Za področje

    Dimnik: premer dimne cevi, rozeta za dimnik in še več

    Članek je koristil že 9274+ uporabnikom
    Dimnik ali kanal za odvajanje dima je zelo pomemben del ogrevalnega sistema. Glavna naloga dimnika je, da ustvarja poseben vlek in odvaja dimne pline, ki nastanejo pri gorenju. Dimnik je eden najbolj izpostavljenih elementov v stavbi, saj mora prenašati visoke temperature, vlago, kisline, pa tudi vremenske vplive. Različni elementi dimnika, kot so dimne cevi, višina dimnika, rozeta, tuljava in vratca, so ključni za zagotavljanje učinkovitega delovanja in varnosti ogrevalnega sistema. Pri izbiri in vzdrževanju dimnikov je nujno upoštevati lokalne predpise in strokovno svetovanje za varno in učinkovito delovanje celotnega sistema.
    Strokovni članek 9274
    dmnik naslovna
    Imamo kar 163 izvajalcev za področje Inox dimniki:

    1. Vrste dimnikov

    1.1 Šamotni dimnik

    Poznamo šamotni ali opečni dimnik, ki ga lahko uporabljamo v kombinaciji z različnimi vrstami grelnih teles, kurišč ali kuriv. Ta vrsta dimnika je odporen na visoko temperaturo, na kislino, pa tudi paro neprepusten. Gradnja šamotnega dimnika je dokaj enostavna, saj proizvajalci po navadi sestavijo celoten dimnik. Dimnik je sestavljen iz nosilne konstrukcije iz opek, dimniške tuljave, toplotne izolacije in ostalih elementov.

    1.2 Inoks dimnik

    Uporablja pa se tudi dimnik iz jeklene nerjaveče pločevine ali inoks dimnik. Uporaba tega je danes najbolj pogosta. Dimnik se hitro segreje in ohladi ter je odporen na kondenz. Tuljava iz pločevine je tudi plinotesna, ima majhno težo in je enostavna za montiranje.

    Dimne cevi
    Dimnik je v notranjosti običajno povezan s kuriščem - kaminom ali pečjo. 

    2. Kje postaviti dimnik?

    Lokacija dimnika v objektu se določi glede na to, kje je postavljena kurilnica oziroma grelno telo. Pomembno pa je, da je dimnik postavljen v osrčju stavbe in ne na robu stavbe, saj dimnik deluje tudi kot dodatno grelno telo. Če je dimnik postavljen na rob objekta, po navadi meji na zunanjost, tako pa se pozimi stene dimnika izjemno ohladijo. Temperatura plinov, ki izhlapevajo skozi dimnik, se zniža, kar privede do kondenzacije znotraj dimnika.

    Če je postavitev dimnika na rob stavbe edina možnost, moramo tega še posebej natančno izolirati, da se izognemo nastanku toplotnih mostov.

    3. Dimnik: višina in premer

    Na dimenzioniranje obsega dimnika vplivata višina dimnika in moč grelnega telesa, dolžina veznega elementa med kuriščem in dimnikom ter vrsta energenta.

    3.1 Kako visok mora biti dimnik?

    Višina dimnika je pomemben dejavnik pri zagotavljanju učinkovitega delovanja dimnika. Višji dimnik lahko ustvari boljši vlek in s tem boljše izgorevanje. Poleg tega lahko višji dimnik zmanjša tveganje za uhajanje dimnih plinov nazaj v prostor. Pri načrtovanju višine dimnika je treba upoštevati lokalne gradbene predpise, saj imajo lahko omejitve glede višine dimnika. Prav tako je pomembno, da se dimnik ustrezno vzdržuje in preverja na morebitne poškodbe ali zamašitve, ki bi lahko vplivale na njegovo učinkovitost.

    3.2 Premer dimnika

    Pri določanju premera dimnika lahko sledimo preprostemu pravilu: nižja, kot je višina dimnika, proporcionalno večji mora biti obseg dimnika. Tudi vrsta kuriva vpliva na presek dimnika: če kurimo npr. z lesom, je presek dimnika večji, kot če uporabljamo pelete ali pa kurimo s plinom. Če objekt ogrevamo na zemeljski plin, najpogosteje uporabljamo dimnik s presekom Ø14. Pri uporabi kurilnega olja je potreben nekoliko večji obseg dimnika, po navadi okrog Ø16, pri trdih gorivih pa je ta med Ø18 in Ø20. Podoben obseg dimnika se uporablja tudi pri kuriščih.

    Kako čistiti dimnik?
    Čist in redno vzdrževan dimnik je ključen za kakovostno ogrevanje hiše.

    4. Montaža dimnika

    Izvedba oziroma montaža dimnika zavisi glede na to, za kakšen dimnik gre. Ta je lahko enoslojni, troslojni ali kombinirani. Na izvedbo dimnika pa vpliva tudi mesto in način postavitve, saj je ta lahko zunanji ali notranji in pa samostoječi ali vgrajeni. Pogosto se uporablja troslojni dimnik, ta je lahko montiran zunaj ali znotraj objekta. Montaža takega dimnika je dokaj enostavna in hitra, hitro pa dosežemo tudi togost oziroma stabilnost konstrukcije. Tak dimnik je plinotesen in dobro izoliran.

    5. Dimne cevi

    5.1 Iz katerih materialov so dimne cevi?

    Dimne cevi so temeljni element dimnika, odgovorne za odvajanje dimnih plinov iz kurilne naprave, kot sta kamin in peč, iz objekta v ozračje. Izdelane so iz različnih materialov, vključno z nerjavnim jeklom, opeko in betonom. Izbor materiala je odvisen od vrste goriva, ki se uporablja.

    5.2 Kakšen premer morajo imeti dimne cevi?

    Dimne cevi morajo biti ustrezno dimenzionirane, da zagotavljajo učinkovit izvlek dimnih plinov. Premer dimne cevi je odvisen od več dejavnikov, vključno z vrsto goriva in močjo kurilne naprave, dolžino dimne cevi ter lokalnimi predpisi in standardi. Običajno se uporabljajo dimne cevi s premerom od 100 mm do 250 mm ali več, odvisno od potreb in specifikacij. Priporočljivo je, da se dimna cev namesti s primernim naklonom, da se zagotovi, da dimni plini potujejo navzgor brez težav.

    Redno vzdrževanje dimnih cevi vključno s čiščenjem saj in ostankov goriva je ključno za zagotovitev varnega in učinkovitega delovanja dimnika.

    6. Rozeta za dimnik

    6.1 Kaj je rozeta za dimnik?

    Rozeta za dimnik je element, ki se uporablja za estetsko in funkcionalno zaključevanje preboja dimnika skozi streho. Pravilno nameščena rozeta zagotavlja neprepustnost za vodo, saj preprečuje vdor padavin v objekt skozi dimniško odprtino.

    6.1 Iz katerih materialov je narejena rozeta za dimnik?

    Rozete za dimnik so na voljo v različnih materialih, vključno z nerjavnim jeklom, bakrom in cinkom. Prav tako so na voljo različni stili in oblikovalski elementi, ki omogočajo prilagoditev videza dimnika k arhitekturi hiše.

    Rozeta za dimnik
    Rozeta za dimnik je vrhnji, zaključni element dimnika, ki dimnik zaščiti pred padavinami. 

    7. Tuljava za dimnik

    7.1 Zakaj je tuljava za dimnik bistvena?

    Tuljava za dimnik je notranji del dimniške cevi, ki služi za izolacijo in izboljšanje učinkovitosti dimnika. Pravilna izbira tuljave za dimnik je pomembna, saj vpliva na toplotno izgubo in temperaturo dimnih plinov.

    7.2 Katere tuljave se najpogosteje uporabljajo?

    Običajno se uporabljajo dvojne stene dimniških cevi, med katerimi je prostor napolnjen s toplotno izolacijskim materialom, kot je mineralna volna ali keramika. To zmanjšuje toplotno izgubo in zagotavlja, da dimni plini ostanejo dovolj topli za nemoteno izvajanje vse do vrha dimnika.

    8. Vratca za dimnik

    Vratca za dimnik so nameščena na odprtini dimnika v kurilni napravi, kot je kamin ali peč. Omogočajo nadzor nad dovodom zraka in kurilnim procesom ter preprečujejo uhajanje dimnih plinov nazaj v prostor. Vratca za dimnik so na voljo v različnih stilih in materialih, od klasičnih železnih vratc do sodobnih steklenih panelov. Pravilna izbira vratc je pomembna za zagotovitev učinkovitega in varnega delovanja kurilne naprave.

    Redno vzdrževanje vratc za dimnik (vključno z zamenjavo tesnil) je bistveno za ohranjanje njihove funkcionalnosti.

    9. Koliko stane dimnik?

    9.1 Cena za inoks dimnik

    Cena nerjavnega troslojnega okroglega dimnika s premerom 12 cm, skupaj s konzolami rozetami in dimovodnimi cevmi, z montažo znaša okrog 1500 € oziroma med 100 in 300 €/m. Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen.

    9.2 Cena za opečni dimnik

    Opečni dimniki so tradicionalni in estetsko privlačni, vendar so običajno dražji za gradnjo in vzdrževanje. Cena opečnega dimnika bo odvisna od vrste opeke, velikosti dimnika, oblikovanja dimnika in težavnosti gradnje. Približna cena za opečni dimnik se lahko giblje od 500  do 1000 €/m. To pomeni, da boste za običajen opečni dimnik za enostanovanjsko stavbo odšteli okrog 5000 €.

    Inoks dimnik
    Inoks dimnik se zelo lepo poda k sodobni arhitekturi.

     

     

    Strokovni članek 9274
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Inox dimniki?

    Imamo kar 163 izvajalcev za področje Inox dimniki:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 163 izvajalcev za področje Inox dimniki
    10
    2

    Kamini MATO - ŠKRILEC MATEJ s.p.


    8.5
    5

    TRGOINOX, d.o.o.


    10
    2

    KEBER d.o.o.


    10
    35

    Saval Aleš Avsenek d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane