Za področje

    Dimnikar: Zakaj potrebujemo redno čiščenje dimnika?

    Članek je koristil že 7228+ uporabnikom
    Ste se kdaj vprašali zakaj dimnikar opravlja čiščenje dimnikov? Saje se lahko vnamejo, dimnikar s čiščenjem dimnika poskrbi za to, da imajo gasilci manj dela. Saje zmanjšajo učinkovitost kurilne naprave, zato morate odšteti več za ogrevanje. Mojstre dimnikarje iz podjetja Ekodim smo vprašali o nalogah in storitvah, ki jih opravljajo dimnikarji.
    7228

    Dimnikarstvo

    Ob kurjenju kuriv z visoko vsebnostjo ogljika, se sprošča velika količina saj, ki se nalagajo na površini dimnika. Ob neugodni situaciji se lahko plast saj vname in povzroči požar, kar pa lahko preprečimo z rednim čiščenjem dimnika, ki ga opravi pooblaščeni dimnikar, pojasnjujejo v dimnikarstvu Ekodim.

    Dimnikarstvo opravlja ročno ali strojno čiščenje dimnika, pregled in meritev emisij na napravah ter svetovanje strankam o pravilni uporabi kurilnih in dimovodnih naprav, pravilnem načinu kurjenja. Čista dimna cev izboljša vlek dimnika, zaradi česar je izkoristek kuriva boljši, izloča pa se tudi manj saj, kar je prijazno tako do okolja, kot do vaše denarnice. Poglejmo si podrobneje nekaj storitev dimnikarja.

    Prvi pregled kurilne naprave

    Pri novo vgrajenih kurilnih napravah je potreben prvi pregled, s katerim preverimo pravilnost vgradnje ter ali so izpolnjeni vsi tehnični pogoji za obratovanje in vzdrževanje. Preverja se celoten sistem kurilne in dimovodne naprave, vključno z dovodom zgorevalnega zraka.

    S tem zagotovimo varno obratovanje naprav in optimalno izgorevanje. Pred obratovanjem ogrevalne naprave morate pridobiti pozitivno poročilo o prvem pregledu, ki vam ga izda koncesionar za izvajanje dimnikarske dejavnosti. Za prvi pregled zaporosite z izpolnitvijo zahtevka za prvi pregled.

    Pregled kurilne naprave zagotavlja optimalno delovanje naprave, manjši račun za ogrevanje in manjšo možnost požara.
    Pregled kurilne naprave zagotavlja optimalno delovanje naprave, manjši račun za ogrevanje in manjšo možnost požara.

    Letni pregled dimnika

    Kurilne in dimovodne naprave je potrebno pregledovati 1x na leto. S pregledom se opozori na morebitne poškodbe ali dotrajanost naprav ali delov naprav. Ob opravljenem pregledu vam koncesionar izda poročilo o ustreznosti ali morebitnih napakah. Z rednim pregledom se zmanjša možnost nastanka požara, zmanjša se možnost zastrupitve z dimnimi plini ali tveganja povezana z varstvom okolja.

    Najbolje je, da letni pregled dimnika naročite hkrati z letnim čiščenjem dimnika.

    V primeru, da na ogrevalni napravi opazite spremembe v delovanju ali poškodbe, ne odlašajte. Ustavite napravo in naročite izredni pregled naprave ali dimnika. Tega lahko zahteva tudi inšpekcijske služba.

    Čiščenje dimnikov, kurilnih naprav in zračnikov

    Najbolj osnovna in ikonična dimnikarska storitev je čiščenje dimnikov. Nepogrešljivi pripomoček pri tem je krtača za dimnik oziroma ščetka za čiščenje dimnika. Očiščen dimnik omogoča večjo požarno varnost in boljši pretok zraka, zaradi česar se poveča učinkovitost izgorevanja in življenjska doba kurilnih naprav. Posledično se znižajo tudi stroški za ogrevanje, saj vsak milimeter sajastih oblog poveča porabo energije za 3 - 5% opozarjajo strokovnjaki iz Ekodima.

    Za ogrevanje na trdna kuriva (npr. premog) je potrebno čiščenje 4x na sezono, za ogrevanje na biomaso 2x. Za ogrevanje na olje ali plin pa 1x na kurilno sezono. Enkrat letno je potrebno tudi čiščenje zračnikov za dovod oz. odvod zraka.

    Sajast dimnik zmanjšuje zračni vlek in popolnost izgorevanja, zaradi česar se iz kuriva sprošča manj toplote in več saj.
    Sajast dimnik zmanjšuje zračni vlek in popolnost izgorevanja, zaradi česar se iz kuriva sprošča manj toplote in več saj.

    Odstranjevanje katranskih oblog

    Dotok kisika pri gorenju izboljšuje popolnost izgorevanja, zaradi česar se sprošča več toplote in nastaja manj saj. Saje in katranske obloge nastajajo pri nepopolnem zgorevanju goriv v kurilni napravi, največkrat kot posledica neustrezno uporabljenega goriva (mokra drva, odpadki), nezadostne količine zgorevalnega zraka (ni zračnika ali nova okna s tesnili), neustreznega odjema kurilne naprave ali predimenzionirane kurilne naprave ali nepravilnega načina kurjenja (preveč kuriva v kurišču). Katranske obloge se odstranjujejo mehansko ali z izžiganjem.

    Meritve emisij dimnih plinov

    Če se ogrevate na plin ali olje morate enkrat na sezono nujno opraviti meritev emisij dimnih plinov. S tem se preveri tako pravilnost delovanja kurilne naprave, kot preverjanje izpustov emisij iz kurišč malih kurilnih naprav. Če se ugotovi neustrezno zgorevanje, povišani izpusti, prevelike izgube ali druge nepravilnosti, dimnikar določi rok, do katerega je te nepravilnosti potrebno popraviti.

    Obisk dimnikarja torej poveča požarno varnost vašega doma in zmanjša stroške ogrevanja, zato nikar ne odlašajte s pregledom vašega dimnika in kurilne naprave.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja SDG dimnikarstvo, kemično čiščenje toplotnih naprav in gradbene storitve d.o.o.

    Kolikokrat na leto se vrši pregled kurilne naprave? 

    Letni pregledu naprave  se opravi enkrat letno v kurilni sezoni. Preveri se ustreznost stanja male kurilne naprave ter z njo povezanih naprav (dimovodne, prezračevalne in pomožne naprave) ter s tem preveri njihovo kondicijo in varnost nadaljnjega obratovanja. Enkrat letno se opravi tudi pregled oz. čiščenje zračnikov, vse z namenom zdravstvenega in sanitarnega vidika. Čiščenje kurilnih naprav  se izvaja v skladu z roki, ki so opredeljeni v Uredbi o pregledih, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah (Uradni list RS, št. 77/17). 

    Zakaj se priporoča čiščenje kurilnih naprav? 

    Čiščenje kurilnih naprav je dobrodošlo zaradi zagotavljanja ustreznega delovanja kurilne naprave in njene učinkovite rabe energije. Na notranjih stenah dimnika tekom njegove uporabe nastajajo sajaste obloge, ki delujejo kot izolator in zato se toplota težje prenaša na medij, ki se nahaja na drugi strani stene kurišča. Tovrstna količina saj negativno vpliva tudi na dovod zgorevalnega zraka in pretok dimnih plinov. Očiščenost dimovodnih naprav je močno povezana  s požarno varnostjo, saj se katranske obloge pri kurilnih napravah na trdno gorivo lahko nenadzorovano vnamejo (ustrezno vgrajen dimnik bo prenos požara na stavbo preprečil).
    g.Janez, SDG dimnikarstvo, kemično čiščenje toplotnih naprav in gradbene storitve d.o.o.

    7228
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dimnikarstvo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane