Za področje

    Ravne strehe - detajl in sestava

    Članek je koristil že 25356+ uporabnikom
    V primeru poševne strehe je odvajanje vode veliko hitrejše, zato zadostuje izvedba oz. položitev vodoodbojne kritine na preklop, pri čemer se sestavni deli poševne strehe morajo le tesno prilegati eden drugemu. Pri ravni strehi pa veljajo drugi standardi izvedbe. Glavni razlog je v počasnem odtekanju vode, zaradi katerega je potrebna kakovostna izvedba homogenega, vodotesnega hidroizolacijskega sloja. Hidroizolacijski sloj je pri ravnih strehah izveden iz zvarjenih bitumenskih trakov.
    Detajl 25356
    ravne strehe detajl
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    1. Ravne strehe: vrste

    Za vas smo pripravili tehnične rešitve za izvedbo ravne strehe - detajl za izvedbo klasične tople ravne strehe z bitumensko kritino, klasične obtežene ravne strehe z zaključnim slojem prodca in pohodne obrnjene ravne strehe z betonskimi pranimi ploščami. Navedene rešitve veljajo za t. i. klasične oz. osnovne izvedbe ravnih streh.

    2. Klasične ravne strehe - detajl

    Sistem klasične bitumenske tople ravne strehe velja za enostavnega, funkcionalnega in s stroškovnega vidika optimalnega in se lahko uporablja za praktično vse vrste objektov.

    klasična topla ravna streha.png
    Klasična topla ravna streha z bitumensko folijo.

    2.1 AB plošča, bitumenski premaz in parna zapora

    V primeru klasične tople ravne strehe je na stropno armiranobetonsko ploščo položena parna zapora, sledi toplotna izolacija, nad katero je dvojni sloj hidroizolacije. Najvišji sloj hidroizolacije je zaščiten s škriljevim posipom. Med parno zaporo in AB stropno ploščo je še osnovni bitumenski premaz.

    Nosilna podlaga - armiranobetonska plošča, premazana z bitumnom, mora biti pred nanosom parne zapore čista in suha.

    Parna zapora se izvede z bitumenskim varilnim trakom. Bitumenski varilni trak vsebuje armaturo iz bandažiranega steklenega voala (trak) in ALU folijo, ki preprečuje prehod vodne pare neposredno v toplotno izolacijo. V konkretnem primeru gre za difuzijsko zaprt sistem, ki omogoča učinkovito ‘’obrambo’’ pred vdiranjem in prehajanjem pare v toplotno izolacijo, s čimer bi upadla izolativnost materiala.

    2.2 Toplotna izolacija klasične ravne strehe

    Verjetno ni treba posebej poudarjati, da toplotna izolacija, poleg zmanjševanja toplotnih izgub stavbe, služi oz. ustvarja prijetno bivalno ugodje v letnem in zimskem času. Za toplotno izolacijo strehe brez balasta je kot najprimernejši EPS, saj v nasprotju z XPS-om ne prihaja do skrčevanja, raztezanja in ukrivljanja plošč na račun temperaturnih razlik. Toplotna izolacija se običajno položi v dveh slojih, z vmesnimi zamaknjenimi stiki, ki so naj čim bolj tesni. EPS omogoča veliko tlačno trdnost, ima nizko težo, omogoča enostavno obdelavo, ima odlične izolacijske sposobnosti in je cenovno ugoden.

    2.3 Hidroizolacija, škriljev posip klasične ravne strehe

    Zadnji sloj klasične tople ravne strehe predstavlja hidroizolacija in zaključni škriljev posip. V primeru klasične, neobtežene ravne strehe je hidroizolacija izpostavljena nenehnim zunanjim vremenskim vplivom. Ravno zato je pomembno, da se izvede v dveh plasteh. Za zaključno hidroizolacijo se uporabljajo visokokakovostni polimer-bitumenski trakovi. Eden izmed takih kakovostnih materialov je izotekt s posipom.

    Tovrstni polimer-bitumenski trakovi so armirani s fleksibilnim in odpornim poliestrskim nosilcem ter obloženi z modificiranim bitumnom, ki je zelo odporen proti zunanjim temperaturam.

    Nujno je, da se zaključni sloji hidroizolacije pritrdijo mehansko. Sidra so praviloma nameščena pod preklopi prvega hidroizolacijskega sloja skozi toplotno izolacijo v nosilno konstrukcijo. Prvi sloj hidroizolacije mora zagotavljati brezhibnost zvarjenih stikov. Zaključni (drugi) sloj hidroizolacije pa se vgrajuje s pomočjo plamenskega gorilnika s postopkom varjenja po površini. Zgornja stran zaključnega sloja hidroizolacije je zaščitena s škriljevim lomljencem oz. posipom.

    3. Klasične obtežene ravne strehe - detajl

    Sestava klasične obtežene ravne strehe je načeloma enaka kot sestava klasične ravne strehe - detajl, ki ju razlikuje, je zaključni sloj strehe. Obtežitev predstavlja zaključni sloj pranega prodca, ki je od dveh zaključnih plasti hidroizolacije ločen z difuzijsko odprtim ločilnim slojem. Sloji klasične obtežene strehe si od znotraj navzven sledijo po tem vrstnem redu: AB plošča z naklonskim betonom, bitumenski osnovni premaz, prvi sloj toplotne izolacije EPS, drugi sloj toplotne izolacije EPS, ki je kaširan s pergaminom, sledi hidroizolacija v dveh slojih, ločilni difuzijsko odprt sloj in prani prodec.

    klasična streha-prodec.png
    Prerez klasične ravne strehe obtežene s prodcem.

    4. Obrnjene ravne strehe - detajl

    Tretji primer so obrnjene ravne strehe - detajl sestave se razlikuje med klasično in obrnjeno ravno streho, saj je zaključni sloj hidroizolacije pri obrnjeni ravni strehi pod slojem toplotne izolacije. Obrnjena ravna streha ima naslednje plasti: AB plošča z naklonskim betonom, bitumenski osnovni premaz, dvoslojna hidroizolacija, toplotna izolacija XPS, difuzijsko odprt ločilni sloj in prani prodec, na katerega so položene betonske prane plošče.

    obrnjena streha betonske prane plošče.png
    Obrnjena pohodna ravna streha s pranimi ploščami.

     

    Detajl 25356
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe
    9.8
    11

    STAVBNO KLEPARSTVO FEKONJA BORUT FEKONJA S.P.


    10
    2

    STREHA JANČAR, krovstvo, kleparstvo, d.o.o.


    10
    8

    Enermont d.o.o.


    9.1
    1

    ALEŠ JAN S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane