Za področje

    Odvodnjavanje meteorne vode z ravne strehe

    Članek je koristil že 22010+ uporabnikom
    Odvodnjavanje meteorne vode je izjemnega pomena za ravne strehe. Obstaja več načinov za odvajanje vode, večinoma pa so to sistemske rešitve priznanih proizvajalcev.
    Strokovni članek 22010
    odvodnjavanje
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    1. Zunanje ali notranje odvodnjavanje ravne strehe 

    Odvajanje meteorne vode iz ravne strehe je mogoče izvesti na več načinov. Za učinkovito odvajanje padavinske vode moramo najprej poskrbeti za ustrezen naklon in kontinuirano hidroizolacijo tudi po atiki oz. robu ravne strehe. Na konstrukcijo ravne strehe, ki je običajno betonska, je potrebno najprej nanesti naklonski beton ali kako drugače vzpostaviti od 2 do 5 % padec, saj sicer voda prepočasi odteka. Padci morajo biti skrbno speljani v horizontalne ali vertikalne odtočnike.
    odvodnjavanje-sistemi.jpg
    Odvajanje meteorne vode z ravn strehe je možno izvesti na več načinov.

    2. Zunanje odvodnjavanje ravne strehe

    Zunanje odvodjavanje se ponavadi izvede s horizontalnimi lovilci deževnice, ki so neke vrste žlebovi ali s prelivi. Iztok deževnice iz horizontalnih „lovilcev“ deževnice na ravni strehi lahko speljemo skozi atiko in vertikalno ob fasadi do tal. Tako odvodnjavanje ima več prednosti. Prva je ta, da ne potrebujemo prebojev v plošči in vtočnikov, s čimer ne tvegamo puščanja konstrukcije in ne potrebujemo ogrevanja vtočnikov. Druga prednost je bistveno cenejši način odvodnjavanja. Slabost je predvsem v tem, da se na fasadi pojavijo odtočne cevi na več mestih.

    3. Notranje odvodnjavanje ravne strehe

    Notranje odvajanje meteornih voda iz ravne strehe je veliko pogostejše. Vodo zajemajo točkovni odtočniki, ki ne odvajajo samo vode iz površine, temveč tudi  vodo iz drugih slojev ravne strehe, kot je recimo izolacija.
     
    Iz vertikalnih odtočnikov se voda zbere v nekaj skupnih ceveh, ki jo nato skozi konstrukcijo odvedemo v meteorno kanalizacijo. Če izvedbo ravne strehe organizirate sami, morajo izvajalci, ki bodo opravili betoniranje upoštevati mesta za preboje in pravilno nanesti naklonski beton.
    ekstenzivno.jpg
    Zelene strehe z ekstenzivno ozelenitvijo imajo minimalno višino nasutja, na katero se zasadi rastline, ki uspevajo v ekstremnih pogojih. 

    4. Gravitacijsko in tlačno odvodnjavanje ravne strehe

    Manj sodoben način odvajanja vode iz ravne strehe je klasično prostopadno ali gravitacijsko odvodnjavanje. To pomeni, da voda prosto in počasi odteka s strehe skozi odtočnike. Pozicijo odtočnikov, dimenzijo preseka odtočnih cevi in ostale elemente izračuna projektant strojnih inštalacij na podlagi površine strehe in stoletnega prispevka padavinskih vod.
     
    Gravitacijsko odvodnjavanje bolje deluje kadar so objekti nižji so strehe izpostavljene onesnaževanju. Bolj primerno je tudi tam kjer se iz gradbeno pogojenih vzrokov ne moremo izogniti večjemu številu kolen in ostalih »zamaškov« na vertikalnih odtočnih ceveh v spodnjih nadstropjih objekta.
     
    Gravitacijsko odvodnjavanje je priporočljivo tudi pri strehah z manjšo površino. Klasično prostopadno odvodnjavanje je najpogostejša rešitev za ravne strehe enodružinskih hiš.
     
    Drugi, veliko bolj kompleksen, a hkrati tudi zanesljivejši, je tlačno odvajanje meteorne vode. Tak sistem izkorišča gravitacijo in vodo s podtlakom „vleče“ iz površine strehe. Načrtovanje tlačnega sistema za odvajanje meteorne vode se izvaja programsko, prav tako je zahtevna tudi izvedba, saj ga mora montirati in preizkusiti pooblaščeno podjetje. Tlačni sistem za odvajanje meteorne vode z ravnih streh je bolj primeren za večje objekte.

    5. Odvodnjavanje zelenih streh

    Zaradi vedno večje pozidave in urbanizacije je vedno manj zelenih površin v mestih. Posledično ob vedno večjih nalivih prihaja do preobremenitve  kanalizacijskih sistemov ter hitrega porasta vodotokov. Zelene strehe zadržijo tudi do do 50 % vode v letnem povprečju, zato odvodnjavanje meteorne vode iz zelenih streh bistveno manj obremeni mestno kanalizacijo. Tako lahko z zelenimi strehami v mestih bistveno pripomoremo k večjemu ekološkemu ravnovesju ter zmanjšamo obremenitev na kanalizacijske sisteme.
    intenzivno.jpg
    Zelene strehe z intenzivno ozelenitvijo omogočajo rast cvetlic, trav, grmovnic in celo dreves.
     
    V praksi se največkrat izvaja dve vrsti zelenih streh:

    5.1 Zelene ravne strehe z ekstenzivno ozelenitvijo

    Zelene strehe z ekstenzivno ozelenitvijo imajo minimalno višino nasutja, na katero se zasadi rastline, ki uspevajo v ekstremnih pogojih. 

    5.2 Zelene ravne strehe z intenzivno ozelenitvijo

    Zelene strehe z intenzivno ozelenitvijo omogočajo rast cvetlic, trav, grmovnic in celo dreves. To zahteva intenzivno nego in redno zalivanje ter gnojenje kar narekuje izdelavo drenaže. Za varno in učinkovito odvodnjavanje ponikane vode so primerni požiralniki z dodatnimi elementi, ki so kompatibilni tudi s klasičnimi požiralniki za ravne strehe. Sistemski kosi so izdelani iz polimernega betona in so lahki, odporni na vremenske vplive in omogočajo izvedbo odvodnjavanja pri različnih variantah pozelenitve.
     
    Strokovni članek 22010
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe
    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    9.6
    5

    ML SISTEM, gradbeništvo in storitve, d.o.o.


    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    10
    0

    KLEPAR krovstvo, kleparstvo, trgovina d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane