Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Hidroizolacija ravne strehe

    Članek je koristil že 2867+ uporabnikom
    Ravna streha je ena najbolj prepoznavnih značilnosti modernih objektov. Omogoča boljši izkoristek prostora in volumna. Da boste pod njo prebivali brez skrbi, je ključna dobra hidroizolacija ravne strehe.
    2867
    ravna streha

    1. Kdaj se odločiti za ravno streho?

    Z ravno streho boste veliko bolje izkoristili prostor prav tako pa lahko streha postane dodatna terasa. Kljub tem prednostim je pravilna izdelava ravne strehe zahtevnejša in dražja od klasične poševne strehe, zato se je ne lotevajte brez izkušenj, so nas opozorili v podjetju Hani. Cena ravne strehe je zelo odvisna od njenega naklona, sestave ter od morebitne pohodnosti. Pohodna ali ozelenjena ravna streha je veliko dražja od nepohodne. Ključen korak pri izvedbi ravne strehe pa je pravilna položitev hidroizolacije.

    2. Sestava ravne strehe

    Glede na sestavo obstaja veliko vrst ravnih streh, glede na vrstni red materialov, debelino materialov in njihovo vrsto. Ravna streha praviloma vsebuje naslednje plasti od konstrukcije proti površini: zaščitni sloj iz prodca, filtrirni sloj iz polipropilenskega filca in toplotna izolacija, ki je praviloma položena pod hidroizolacijo, drugače govorimo o obrnjeni ravni strehi. Nato sledi hidroizolacijska folija, ki preprečuje vdor vlage, dežja in snega. To je ključna plast, za dolgoročno obstojnost strehe. Sledi dodatna izolacija v obliki stiroporja, parna zapora, bitumenski prednamaz, naklonski beton in izbrana strešna kritina. Če želite zeleno streho pa se nad hidroizolacijo položi drenažo, protikoreninsko zaščito in substrat za rastline.

    varjenje-bitumna.jpg
    Varjenje bitumenske hidroizolacije na ravni strehi.

    3. Hidroizolacija za ravne strehe

    Obstaja veliko vrst hidroizolacij za ravne strehe. Običajno so v obliki PVC folij, zato bomo primerjali dve različni foliji. PVC strešna folija Haniplan MP 150, je odporna na staranje, korenine in ogenj. Je lahka in elastična, hkrati pa ima izjemno trdnost in stabilnost. Folija se polaga v dva metra širokih trakovih, zato je položena izjemno hitro, so pojasnili v podjetju Hani. Očesu prijazna sivo-črna barva omogoča, da se uporablja tudi kot končna kritina, ob večjih količinah pa jo je možno dobiti tudi v drugih barvah. Alternativna hidroizolacijska folija je Sintofoil RG, ki je na voljo v debelinah od 1,5 do 1,8 mm. Tudi ta hidroizolacije je odporna na trganje, korenine, ogenj in staranje.

    Ob izbiri kvalitetne hidroizolacije in dobrega izvajalca, vam bo ravna streha služila še desetletja.

    2867
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane