezračevanje Sežana
 • Prezračevanje Škofja Loka
 • Prezračevanje Slovenj Gradec
 • Prezračevanje Slovenska Bistrica
 • Prezračevanje Slovenske Konjice
 • Prezračevanje Šoštanj
 • Prezračevanje Štore
 • Prezračevanje Tolmin
 • Prezračevanje Trbovlje
 • Prezračevanje Tržič
 • Prezračevanje Trzin
 • Prezračevanje Velenje
 • Prezračevanje Vipava
 • Prezračevanje Vojnik
 • Prezračevanje Vransko
 • Prezračevanje Vrhnika
 • Prezračevanje Žalec
 • Prezračevanje Zreče
 • Prezračevanje Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane