RAVNE STREHE cena

  Kakšna je cena ravne strehe? Čeprav je cena ravne strehe nekoliko višja, kot klasična dvokapnica, z njo pridobite številne prednosti: v celoti pohoden prostor pod njo, na njej pa strešno teraso, kar močno poveča prostornost vašega doma. Cena izvedbe je odvisna predvsem od tega: ali bo prostor pod streho ogrevan ali ne. V tem primeru je potrebno streho tudi dobro toplotno izolirati. Cena ravne strehe nad garažo oziroma cena neizolirane ravne strehe, se giblje med 30 in 50 EUR na m2, cena izolirane pa med 80 in 100 €/m2. Nekoliko večja investicija je tudi zelena streha: ta dodatno izolira hišo, poleti pa tudi senči in hladi, kar vam dolgoročno prihrani denar za ogrevanje oziroma hlajenje. Če želite pohodno ravno streho, je cena 140 €/m2, cena zelene strehe z ekstenzivno ozelenitvijo pa znaša okrog 170 €/m2. Nikakor ne nasedajte cenenim rešitvam, saj je sanacija ravne strehe, ki pušča draga in zahtevna. Za vas smo pripravili bazo izkušenih krovcev za ravne strehe, ki jim lahko pošljete povpraševanje in prejeli boste več ponudb. Preberete pa si lahko tudi nekaj naših nasvetov o ravnih strehah.

  POŠLJI POVPRAŠEVANJE IZVAJALCEM >

  CENA RAVNE STEHE


  Cena za ravno streho. Cena za izdelavo ravne stehe hidroizolacijo, izolacijo in nasutjem. Cena brez odvodnjavanja.

  60.00 €/m2

  MINIMALNA CENA
  €/m2

  SREDNJA CENA
  100.00 €/m2

  NAJVIŠJA CENA
  ŽELIM PONUDBO IZVAJALCEV
  Cena za krovca za ravno streho

  DRUGE CENE ZA RAVNE STREHE

  vaša količina

  enota

  okvirna cena

  vaša cena

  Odvodnjavanje ravne strehe

  Izvedba podtlačnega odvodnjavanja ravne strehe s požiralnikom iz nerjavečega jekla v sledeči sestavi, skupaj z izdelavo preboja v atiki in vsem pritrdilnim materialom, ki zadostuje za do 50 m2 ravne strehe:

  - podtlačni požiralnik ACO ali Geberit
  - vertikalna odtočna cev do višine 7 m
  - grelnik odtočne cevi.  €/kpl

  kpl
  povpraševanje>
  SKUPAJ:
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE >

  Zelene strehe


  Kakšna je cena zelene strehe? Zelena ravna streha vam omogoča prihranke, saj v posebnih okoliščinah ...

  Preverite tudi: Zelene strehe cena

  Hidroizolacija ravne strehe


  Cena ravne strehe je odvisna od tipa ravne strehe (bitumenska ravna streha, obtežena ravna streha, o...

  Preverite tudi: Hidroizolacija ravne strehe cena

  Kako so Vam koristile te informacije?

  Ideje za urejen dom

  Revija s svežimi idejami in nasveti naših avtorjev za urejanje doma.

  Ravna streha – vse kar morate vedeti

  1. Ravna streha na splošno

  1.1 Ravna streha skozi zgodovino

  Danes ravna streha praktično prehiteva dvo- in večkapnice. Verjamemo, da ste se tudi vi že srečali z mislijo, ali bi za sovjo hišo izbrali prav ravno streho, simbol sodobne arhitekture. Ravna streha se je na veliko začela uporabljati že v času modernizma, v začetku 20. stoletja, ko Le Corbusier za eno izmed svojih 5 točk moderne arhitekture postavi prav ravno streho. Hitro so mu sledili še drugi, na razstavi Modern Architecture leta 1932 pa so se razstavljale izključno hiše z ravnimi strehmi. Ravna streha je prevzela monopol v arhitekturi. Tehnologija je takrat že toliko napredovala, da je bila njena izvedba mogoča, vseeno pa detajli, ki jih zahteva ravna streha, niso bili vrhunsko izpopolnjeni. Zato je ravna streha obdobja modernizma kasneje naletela na mnogo očitkom tehnično nepopolne izvedbe, kar se je odražalo v puščanju in poplavljanju objektov. A naj vas ne skrbi. Tehnologijo je v stotih letih od začetkov 20. stoletja že toliko napredovala, da je ravna streha danes brezhibna in nič manj zanesljiva od katere koli poševne strehe.

  Ravna streha
  Ravna streha je simbol moderne arhitekture.

  1.2 Ravna steha v Sloveniji

  Ravna streha je v Sloveniji zel popularna, treba pa se je zavedati, da na številnih območjih Slovenije ni dovoljena oziroma je izrecno prepovedana s občinskimi prostorskimi načrti in drugimi prostorskimi akti. Temu je tako predvsem na Gorenjskem in ostalih hribovitih predelih Slovenije, kjer prostorski akti težijo k ohranjanju tradicionalne in tipične arhitekturne zasnove z dvo- ali izjemoma večkapnicami. Ravna streha v teh območjih pravzaprav niti ne bi bila smiselna, saj bi se velike količine snega na strehi kopičile, namesto da bi čimprej padle s strehe. Ostri koti 35-45 stopinjskih naklonov streh so tako logična posledica okolja, v katerem se take hiše nahajajo, specifično grajeno krajino pa bi ravne strehe hitro negirale in uničile. Preden se odločite za gradnjo ravne strehe, se torej pozanimajte, ali je v vašem območju sploh dovoljena.

  2. Ponudniki in izvajalci

  Ravno streho bo izvajal tisti izvajalec, ki bo prevzel tudi vsa druga gradbena dela. Če gre za standardno opečno konstrukcijo z armiranobetonskimi vezmi, bo streho izvajal izvajalec, ki je zgradil preostalo konstrukcijo hiše, če gre za hišo, v celoti zgrajeno iz armiranega betona, bo to počel izvajalec, ki je sposoben zgraditi hiše iz tega materiala. Pri izbiri izvajalca je torej pomembno, da zna izvesti celotno hišo, streha je zgolj zaključni del izvedbe. Če izvajalec v svojem življenju ni zgradil niti ene betonske hiše, mu najverjetneje ni pametno prepustiti izvedbe vaše, saj s tem tvegate nepopravljive napake pri gradnji. Prosite izvajalce, naj vam pokažejo nekaj svojih referenčnih primerov zgrajenih enodružinskih hiš, saj se boste na podlagi tega lažje odločili, katero je najprimernejši za izvedbo vaše.

  3. Konstrukcija ravne strehe

  Konstrukcija ravne strehe ni mogoča v vseh materialih oziroma uporaba določenih materialov niti ni smiselna. Leseni nosilci v kombinaciji prečnih nosilcev in špirovcev so dober konstrukcijski sistem za dvokapne in večkapne strehe, ne pa za ravne strehe. Če gradimo opečno hišo z armiranobetonskimi vezmi, bo ravna streha tako kot medetažne plošče iz betona, prav tako bo betonska, če je cela hiša iz betona. Druga opcija so ravne strehe iz prefabricirane konstrukcije, npr. po sistemu monta stropov, kjer gre za sovprežno konstrukcijo opeke in betona ali pa podobna sovprežna konstrukcija betonskih blokov in betona. Tretja opcija je jeklena konstrukcija, ki je sicer za enodružinske hiše zaradi visoke cene in majhnih razponov popolnoma nesmiselna, ali pa lahka kovinska konstrukcija iz jeklenih ali alu nosilčkov in trapezoidno pločevino. Slednji konstrukcijski sistem je zelo pogost v nekoliko toplejših geografskih podorčjih, npr. na zahodni obali ZDA in Avstraliji, zelo popularen pa je postal po 2. sv. vojni z nastopom projekta »case Study Houses« v ZDA, ko so arhitekti preučevali možnosti novega načina bivanja in uporabe poceni materialov.

  4. Toplotna izolacija ravne strehe

  4.1 Neizolirana ravna streha

  Če se ravna streha nahaja nad neogrevanimi prostori, ne potrebuje toplotne izolacije. Prav tako je ne potrebuje na tistih geografskih področjih, kjer so letne povprečne temeperature zelo visoke, npr. v Mediteranu ali na jugu Evrope. Pri nas naletimo na izvedbo raven strehe brez toplotne izolacije samo v primeru ravne strehe nad garažo ali shrambo, drvarnico. Izvedba ravne strehe brez toplotne izolacije je relativno preprosta, ne smemo pa pozabiti na hidroizolacijo. Ne glede na to za katero vrsto konstrukcije garaže oziroma neogrevanega prostora gre (betonska garaža, jeklena konstrukcija, OSB...), je postopek konstrukcije ravne strehe zelo podoben. Streho se mora izolirati z dvojnim slojem hidroizolacije, sledi strešna folija, bitumenska ravna kritina s posipom ali druga krovna površina, ki jo predlaga in garantira izvajalec.

  4.2 Izolirana ravna streha

  Streho se večkrat poimenuje peta fasada hiše. Skoznjo se lahko izgublja do 25% toplote iz stavbe, zato je dobra toplotna izolacija izjemno pomembna. Pri nas je zaradi zimskih temperatur in teženja k energetski varčnoste zahtevana seveda izolirana ravna streha. Toplotno izolirana ravna streha nad bivalnimi prostori zahteva precej drugačno izvedbo kot neizolirane ravne strehe. Če želite za hišo ali prizidek, ki ima ravno streho, bodite izjemno pozorni predvsem na to, da je streha kakovostno in primerno toplotno izolirana in hidroizolirana. Samo tako bo zagotovljeno dobro odvajanje padavinske vode, stroški ogrevanja pa bodo nizki. Toplotna izolacija ravne strehe je namenjena vzdrževanju bivalnega ugodja tako pozimi, ko preprečuje uhajanje toplote ven, kot tudi poleti, ko preprečuje pregrevanje stavbe zaradi nažiganja sonca in vzdržuje želeno temperaturo notranjih prostorov.

  5. Detajli izolirane ravne strehe

  5.1 Toplotna izolacija ravne strehe

  Toplotna izolacija ravne strehe ni namenjena samo toplotni izolaciji, ampak nas ščiti tudi pred zvokom dežnih kapelj in drugega hrupa iz okolice. Toplotna izolacija ravne strehe prav tako preprečuje nastanek kondenza vode v konstrukciji, kar je še posebej problematično pri armirano-betonski podlagi. V tem primeru kondenz oksidira z armaturo v betonu, ki začne rjaveti. Toplotna izolacija ravne strehe med drugim preprečuje tudi, da bi bila konstrukcija  hiše preveč izpostavljena temperaturnim nihanjem in torej zagotvalja toplotno stabilnost konstrukcije. Temperaturna nihanja povzročajo raztezanje in krčenje konstrukcijskega materiala, kar lahko vodo do poškodb in defomracij konstrukcije in posledično krajšo življenjsko dobo. Toplotna izolacija ravne strehe konstrukcijo torej zaščiti na več načinov.

  5.2 Kako se izvede toplotna izolacija ravne strehe?

  Redkeje se uporabljajo prezračevane ali kombinirane ravne strehe. Toplotna izolacija ravne strehe ima v tem primeru med konstrukcijo in izolacijo še zračni sloj. Pri enodružinskih hišah se najpogosteje uporabljajo „tople strehe“, kar pomeni, da so vsi sloji med seboj spojeni. Glede na vse večje zahteve po vse nižji toplotni prehodnosti s strani PURESa priporočamo, da na ravno streho položite vsaj  25 cm izolacije. Pomembno je, da izbiremo kvalitetno toplotne izolacije, ki prenese tudi tlačni pritisk, če se morebiti odločamo za pohodno ravno streho. Navadno se na ravno streho sicer polaga več plasti stirodurja ali XPS-a debeline od 8 do 12 cm z možnostjo preklopa za še dodatno preprečevanje vdora meteorne vode. 

  5.3 Tehnične smernice toplotne izolacije ravne strehe (pravilnik PURES)

  Skladno s tehnično smernico TSG-01-004:2010, je za učinkovito rabo energije določeno, da se toplotna prehodnost gradbenih konstrukcij (U) toplotnega ovoja stavb računa po standardu SIST EN ISO 6946 in SIST EN ISO 2011. Največje dovoljene vrednosti so:

  - Strop proti neogrevanemu prostoru, stropi pri sestavi ravnih ali poševnih streh - torej ravne ali poševne strehe: 0,20
  - Terase manjše velikosti, ki skupaj ne presegajo 5% površine strehe: 0,60
  - Strop proti terenu: 0,3

  5.4 Hidroizolacija ravne strehe

  Pri ravni strehi je ključnega pomena zagotovo hidroizolacija ravne strehe. Prepričanje, da ravne strehe puščajo, ne odvajajo vode in da imamo zato z njimi kar se tiče vode same probleme, je zastarelo in neresnično. Pomembna je le kakovostna izvedba ravne strehe in pazljivost pri določanju detajlov hidroizolacije. Dobri detajli in izvedba pa so nenazadnje pomembni pri čisto vsaki strehi, tu pri strehah z naklonom.

  5.5 Izvedba hidroizolacije ravne strehe

  Hidroizolacija ravne strehe se izvede tako, da se na betonsko podlago najprej nanese hladen bitumenski premaz, ki zapre strukturne pore betona. Nujno je, da je betonska plošča izvedena pod kotom, saj tako zagotovimo odtekanje vode. Nato se na to plast bitumenskega premaza točkovno zvarijo bitumenski trakovi, ki delujejo kot parna zapora, tej plasti pa sledi stirodur. Naslednjo plast hidroizolacije ravne strehe predstavlja točkovno varjen elastomerni bitumesnki trak, ki v skupni debelini znaša okrog 10 mm. Nanj se nato položi dodatna plast toplotne izolacije, nato pa sledi še zaključna plast ravne strehe, najpogosteje kameni nasip. Tako izvedena hidroizolacija ravne strehe bo svojemu namenu brezhibno služila še mnogo desetletij.

  5.6 Vrste ravne strehe

  Poznamo več vrst izvedbe ravne strehe glede na plasti hidroizolacije in topltne izolacije. Pri topli ravni strehi je nujna kvalitetna izvedba parne zapore pod slojem toplotne zaščite, pri obrnjeni ravni strehi pa to funkcijo parne zapore prevzame kar sklop hidroizolacije. Hidroizolacija je pred zunanjimi vplivi najbolj zaščitena v primeru obrnjene strehe, pri topli ali hladni izvedbi ravne strehe pa je nujno, da se hidroizolacijo dodatno zaščiti vremenskimi in mehanskimi vplivi.

  Vrste ravne strehe glede na sloje hidro in toplotne izolacije:

  - Topla (neprezračevana): nosilna konstrukcija, nato toplotna izolacija in hidroizolacija.
  - Hladna (prezračevana): nosilna konstrukcija, nato toplotna izolacija, zračni sloj, na koncu hidroizolacija.
  - Obrnjena ravna streha (prezračevana): najprej nosilna konstrukcija, nato hidroizolacija, na koncu toplotna izpolacija v enem sloju.
  - Ravna streha »plus«, pogosta pri energijskih sanacijah: najperj nosilna konstrukcija, nato toplotna izolacija, hidroizolacija in nato še en sloj toplotne izolacije.
  - Zelena streha (posebna oblika strehe): V osnovi kot topla ali obrnjena streha z nujnim dodatnim slojem, tj. protikoreninsko zaščito.

  Glede na tip ravne strehe je najprimernejša toplotna izolacija ravne strehe:

  - ekspandirani polistiren za tople in hladne strehe
  - XPS za obrnjene strehe
  - kamena volna za tople in hladne strehe

  5.7 Primer tipične izvedbe ravne strehe

  V nadaljevanju navajamo primer enen najpogostejših in za Slovenijo tipičnih izvedb slojev ravne strehe. Konkretni primer je primer ti. obrnjene ravne strehe z dodatno plastjo hidroizolacije:

  1. zaščitni sloj, najpogosteje prani prodec, debeline 70 mm
  2. filtrski sloj: polipropilenski filc, min. 135 g/m2, debeline <2 mm
  3. dodatna toplotna izolacija: stirodur – XPS, stopničast preklop, debeline 100 mm
  4. hidroizolacija: 2 x elastomer-bitumenski varilni trak z nosilcem, zgornji sloj polno varjen, spodnji točkovno varjen, d = 0,9 cm
  5. toplotna izolacija: stiropor min. 100 kPa, po možnosti kaširan s strešno lepenko, lepljen na parno zaporo, debeline 200 mm
  6. parna zapora: 1 x bitumenski varilni trak z nosilcem steklenega voala in vložkom aluminijaste folije, točkovno varjen, debeline <1 mm
  7. hladni bitumenski prednamaz
  8. naklon: naklonski beton, min. naklon 2%
  9. konstrukcija: armirano betonska ploššča, debelino določi statik

   

  MOJMOJSTER.NET, POMAGAMO PRI OCENI INVESTICIJE IN IZBORU IZVAJALCA ZA VAŠ DOM  ZAKLJUČEK NA RAVNI STREHI

  Pozdravljeni,

  potrebujemo izvajalca za zaključek del na ravni strehi, in sicer potrebujemo izvedbo hidroizolacije, kleparskih del in ozelenitve. Streha je gotova z 25 cm visokim robom, pravokotne oblike. Pločevinast zaključek (žlota), širine 22 cm.

  Lp

  360 € do 600 €


  ........

  RAVNA STREHA Z TERASO

  Pozdravljeni.

  Imela bi ravno streho. Na vrhu ravnih streh so ponavadi trava ali kaj podobnega. Jaz bi se odločila za drobno kamenje in na teh strehi naredila manjšo teraso. Ker je to nad prizidkom. Na to streho pa bi se postavila ograjo.

  LP 891 € do 1485 €


  ........

  POPRAVILO RAVNE STREHE

  Pozdravljeni,

  potrebujem izvajalca za popravilo ravne strehe.
  Streha pušča, potreben je ogled in svetovanje ter izdelava nove izolacije. Dimenzije strehe so:

  cca. 20m x 10m.

  Lp 900 € do 1500 €


  ........

  ŽELIM PONUDBO IZVAJALCEV

  CENA, IZVEDBA RAVNE STREHE NAD PRIZIDKOM, CCA 28 M2
  Ravne strehe, Ljubljana

  2700 € do 4500 €

  CENA, OBNOVA STREHE, 66 M2
  Ravne strehe, Dol Pri Ljubljani

  3780 € do 6300 €

  CENA, OBNOVA RAVNE STREHE, 200
  Ravne strehe, Koper

  4500 € do 7500 €

  CENA, NOVA RAVNA STREHA NA PRIZIDKU, VGRADNJA VELUX OKEN, CCA 40 M2
  Ravne strehe, Slovenska Bistrica

  2700 € do 4500 €

  CENA, SANACIJA DVEH RAVNIH STREH, 70M2 + 35M2
  Ravne strehe, Prebold

  6300 € do 10500 €

  CENA, SANACIJA RAVNE STREHE, CCA 36 M2 + BETONSKO KORITO DOLŽINE CCA 6,5 M IN ODTOČNIK
  Ravne strehe, Domžale

  540 € do 900 €

  CENA, RAVNA STREHA NA PERGOLI IZ ALU, 23 M2
  Ravne strehe, Mengeš

  540 € do 900 €

  CENA, IZVEDBA RAVNE STREHE NAD GARAŽO, 37 M2
  Ravne strehe, Vuzenica

  2430 € do 4050 €

  CENA, POHODNO RAVNO STREHO V NAMEN TERASE, 25 M2
  Ravne strehe, Maribor

  562.5 € do 937.5 €

  CENA, MONTAŽA PVC RHENOFOLA + OBROB, 20 M2
  Ravne strehe, Ljutomer

  396 € do 660 €

  CENA, IZVEDBO RAVNE STREHE, SIKA FOLIJO + OBROBE, 30 M2
  Ravne strehe, Blagovica

  675 € do 1125 €

  CENA, IZDELAVO KRITINE NA RAVNI STREHI, 5X4M
  Ravne strehe, Šmartno V Rožni Dolini

  900 € do 1500 €

  CENA, SANACIJA RAVNE STREHE, 30 M2; CCA 4,5 X 7
  Ravne strehe, Ljubljana

  1080 € do 1800 €

  CENA, IZDELAVA RAVNE STREHE, 52 M2
  Ravne strehe, Gomilsko

  990 € do 1650 €

  CENA, KOMPLET RAVNO STREHO, 15 M2
  Ravne strehe, Cerkno

  441 € do 735 €

  CENA, IZOLACIJA RAVNE STREHE, CCA 30M2
  Ravne strehe, Benedikt

  1890 € do 3150 €

  CENA, ENOKRILNA LESENA STREHA, 12 X 8 M
  Ravne strehe, Dobrovo v Brdih

  5850 € do 9750 €

  CENA, SANACIJA BITUMENSKE STREHE, 100 M X 18 M
  Ravne strehe, Novo mesto

  1800 € do 3000 €

  CENA, RAVNA STREHA ZA NADZIDAVO TERASE, 22 M2 2X
  Ravne strehe, Brezovica Pri Ljubljani

  2700 € do 4500 €

  CENA, RAVNA POHODNA STREHA, 30 M2
  Ravne strehe, Kranj

  2250 € do 3750 €

  CENA, IZVEDB KRITINE NA RAVNI STREHI, 100 M2
  Ravne strehe, Maribor

  3600 € do 6000 €

  CENA, RAVNA STREHA, 120 M2
  Ravne strehe, Koper

  4500 € do 7500 €

  CENA, RAVNA STREHA, NAPUŠČ, STREŠNA OKNA, 41,29 M2
  Ravne strehe, Slovenska Bistrica

  3600 € do 6000 €

  CENA, IZVEDBA RAVNE STREHE, 5.5 X 3.5 M
  Ravne strehe, Izola - Isola

  1350 € do 2250 €

  CENA, POKRITJE RAVNE STREHE, CCA 80 M2
  Ravne strehe, Dobje pri Planini

  4500 € do 7500 €

  CENA, IZDELAVA RAVNE STREHE NA BETONSKI LOPI, 36 M2
  Ravne strehe, Ivančna Gorica

  2250 € do 3750 €

  CENA, IZVEDBA RAVNE STRAHE, CCA 30 M2
  Ravne strehe, Maribor

  3150 € do 5250 €

  CENA, ZAŠČITA STREŠNEGA PRODCA, 586 M2
  Ravne strehe, Ljubljana

  14400 € do 24000 €

  CENA, RAVNA STREHA NA GARAŽI, 60 M2
  Ravne strehe, Slovenska Bistrica

  3600 € do 6000 €

  CENA, IZVEDBA RAVNE STREHE NA STANOVANJSKI HIŠI, 40 M2
  Ravne strehe, Šmartno pri Slovenj Gradcu

  2700 € do 4500 €

  CENA, SANACIJE RAVNE STREHE , 35 M2
  Ravne strehe, Koper

  810 € do 1350 €

  CENA, IZVEDBA RAVNE STREHE, AB PLOŠČA ŽE NAREJENA, DVA OBJEKTA PO 10X12M
  Ravne strehe, Celje

  8550 € do 14250 €

  CENA, POHODNA RAVNA STREHA NAD GARAŽO, 49 M2
  Ravne strehe, Pragersko

  3150 € do 5250 €

  CENA, RAVNO STREHO ZA PRIZIDEK, 25 M2
  Ravne strehe, Ljubljana

  1530 € do 2550 €

  CENA, IZDELAVA RAVNE STREHE, 11,5 X 8,5 CM
  Ravne strehe, Ptuj

  7200 € do 12000 €

  CENA, IZVEDBA RAVNE STREHE, 81M2; 9X9M
  Ravne strehe, Maribor

  5130 € do 8550 €  Poglej druge končane projekte in cene

  RAVNE STREHE CENIK

  SODELUJEMO Z VEČ KOT 408 PODJETIJ ZA RAVNE STREHE


  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  PRIDOBI PONUDBO

  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE RAVNE STREHE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane