Za področje

  Lokalno prezračevanje

  Članek je koristil že 3221+ uporabnikom
  Napredne tehnološke rešitve omogočajo, da iz prostora odstranite iztrošen zrak in vanj pripeljete svež zrak ter ponovno zadihate. Lokalni prezračevalni sistem lahko v nasprotju s centralnim enostavno vgradite v zid, brez obsežnejših gradbenih del. Posamezna enota izmenično dovaja in odvaja zrak ter je s svojim videzom in delovanjem skoraj popolnoma neopazna. Za naprave, ki so v skladu s predpisanimi standardi lahko pridobite tudi subvencijo Ekosklada. Lokalni prezračevalni sistemi omogočajo udobno upravljanje tudi z mobilno aplikacijo.
  Strokovni članek 3221
  lokalno prezračevanje 1
  Imamo kar 798 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Prezračevanje prostorov - zakaj je pomembno?

  Sodobni materiali za gradnjo, predvsem pa okna in vrata, ki jih danes najdemo na tržišču se ponašajo z izjemno trpežnostjo in kakovostjo, vendar istočasno prav zaradi tega ne omogočajo več, da bi se notranji prostori zadovoljivo naravno prezračevali. Ko stara okna zamenjamo z novimi, ki odlično tesnijo, se v notranjih prostorih občuti, da je zrak slab in zatohel, v nekaterih primerih pa se lahko pojavi tudi plesen. 

  V zaprtih prostorih preživimo večino svojega življenja, zato kakovost zraka izjemno vpliva na naše dobro počutje, zdravje in učinkovitost. Tudi onesnaženost zunanjega zraka močno vpliva na notranjo mikroklimo ter prispeva porastu bolezni kot so astma in različne alergije. 
  lokalno-prezračevanje-interier.jpeg
  Naprave pa so majhne in kompaktne in ne zavzamejo veliko prostora. Skrijemo jih lahko tudi v okenski okvir.

  Lokalni prezračevalni sistemi v primerjavi s sistemi centralnega prezračevanja

  Centralni prezračevalni sistem v določenih primerih ni mogoče vgraditi

  Centralni prezračevalni sistemi so odlična, v nekaterih primerih pa tudi edina rešitev za zagotovitev zadostne količine svežega zraka, vendar so za namestitev naprave in povezanih inštalacij za distribucijo zraka potrebni večji gradbeni posegi. V določenih primerih pa je tudi prostor zasnovan na način, ki ne dovoljuje vgradnje sistema za centralno prezračevanje sistema oziroma je tovrstna rešitev prevelik strošek.

  Lokalni prezračevalni sistemi so rešitev 

  Lokalni prezračevalni sistemi ne vsebujejo cevi in elementov za distribucijo zraka. Lokalne prezračevalne naprave z izmenjevalnikom toplote preprosto vgradimo v zid in pri tem niso potrebna obsežna gradbena dela. Posamezne enote poskrbijo za kontrolirano prezračevanje prostorov, filtriranje delcev iz zraka ter dovajajo svež zrak z rekuperacijo toplote. Njihovo delovanje je skoraj neopazno in neslišno. 

  lokalno-prezračevanje-eksterier.jpg
   Lokalne prezračevalne naprave z izmenjevalnikom toplote preprosto vgradimo v zid in pri tem niso potrebna obsežna gradbena dela.

  Lokalna rekuperacija - kako deluje?

  Keramični prenosnik toplote v lokalni prezračevalni enoti prenaša toploto iz uporabljenega notranjega zraka na svež zrak, ki prihaja od zunaj. Skupno poimenovanje lokalno prezračevanje se uporablja v praksi za vse naprave, ki delujejo lokalno oz. decentralno. Vendar pa obstajata dve podkategoriji sistemov. Lokalne prezračevalne naprave, ki hkrati dovajajo in odvajajo zrak ter decentralne prezračevalne naprave, ki delujejo v paru izmenično.

  Lokalna prezračevalna naprava, ki jo vgradimo neposredno skozi zid ali v okenski okvir ima že integrirane krmilne elemente. V tem primeru moramo do naprave pripeljati zgolj elektriko za napajanje. Vgrajena naprava dobro minuto zrak dovaja, približno enak čas pa ga odvaja. Keramični prenosnik se vzporedno ogreva in hladi. Zrak, ki vstopa v stanovanje, se segreje na primerno temperaturo.

  lokalno-prezračevanje-diagram.jpg
  Keramični prenosnik toplote v lokalni prezračevalni enoti prenaša toploto iz uporabljenega notranjega zraka na svež zrak, ki prihaja od zunaj.

  Koliko lokalnih prezračevalnih naprav potrebujemo?

  Koliko naprav je potrebno umestiti v prostor je odvisno od velikosti posameznega prostora oz. stanovanja ali hiše ter števila stanovalcev. Nekakšno pravilo čez palec je ena naprava na vsakih 25 m2. 

  Katere prednosti ima lokalni prezračevalni sistem?

  Prednost je svež zrak pri visoki stopnji vračanja energije ter posledično udobja, hkrati pa so za vgradnjo potrebni samo manjši gradbeni posegi. Naprave pa so majhne in kompaktne in ne zavzamejo veliko prostora. Skrijemo jih lahko tudi v okenski okvir. Pri manjših kvadraturah se lokalni prezračevalni sistem tudi stroškovno bolje izide kot centralni sistem.  Lokalne prezračevalne naprave so tudi učinkovita rešitev za problem vlage in plesni.

  Katere slabosti ima lokalni prezračevalni sistem?

  Pri namestitvi teh naprav smo žal omejeni s tlorisom prostora in postavitvijo pohištva. Neustrezna postavitev naprav lahko poslabša učinkovitost prezračevanja, hkrati pa lahko smrad iz kopalnice in kuhinje pri neustrezni postavitvi prehaja v druge prostore. Posamezna naprava ima tudi omejeno raven pretoka zraka in je manj primerna za prostore v katerih se istočasno lahko nahaja veliko ljudi.

  lokalno prezračevanje-mobilno upravljanje.jpg
  Naprave lokalnega prezračevanja lahko udobno upravljate s pomočjo mobilnih aplikacij. Tako lahko preprosto upravljate hitrosti ventilatorjev, izbirate med načini prezračevanja, določite urnik, spremljate temperaturo in vlago za vsak prostor posebej. 

  Vzdrževanje prezračevalne naprave

  Lokalne prezračevalne naprave so enostavne za vgradnjo in vzdrževanje. Pri namestitvi prezračevalnih naprav se pogosto zanemari pomembnost vzdrževanja prezračevalnega sistema. Prezračevalne cevi se težje čisti, hkrati pa se v njih nabira prah in ostala umazanija. V primeru lokalnega prezračevalnega sistema ni prezračevalnih cevi zato jih tudi čistiti ni potrebno. Vzdrževanje obsega zgolj letno zamenjavo filtra.

  Strokovni članek 3221
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prezračevanje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 798 izvajalcev za področje Prezračevanje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane