Za področje

    Toplovod: izolacija cevi za daljinsko ogrevanje

    Članek je koristil že 9453+ uporabnikom
    V slovenskih gospodinjstvih največ energije porabimo ravno za ogrevanje prostorov, zato je zelo pomembno na kakšen način se ogrevamo. Ekološko, energetsko in cenovno najučinkovitejši način je toplovod. Daljinsko ogrevanje v mestih nam omogoča stalen dostop do vode za ogrevanje in tople sanitarne vode. Vendar je za sistem daljinskega ogrevanja potrebna posebna izolacija cevi. Vse potrebne predizolirane cevi najdete v podjetju Purlen d.o.o.
    Strokovni članek 9453

    1. Kaj je daljinsko ogrevanje?

    Daljinsko ogrevanje je zelo učinkovit način ogrevanja stavb, kjer se vroča voda ali vodna para, od toplarne ali centralne kotlovnice, prenaša neposredno do vašega doma. Daljinsko ogrevanje je mogoče predvsem v mestih, kjer je visoka gostota poselitve. Glede na temperaturo vode ločimo več sistemov daljinskega ogrevanja:

    Daljinsko ogrevanje omogoča povezavo velikega centralnega kurišča npr. termoelektrarne, z individualnimi porabniki.
    Daljinsko ogrevanje omogoča povezavo velikega centralnega kurišča npr. termoelektrarne, z individualnimi porabniki.

    1.1 Toplovod

    Toplovodni sistemi za daljinsko ogrevanje omogočajo prenos vode, segrete do 120°C.

    1.2 Vročevod

    Vročevodni sistemi za daljinsko ogrevanje omogočajo prenos vode s temperaturo od 120°C do 160°C, in pritiskom do 25 barov.

    1.3 Parovod

    Parovodni sistemi se vedno manj uporabljajo, saj so učinkovitejši sistemi z nižjo temperaturo. Parovod omogoča prenos vode za daljinsko ogrevanje s temperaturo od 160°C naprej.

    2. Kaj je daljinsko hlajenje?

    Daljinski sistemi za hlajenje delujejo po obratni logiki, kot sistemi za ogrevanje, saj omogočajo dobavo ohlajene vode, s katero lahko hladimo objekte. Sistemi za daljinsko hlajenje so primerni za temperaturno območje od -25°C do +100°C. Z njimi se lahko učinkovito nadomesti uporabo večjih klimatskih sistemov ali individualnih klimatskih naprav.

    3. Prednosti daljinskega ogrevanja oz. hlajenja

    Daljinsko ogrevanje je energetsko izjemno učinkovit sistem ogrevanja, saj vso toploto proizvajamo v enem obratu, s čimer se nadomestijo individualna kurišča. Oskrbovalni toplovod je zanesljiv vir toplote in sodi med okoljsko najsprejemljivejšo energetsko oskrbo, ki je okolju prijazna, cenovno ugodna, zanesljiva, varna in priročna, saj omogoča tako toploto za ogrevanje, kot toplo sanitarno vodo.

    4. Cevi za daljinsko ogrevanje - predizolirane cevi

    Glede na material ločimo več vrst predizoliranih cevi, ki so primerne za različne temperaturne razpone in tlake. Na voljo so predizolirane jeklene cevi, predizolirane jeklene cevi za dvocevni sistem, predizolirane duktil cevi, predizolirane polipropilenske cevi, predizolirane pvc cevi, predizolirane polietilenske PE cevi ali predizolirane inox cevi. Za pravilno izbiro cevi se posvetujte s strokovnjaki, svetujejo vam lahko tudi v podjetju Purlen d.o.o., ki so edini proizvajalec predizoliranih cevi v Sloveniji.

    Polaganje predizoliranih jeklenih cevi za daljinsko ogrevanje.
    Polaganje predizoliranih jeklenih cevi za daljinsko ogrevanje.

    5. Izolacija za cevi

    Prenos tekočine ali plina po daljših cevnih sistemih lahko povzroča velike toplotne izgube. Zaradi razlike v temperaturi se na ceveh nabira kondenz, ki lahko povzroči korozijo ter razvoj plesni. Zato je za toplovodne ali hladilne napeljave obvezna izolacija cevi.

    Izolacija za cevi preprečuje toplotne izgube ter kondenzacijo vlage na ceveh
    Izolacija za cevi preprečuje toplotne izgube ter kondenzacijo vlage na ceveh.

    5.1 Izolacija za vodovodne cevi

    Za izolacijo vodovodnih cevi so primerne cevi s trdo poliuretansko peno, ki imajo toplotno prevodnost 0,028 W/mK. Na voljo so PEHD cevi, PVC tlačne cevi, duktil cevi ali nerjaveče cevi.

    5.2 Izolacija za kanalizacijske cevi

    Kanalizacija je lahko netlačna, ki deluje po principu naklona, ali tlačna, kjer se odplake črpa s posebno črpalko. Primerne cevi za netlačno kanalizacijo so PE rebraste cevi, PP rebraste cevi, PVC cevi ali duktil cevi. Za tlačno kanalizacijo pa vgradite PEHD cevi, PVC tlačne cevi ali duktil cevi. Za kanalizacijske cevi je priporočljiva vgradnja sistema za detekcijo vlage in ogrevalni kabel, ki preprečuje, da bi odplake zamrznile in zamašile cevi.

    5.3 Izolacija prezračevalnih cevi

    V posebnih primerih, kjer klasična izolacija prezračevalnih cevi ni mogoča ali dovoljena, se vgrajujejo spiro cevi ali PVC kanalizacijske cevi. Na primer, kadar se prezračevalne cevi vgradijo v tla ali posebne gradbene elemente.

    5.4 Izolacija cevi za termalno vodo

    Izolacija cevi za geotermalno vodo, je enaka izolaciji vodovodnih cevi oz. izolaciji toplovoda. Za geotermalno ogrevanje se najpogosteje uporablja voda s temperaturo do 120°C.

    5.5 Izolacija cevi s poliuretansko peno

    Izolacija s poliuretansko peno, omogoča naknadno izoliranje cevi, ki niso predizolirane (nimajo vgrajene izolacije). S pur peno lahko izoliramo rezervoar, cevovode, ventile za toplovod, sode ipd.

    Dvocevni sistem cevi omogoča dovajanje in odvajanje vroče vode preko iste napeljave.
    Dvocevni sistem cevi omogoča dovajanje in odvajanje vroče vode preko iste napeljave.

    6. Daljinsko ogrevanje - cena

    Strošek daljinskega ogrevanja v Sloveniji predstavlja približno 10% prihodka gospodinjstva, kar v primerjavi z drugimi viri ogrevanja, kaže na cenovno dostopnost daljinskega ogrevanja. Odvisno kje v Sloveniji živite je povprečna mesečna cena MWh toplote za značilnega odjemalca - večstanovanjska stavba, 30 x 2,5 sobno stanovanje veliko 69m² - med 45 €/mesec v Šeleški dolini in 183 €/mesec v Kamniku. (Vir: https://www.agen-rs.si)

    Strokovni članek 9453
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane