Za področje

    Radiatorji za centralno ogrevanje in cena za radiator

    Članek je koristil že 29125+ uporabnikom
    Radiatorji so ena izmed vrst ogrevalnih teles, ki so del centralnega sistema. Ogrevalna telesa segrevajo prostor, saj skozi centralni sistem dobijo toploto preko medija iz kotla. Ker je radiator še vedno eno izmed najbolj priljubljenih ogrevalnih teles, vam v ndaljevanju podrobneje predstavljamo njegovo delovanje.
    Strokovni članek 29125
    radiator naslovna
    Imamo kar 1420 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    1. Kako deluje radiator?

    1.1 Radiator toploto oddajajo s točkovnim sevanjem

    Radiator deluje tako, da z radiacijo oziroma s sevanjem v prostor oddaja toploto, ki jo prejmejo preko medija, v prostor. Radiatorji lahko sprejmejo vodo, ki ima temperaturo do 110 °C. Grelna telesa so lahko različnih velikosti, njihovo velikost pa določimo glede na velikost ogrevalnega prostora, glede na transmisijsko toploto sten, oken, tal in pa glede na vrsto kotla.

    1.2 Različni radiatorji

    Delovanje radiatorjev omogočajo obtočne črpalke, ki zagotavljajo kroženje vode. Črpalke, ki se pogosto uporabljajo, uravnavajo in skrbijo, da je v sistemu ustrezna višina tlaka in pretok. Zaradi črpalke, ki omogoča prilagajanje, se v omrežju zmanjša poraba energije. Poznamo tri različne vrste črpalk, prva vrsta omogoča regulacijo s proporcionalnim diferenčnim tlakom - z večanjem pretoka tlak narašča. Druga vrsta črpalk so črpalke, ki vzdržujejo konstanten diferenčni tlak. Zadnja vrsta črpalk za radiator so črpalke, katerih razpoložljiva tlačna razlika se prilagaja potrebam. Ogrevanje prostorov s takšnimi radiatorji je najbolj optimizirano.

    2. Regulacija toplote z radiatorji

    V prostoru z radiatorji je regulacija toplote ključnega pomena. Regulacija toplote v centralnem sistemu poteka na dva načina, preko tipal za regulacijo in preko termostatskega ventila. Termostatski ventil mora imeti vsak radiator, saj omogoča nastavitev in vzdrževanje določene temperature v prostoru. Regulatorji za radiator delujejo tako, da uravnavajo temperaturo v grelnih telesih. Grelna telesa dobijo preko medija le toliko toplote, kolikor je potrebno za določeno temperaturo v prostoru. Na temperaturo v prostoru pa lahko vplivamo tako, da spremenimo vrednost na sobnem ali centralnem termostatu.

    Ogrevanje z radiatorji
    Ogrevanje z radiatorji je še vedno eden najbolj pogostih načinov ogrevanja.

    3. Radiatorji: pravilno vzdrževanje

    Povprečna življenjska doba radiatorja je med 20 in 30 let. Bolje, kot je radiator vzdrževan, daljšo življenjsko dobo doseže. Življenjsko dobo mu podaljšata tudi kakovostna montaža in pravilen izbor ogrevalnega telesa. Pomembno je, da so radiatorji vedno napolnjeni z vodo, tudi poleti, ko ne delujejo. Tako se izognemo koroziji ogrevalnih teles.

    4. Radiator je visokotemperaturni režim

    Morda ste že kdaj slišali, da ogrevanje z radiatorji prištevamo med visokotemperaturne režime ogrevanja. Kaj to pomeni? Nič drugega kot to, da je medij, torej voda, ki prenaša toploto po ceveh do radiatorja, od koder nato prehaja v prostor, zelo vroča. O visokotemperaturnem sistemu ogrevanja, kadar ima medij prenosa toplote - voda več kot 70 stopinj. V ta temperaturni režim zato spada vsak radiator. Poleg visokotemperaturnega toplotnega režima poznamo še nizkotemperaturni (talno gretje) in srednjetemperaturni (nekateri konvektorji).

    5. Kje se montirajo radiatorji?

    Najboljše mesto za postavitev radiatorjev je zagotovo pod okenskimi odprtinami. Zakaj? Okno predstavlja kritično točko prehoda toplote iz stanovanja v okolico. Če pod okno namestimo radiator, ta v neposredno okolico oddaja zelo vročo toploto in tako ustvari efekt "toplotne zavese", ki nekoliko ublaži oziroma zaustavi prehajanje toplote iz vročih prostorov proti mrzli okolici. Zato so skoraj vsi radiatorji vedno montirani neposredno pod okni.

    6. Radiator - cena

    Radiatorji in montaža radiatorjev imajo relativno nizko ceno. Za radiator boste odšteli med 100 - 200 eur, odvisno od vrste in velikosti. Za montažo posameznega radiatorja boste odšteli približno 100 eur, za demontažo starega radiatorja in montažo novega pa okrog 150 eur na radiator.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja NIK, instalacije d.o.o.

    Kaj vse prištevamo pod strojne inštalacije in zakaj so strojne inštalacije v hiši nujne?

    Pod pojem strojne inštalacije prištevamo kanalizacijo, klimatizacijo, plinske kotle, centralni sesalni sistem, talno ogrevanje, vodovod, toplotno črpalko in drugo sanitarno opremo. Strojne inštalacije v hiši skrbijo za transport in distribucijo plina, vode, zraka in tudi odpadnih voda. Pomembno je, da se izvedbe strojnih inštalacij lotimo po posameznih fazah, kar pomeni, da se v prvi fazi razpeljejo grobe strojne inštalacije (vodovod, plin) pred izdelavo ometov. Druga faza nadalje zajema fino montažo, ki jo izvedemo po končanih ometih in finalnih tlakih.

    Kateri način ogrevanja je med investitorji najbolj priljubljen?

    Če govorimo o ogrevalih, je med investitorji - poleg klasičnega ogrevanja z radiatorji - vedno bolj priljubljeno talno ogrevanje. Med energenti so v zadnjem času zelo priljubljene toplotne črpalke, ki za ogrevanje sanitarne vode koristijo toploto iz zraka, zemlje ali vode.

    Če recimo primerjamo radiatorsko ogrevanje in talno ogrevanje lahko rečemo, da je ogrevanje z radiatorji visokotemperaturno ogrevanje, nameščeni pa so pod okni. Prednost radiatorskega ogrevanja je v nižjih stroških in hitri namestitvi, slabost pa vsekakor to, da so vidne vse cevi ter da nam nekoliko zmanjšajo uporabno površino v prostoru. Poleg tega gre za točkovno ogrevanje, zato se toplota počasneje porazdeli po prostoru.

    Cevi talnega gretja so po drugi strani skrite pod estrihom v tleh in zato nevidne, gre za ploskovno ogrevanje, zato se toplota enakomerno in hitreje razporedi po prostoru, poleg tega pa gre za nizkotemperaturni sistem ogrevanja. Slabost talnega ogrevanja so nekoliko višji stroški izvedbe.
    g. Nikola, NIK, instalacije d.o.o.

    Strokovni članek 29125
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1420 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1420 izvajalcev za področje Ogrevanje
    8.1
    1

    FENIKS INŠTALACIJE d.o.o.


    10
    4

    WOLF GROUP d.o.o.


    9.3
    0

    Inštalacije Gregor Golob s.p.


    10
    11

    ALEŠ ABRAM S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane