Za področje

    Vodila za drsna vrata pred steno in v steni

    Članek je koristil že 17924+ uporabnikom
    Drsna vrata so idealna rešitev na mestih, kjer imamo premalo prostora za odpiranje klasičnih notranjih vrat in je obenem onemogočena vgradnja vodil v steno. V kolikor naletimo na to težavo, nam ostanejo na izbiro samo še drsna vrata ob steni. V tem primeru so vodila za drsna vrata pritrjena neposredno na steno.
    Strokovni članek 17924
    drsna vrata pred steno
    Imamo kar 227 izvajalcev za področje Drsna vrata:

    1. Vodila za drsna vrata

    Ključni element drsnih vrat so prav vodila za drsna vrata, na katera se obesi vratno krilo. Najpogosteje jih dobimo kar skupaj s kaseto za drsna vrata, ki se vstavi v suhomontažno ali zidano steno. Na trgu pa obstaja tudi veliko drugih izvedb za klasične in nadstandardne rešitve, odvisno od vaših želja in specifik projekta.

    2. Katera vodila za drsna vrata obstajajo?

    Vodila za drsna vrata se razlikujejo glede na način izvedbe in namen. Lahko so pohištvena ali narejena samo za drsenje vrat. Prav tako lahko imajo vpetje zgoraj in spodaj, torej kotalniki drsijo po obeh straneh.

    2.1 Klasična vodila za drsna vrata

    Klasična vodila za drsna vrata sestavlja vodilo in zgornji kotalniki. Pri težjih izvedbah ali steklenih drsnih vratih je možna vgradnja kotalnikov tudi na spodnji strani, sicer pa se zgolj fiksirajo v „konjiček“, plastični ali kovinski element, ki omogoča stabilno drsenje.

    drsna-vrata-v-steno.jpg
    Vgradna drsna vrata se zapirajo v steno, kjer so popolnoma zakrita.

    2.2 Magic vodila za drsna vrata – skrita vodila

    Magic vodila za drsna vrata so relativna novost na trgu in omogočajo minimalistično izvedbo vrat. V primeru drsnih vrat, ki drsijo ob steni, vodila sploh ne bodo vidna. Del sistema s kotalniki in blažilci za mehko zapiranje je vgrajen kar na notranji strani samega vratnega krila, kjer je prav tako nameščeno vodilo. Na dnu vratnega krila pa se nahaja manjše kolesce za stabilizacijo vrat.

    magic-vodila-za-drsna-vrata.jpg
    Drsna vrata ob steni so lahko tudi priložnost za estetsko popestritev prostora.

    2.3 Vodila za drsna vrata omare

    Vodila za drsna vrata omare so manj masivna in omogočajo, da so vratna krila bolj skupaj. Običajno je vpetje le na zgornji strani, na dnu omare pa profil za stabilizacijo, po katerem vrata drsijo.

    2.4 Vodila za drsna vrata po meri

    Če želite nadstandardne dimenzije vrat, posebne izvedbe z visečim drsenjem ali prostor z drsnimi stenami, je mogoče vodila za drsna vrata sestaviti tudi po meri. Na voljo imate veliko izbiro vodil, kotalnikov in vodilnih plošč, ki jih lahko nizate zaporedno in s tem dobite možnost drsenja čez cel prostor ali drsenje za velika vratna krila.

    3. Vodila za drsna vrata glede na material za drsna vrata

    3.1 Vodila za drsna vrata iz stekla

    Vodila za steklena vrata so posebna zaradi teže vrat in zahtevnega vpenjaja. Taka vodila za drsna vrata so tudi veliko dražja od klasičnih.

    vodila-za-drsna-vtata-steklo.jpg
    Vodila za steklena drsna vrata.

    3.2 Vodila za drsna vrata iz lesa

    Za lesena vrata lahko uporabimo najpogostejšo izvedbo vodila za drsna vrata, ki jo sestavljajo vodila in kotalniki.

    4. Drsna vrata pred steno

    Pred steno lahko apliciramo dvokrilna ali enokrilna drsna vrata. Prednost enokrilnih drsnih vrat, ki imajo vodilo postavljeno nad vratno odprtino, je zagotovo njihova možnost zapiranja z zatikom. Dvokrilna ali enokrilna drsna vrata pred steno za pravilno montažo potrebujejo prehodni podboj.  

    4.1 Blažilec za mehko zapiranje

    Velika prednost drsnih vrat, ki se zapirajo pred steno je zagotovo mehko zapiranje.To omogoča blažilec za mehko zapiranje. Prednost takšnega zapiranja je vsekakor sinhrono zapiranje in odpiranje vratnega krila. Omogočeno je samodejno upočasnjeno zapiranje vratnega krila v končni fazi zapiranja, žal pa ta opcija velja zgolj za enokrilna drsna vrata. 

    5. Drsna vrata v steno

    Drsna vrata v steno imajo okvir vgrajen v steno, kar omogoča velik prihranek prostora. Material okvirja je običajno pocinkana pločevina s pritrjeno mrežo za boljši oprijem ometa. Vratno krilo tako odpiramo v steno tiho, precizno in varno. 

    6. Material za drsna vrata 

    Kakšen material za drsna vrata izberemo je svobodna izbira posameznika. Na izbiro imamo številne materiale od furnirja, masivnega lesa, CPL-ja, stekla in tudi kovine. Priporočljivo je, da za odpiranje drsnih vrat uporabimo okrogla ali ovalna držala, klasična kljuka, ki je običajno nameščena na vratih je v primeru drsnih vrat neuporabna. 

    7. Drsna vrata pred steno in v steno - dimenzije

    Pri načrtovanju drsnih vrat moramo biti pozorni na dimenzije. Pred nakupom drsnih vrat se je potrebno prepričati, da naše dimenzije vratne odprtine ustrezajo standardnim meram. V kolikor želimo namestiti drsna vrata pred steno ali v steno širine 90 cm, je potrebno imeti odprtino v zidu veliko 99 cm. Odprtina zidu mora biti večja zato, da lahko nanjo namestimo vratni okvir. 

    Iz prakse velja poudariti, da moramo imeti za enojna drsna vrata klasičnih dimenzij 60, 70, 80, 90 in 100 cm vratno odprtino širšo za 9 cm in višjo za 3 cm.

    8. Drsna vrata - cena za dobavo in montažo

    Koliko stanejo drsna vrata? Cenik za notranja drsna vrata je v prvi vrsti odvisna od materiala, dimenzij in ponudnika. Okvirna cena za notranja Okvirna cena za dobavo in montažo notranjih drsnih vrat, standardnih dimenzij, pa je 500 €/kos.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Mihec Žišt s.p.

    Kakšne so prednosti oz. slabosti drsnih notranjih vrat v primerjavi s krilnimi notranjimi vrati?

    Pri drsnih vratih se vratno krilo ne odpira v prostor, zato so dobra rešitev za manjša stanovanja oz manjše prostore. Z njimi torej odlično izrabimo prostor, saj ga je tako tudi več za postavitev pohištva. Z drsnimi vrati lahko zapremo prostor le začasno - npr. med kuhanjem, ostali čas pa imamo odprte, kot da vrat sploh ni. Lahko bi rekli, da so drsna vrata bolj praktična in elegantna. Slabost drsnih vrat pa je, da imajo slabše tesnjenje in manjšo zvočno izolativnost, zato v določenih prostorih niso primerna (WC, spalnica, otroška soba,...)

    Ali se montaža drsnih notranjih vrat razlikuje od montaže krilnih notranjih vrat?

    Drsna notranja vrata se pritrjujejo na več različnih načinov. Montirajo se lahko tako, da vratno krilo drsi ob steni ali pa se popolnoma skrije v steno; montira se lahko s podbojem ali brez, saj krilo in podboj nista povezana. Krilna notranja vrata pa se montirajo tako, da krilo namestimo na tečaje podboja.

    Zakaj izbrati za notranja vrata les; kakšne so prednosti/slabosti?

    Les ima v primerjavi z drugimi materiali zelo dobro zvočno in toplotno izolativnost in tako ohranja idealno temperaturo in klimo v našem domu. Lesena vrata so primerna za vse tipe prostorov, saj lahko izbiramo med številnimi vrstami lesa. Življenjska doba kvalitetnega lesa je lahko zelo dolga in tudi vzdrževanje je lažje in cenejše, kot aluminijastih ali plastičnih notranjih vrat. Les je bolj topel material in okolju prijaznejši (lažja in cenejša reciklaža). Slabost pa je ta, da moramo v prostoru vzdrževati konstantno relativno vlažnost, kar je lahko tudi prednost, saj le-ta koristi človeškemu telesu.
    gospa Natalija, Mihec Žišt s.p.

    Strokovni članek 17924
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drsna vrata?

    Imamo kar 227 izvajalcev za področje Drsna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 227 izvajalcev za področje Drsna vrata
    8.6
    0

    Mizarstvo Trček, Nikolaj Trček s.p.


    10
    22

    Vgrajevanje stavbnega pohištva, David Bajt s.p.


    9.7
    1

    PRO MAX GROUP d.o.o.


    8.9
    0

    R-LES Rok Podržaj s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane