Za področje

  Termostat: optimalna sobna temperatura

  Članek je koristil že 13845+ uporabnikom
  Ogromno energije se v gospodinjstvu porabi za ogrevanje, to pa lahko drastično zmanjšamo že, če npr. za stopinjo zmanjšamo temperaturo v prostoru. Če boste znali nastaviti termostat, boste prihranili marsikateri novec. Kakšna je optimalna sobna temperatura, ki je prijazna zdravju in denarnici?
  Strokovni članek 13845
  Temperature v objektu ne smajo biti previsoke, vir: cache2.asset-cache.net
  Imamo kar 1290 izvajalcev za področje Ogrevanje:

  1. Priporočljiva sobna temperatura - kako nastaviti termostat?

  Temperature v prostorih bi naj bile dosti nižje, kot jih je marsikdo vajen. V bivalnih prostorih, kot npr. v dnevni sobi ali jedilnici, so zdravju primerne temperature med 20 in 22 stopinj. V kuhinji in servisnih prostorih pa so lahko te še nekoliko nižje.

  V spalnih prostorih pa naj bi bile temperature še nižje. Temperatura v spalnici bi se naj gibala med 16 in 18 stopinj, če pa v njen spi tudi majhen otrok, bi ta naj bila vsaj 18 stopinj.
  Nekoliko višje pa naj bi bila temperatura v otroški sobi kjer otroci spijo, se igrajo in učijo. Tako naj bi bila temperature čez dan okrog 22 stopinj, ponoči pa je lahko tudi nekoliko nižja.

  Nekoliko višja pa morajo biti temperatura v kopalnici, te morajo biti od 22 do 24 stopinj. Prihranimo lahko, če imamo v kopalnici montirano dodatno ogrevalno telo na elektriko, s katerim dodatno ob uporabi zagrejemo prostor.

  2. Temperatura tal

  Pozorni pa moramo biti tudi na ustrezno temperaturo tal, če nimamo vgrajenega talnega gretja. Pri klasičnem centralnem ogrevanju so lahko tla zelo hladna, temperatura lahko pade tudi do 15 stopinj. Tako hladna tla ohladijo naše celo telo in lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Temperatura talpa  ne sme biti tudi previsoka, ta problem lahko nastane predvsem pri talnem ogrevanju. Ta ne sme preseči 25, lahko pa je tudi nekoliko nižja. Odvisno tudi od tega, če imamo npr. male otroke, ki se igrajo na tleh.

  3. Prihranek pri energiji

  Z ustreznimi temperaturami lahko tudi prihranimo, če imamo v bivalnem prostoru npr. 20 stopinj namesto 24, pri tem prihranimo nekje do 20%, saj so naši stroški toliko nižji. Prav tako moramo paziti, da imamo ustrezna ogrevalna telesa in da so ta pravilno umeščena v prostor. Če je ogrevalno telo skrito v kotu za pohištvom je njegov izkoristek zalo nizek.

  Z nižjimi temperaturami pa ne pomagate le sebi in svoji denarnici, zaradi manjše porabe energije skrbite tudi za okolje.

  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 13845
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1290 izvajalcev za področje Ogrevanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1290 izvajalcev za področje Ogrevanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 1290 izvajalcev za področje Ogrevanje
  10
  13

  SPN gradbene storitve, ERVIN NUHANOVIĆ S.P.

  Planina
  10
  16

  TERMO Leon Vrečko s.p.

  Škofja vas
  9.6
  16

  PRODIGI, trgovina in storitve, d.o.o.

  ŠMARJE-SAP
  9.8
  1

  NIK, instalacije d.o.o.

  Ljubljana - Šmartno
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE OGREVANJE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane