Tesarstvo cena

Cena izdelave lesenega ostrešja se razlikuje glede na vrsto gradbenega lesa in od izvajalca. Okvirna cena za razrezan gradbeni les je 160€/m3. Izdelava strešne konstrukcije, z kompletno dobavo, izdelavo, transportom in montažo iz lesa II. klase, znaša okoli 32-38€/m2. Za konec pa še en namig. Ker so dobri tesarji precej zasedeni boste pri iskanju izvajalca imeli več uspeha, če boste povpraševanju priložili načrte ali vsaj skico projekta.

Komu zaupati postavitev ostrešja? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim tesarjem v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena izdelave strešne konstrukcije na hiši


Cena za izdelavo strešne konstrukcije. Kompletna dobava, izdelava, transport in montaža lesene strešne konstrukcije iz lesa II. klase, vključno s pritrdilnim in veznim materialom. Izdelava in montaža po tlorisu in prerezu ter statičnem izračunu.

38.40 €/m2

MINIMALNA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
45.60 €/m2

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev
Cena ostrešja

Cena ostrešja

Cena ostrešja je odvisna od velikosti strehe in naklona, ki poveča razpone, dimenzije in posledično porabo lesa. Pri dimenzioniranju tramov moramo upoštevati tudi lastno težo, težo strešne kritine in težo snega in vetra. Les mora biti pravilno sušen in vsebovati manj kot 15% vode. Najpogosteje se uporablja smrekov, macesnov ali hrastov les. Velik faktor k ceni je tudi razgibanost strehe, kot je število slemen ter število in oblika fržad, ki so lahko pravokotne, trapezne ali polkrožne.

30 €/m2

MINIMALNA CENA
34 €/m2

SREDNJA CENA
38 €/m2

NAJVIŠJA CENA
Cena za tesarja

Druge cene za - Tesarstvo

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Kako so Vam koristile te informacije?

Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Tesarstvo - vse kar morate vedeti

1. Kaj moramo vedeti o izdelavi ostrešja?

Leseno konstrukcijo, ki nosi streho imenujemo ostrešje. Konstrukcija je lahko tudi jeklena ali iz drugih materialov, najbolj pogosto pa je iz masivnega ali lepljenega lesa. Za dolgo življenjsko dobo lesenega ostrešja so dober načrt, pravilna dimenzioniranost in strokovno izvedena izvedba, izjemnega pomena. Nič manj pa ni pomembno tudi pravilno vzdrževanje ostrešja. 

leseno-ostresje.jpg
Dober načrt, pravilna dimenzioniranost in strokovno izvedena izvedba, so zelo pomembni za dolgo življenjsko dobo lesenega ostrešja. 

1.1 Kakšne so lastnosti lesa primernega za ostrešje?

Najpogosteje se za izdelavo lesenih ostrešij uporablja smrekov les. Les je lahko masiven, kadar je potrebno premagati večje razpone pa se uporabi lepljen les. Za izdelavo ostrešja se uporabljajo tudi druge vrste lesa recimo hrast in macesen, vendar je cena v tem primeru ustrezno višja. Les smreke ima močno vlaknasto strukturo in je zato ustrezen in trdoživ material za ostrešje. Dokaz so ostrešja številnih starih meščanskih stavb, ki so se ohranila več stoletij. Natančni pregled teh starih lesenih ostrešij je razkril, da gre njihovo dolgo življenjsko dobo pripisati odlični kakovosti uporabljenega lesa ter pravilni orientaciji lesenih vlaken znotraj konstrukcije. Slab les, ki ga je denimo napadel lubadar, na drugi strani, navkljub uporabi kemičnih sredstev, ne moremo pričakovati, da bo zdržal več kot nekaj desetletij.    

Dolga življenjska doba lesa je odvisna od številnih dejavnikov. Les mora biti posekan na pravilen način in v pravem času, nato ga je potrebno pravilno razžagati ter posušiti. Nazadnje je izjemnega pomena tudi, da je les pravilno vgrajen. Paziti je treba, da ima les, ki se ga uporabi za ostrešje maksimalno vsebnost vlage 18%, lepljen les pa zgolj 12%. V kolikor je les pravilno pripravljen ni potrebe po uporabi dodatne zaščite v obliki kemičnih sredstev. Za reševanje kapilarne in nenamenske vlage se uporablja stoletja star postopek ožiganja. S tem postopkom so se ohranili tudi več stoletij stari slovenski kozolci katerih deli, ki ležijo v zemlji, so zoogleneli. Les, ki smo ga pravilno osušili se minimalno krči in razteza. Konstrukcijo za ostrešje danes načrtujemo s pomočjo specializiranih računalniških programov, skrojimo pa s pomočjo CNC strojev kar zagotovi maksimalno natančnost. Vidni deli lesa se za lepši izgled nato pooblajo ter zlasti na delih izpostavljenih vremenskim vplivom zaščitijo z fungicidnimi in insekticidnimi premazi v dveh do treh slojih. Nič nenavadnega in popolnoma naravno je, da les zaradi vpliva vetra, sonca in padavin počrni, zbledi ali popoka. največjo nevarnost za les predstavljajo zajedalci, ki lahko povzročijo tako pomembno škodo, da ostrešje postane neuporabno in se lahko celo zruši. Les je zato nujno potrebno impregnirati z zdravju neškodljivimi zaščitnimi sredstvi, ki zmanjšujejo tudi gorljivost lesa. 

1.2 Pravilno načrtovanje in dimenzioniranje ostrešja

Da bi lahko preneslo lastno težo, težo padavin in sile vetra je zelo pomembno, da ostrešje pravilno dimenzioniramo. V sloveniji morajo ostrešja v povprečju prenesti okoli 270 kg na kvadratni meter. V praksi pa se često zgodi, da so ostrešja predimenzionirana an drugi strani pa poddimenzionirana. Predno se lotimo prenove ostrešja je zato obvezno angažirati statika, ki bo opravil vse potrebne presoje objekta ter izdelal izračun statike za konstrukcijo ostrešja. Pri tem bo upošteval faktor kritine, snega in vetra na geografski lokaciji objekta. Teža strešne kritine in snega sta pozitivni saj ostrešje obremenjujeta navzdol in s tem stabilizirata konstrukcijo. Teža vetra pa deluje navzgor in od strani. Potrebno pa je upoštevati tudi morebitne horizontalne potresne sile. Pri tem je zelo pomembno, da je lesena konstrukcija ustrezno zvezana in vpeta na nosilne zidove. Posamezne dele lesene konstrukcije povežemo s t.i. lesnimi zvezami, čepi, spahi, utori...Obtežba se po konstrukciji prenaša na zunanje nosilne zidove, pri večjih razponih pa po vmesnih legah na notranje nosilne zidove ali na betonsko stropno ploščo. 

2. Kako izbrati dobrega tesarja?

Izdelava ostrešja spada iz strokovnega vidika med najbolj zahtevne gradbene posege. Sodobne strehe so lahko kompleksne in zelo razgibanih form in zahtevajo mojstrsko delo tesarske in krovske obrti. Ne glede nato ali strešno konstrukcijo prenavljate ali jo gradite na novo, jo zaupajte le strokovnjakom, ki so za to delo usposobljeni in imajo obilico izkušenj. Imejte v mislih, da slabo izdelano ostrešje lahko povzroči veliko finančno škodo in lahko ogrozi celo zdravje in življenje ljudi. V nadaljevanju naštevamo nekaj pomembnih dejstev zaradi katerih je izjemno pomembna izbira ustreznega izvajalca za izdelavo ostrešja: 

Ostrešje vsake strehe mora brezpogojno in celo z dodatkom varnostnega faktorja prenesti različne obtežbe od lastne teže konstrukcije, teže kritine do obtežbe s snegom in ledom ter danes vsepogostejši upor proti vetru. Na Primorskem mora strešna površina prenesti cca. 70kg/m2, na gorenjskem, kjer zapade veliko več snega, pa tudi 500 kg/m2 in več. V povprečju pa je vrednost okoli 270 kg/m2. 

Še posebej se slabosti slabe izvedbe ostrešja pokažejo ob močnih nevihtah. Pogosta napaka je slaba pritrjenost ostrešja na zidove. V neurju nastajajo srki vetra zaradi katerih lahko streho dvigne oziroma jo odtrga od podlage, še posebej v primeru velikega napušča v katerega veter z veliko silo pritiska od spodaj navzgor. Zato je ustrezno sidranje ostrešja izjemnega pomena, danes pa se zaradi strokovne nepodkovanosti izvajalcev pogosto zanemarja. 

Pomembno je tudi poudariti, da sta ostrešje in strešna kritina dva povsem ločena dela strehe, ki pa se morata drug drugemu optimalno prilegati. Ostrešje izdelajo tesarji, kritino pa polagajo krovci. Podjetja, ki s e ukvarjajo z izdelavo streh pogosto ponujajo izvedbo v celoti, tako tesarskih kot krovskih in kleparskih del ter imajo za to usposobljene izvajalce. Posebno pozornost pa namenite samostojnim izvajalcem, ki so tesarji vendar izdelajo tudi krovska in kleparska dela ali obratno. Zagotovite, da so za vse vrste del zares strokovno usposobljeni.

3. Druge vrste tesarskih del

Tesar deluje na področju gradbeništva in tudi drugih specializiranih področjih. V gradbeništvu sodeluje predvsem z izdelovanjem in postavljanjem lesenih konstrukcij ter gradbenih odrov, izdelovanjem opažev ter izdelavo lesenih ostrešij. Pri delu tesno sodelujejo z drugimi profili izvajalcev (zidar, krovec, stavbni klepar itd.) Tesar, poleg izvedbe, lahko izdeluje načrte za različne lesene konstrukcije in obloge. 

Obstaja veliko različnih vrst tesarskih del, na splošno pa vsa zajemajo naslednja dela:

- Branje ter interpretacijo načrtov, ter izdelavo načrtov. 

- Oblikovanje različnih konstrukcij

- Vzpostavitev in optimizacijo procesa izdelave

- Popravila tesarskih elementov

- Vzdrževanje tesarskih elementov

Poleg izdelave ostrešij lahko tesarska dela lahko razdelimo še na štiri skupine del:

3.1 Splošna tesarsko-mizarska dela

Vključujejo najrazličnejše izboljšave doma, od nujnih popravil do nebistvenih, kozmetičnih sprememb. Lahko gre za dodajanje lesene terase, izdelavo pergole ali lesenega paviljona, izdelavo ali popravilo notranjih suhomontažnih sten, montažo novih vrat ali oken itd. 

3.2 Opaževanje

Specializirano izdelovanje različnih okrasnih opažev in obrob. Tesarji običajno iz OSB plošč ali drugih materialov izdelajo opaž v katerega se vloži armatura nato pa se vanj vlije beton.Na ta način se izdeluje armirano betonske zidove ter etažne plošče, nosilce, horizontalne in vertikalne ter poševne  armiranobetonske vezi, ravne, zavite ter okrogle armiranobetonske stopnice ter druge bolj ali manj zahtevne armirano betonske konstrukcije. 

3.3 Izdelava ladij

Ladijski tesar izdeluje in popravlja čolne, ladje in vse vrste lesenih plovil v skladu z načrti in specifikacijami naročnika. Razpon del  je res širok in vključuje vse od izdelave križark do popravil osebnih in  ribiških čolnov. Poleg lesa ladijski tesar dela tudi z drugimi materiali kot so stekloplastika in aluminij. Naloge ladijskih tesarjev vključujejo gradnjo ladijskih delov in ogrodij, konstrukcijsko montažo in popravila, dodelavo ladijskih površin in preventivne preglede ladij itd.

3.4 Izdelava lesenih nosilnih konstrukcij za montažne hiše

Skeletne montažne hiše sestavljajo horizontaln in vertikalni leseni elementi. Les ki se uporablja za pri skeletni gradnji je lepljen les, ter dolžinsko spojen les. Na podlagi arhitekturnih načrtov tesar s pomočjo specializiranega računalniškega programa izriše tridimenzionalni načrt lesene skeltne konstrukcije ter izdela delavniške načrte za vsak element posebej. Izrez konstrukcije opravi računalniško vodeni CNC stroj. Stene objekta se nato običajno sestavijo v delavnici in se jih že sestavljene dostavi na lokacijo ter sestavi in spoji med seboj.

4.Postopek izdelave lesene strešne konstrukcije

Ostrešje bo preneslo vse zgoraj opisane obremenitve in zdržalo več desetletij in celo stoletja, vendar samo v primeru, če bo pravilno načrtovano in seveda tudi izdelano. Ne moremo dovolj poudariti kako pomembna je ustrezna, strokovno izdelana, projektna dokumentacije, ki mora obvezno vsebovati:

- načrt celotnega ostrešja z izbranimi materiali 

- prečni prerez nosilnih elementov ter stikov nosilnih elementov s poudarkom na izbiri tipa veznega sredstva ter njihovem številu in razporeditvi.

- detajli stikov elementov ostrešja in pritrjevanja celotnega ostrešja na konstrukcijo. 

Žal se marsikateremu naročniku pri nas, zdi strošek za natančne načrte in izračune odveč, četudi je to edini način, da se, brez škode, na papirju preveri varnost konstrukcije in njenih delov ter zagotovi, da je streha mehansko odporna in stabilna v celoti.

Izdelava ostrešja na grobo poteka v naslednjih korakih: 

1. Ogled na licu mesta in izmere

2. Izdelava izračunov in izris konstrukcije z ustreznim računalniškim programom.

3. Razrez lesa ročno ali s CNC strojem. S pomočjo CNC strojev so tehnološki procesi avtomatizirani, razrez in poraba materiala optimirana, kakovost izdelka stalna, delovni pogoji lažji in stroški dela manjši.

4. Kompletiranje razrezanih delov v delavnici tako, da je montaža na licu mesta kar se da učinkovita,

5. izdelava natančnega načrta za sestavljanje.

6. Prevoz in montaža na objektu

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

NADSTREŠEK ZA ZE POSTAVLJENO BARAKO

Pozdravljeni.

Nujno rabim tesarja za ostrešje na baraki.

LP 2250 € do 3750 €

........

Lesen nadstrešek z ravno streho - minimalen naklon

Pozdravljeni.

Potrebujem nadstrešek z leseno konstrukcijo.

LP 1080 € do 1800 €

........

Garaža po meri

Pozdravljeni,

potrebujem obnovo obstoječe garaže.
V obstoječem stanju ostane betonska podlaga in kovinski drogovi, ki nosijo lesene tramove.
Zamenjati je potrebno streho, lesene stene, okno. Leseni tramovi so verjetno še v redu in lahko ostanejo. Streha naj bo svetla, najbolje bela, da se ne segreva. Stene iz lesa ali drugega vremensko bolj odpornega materiala, ne pa iz pločevine. Iz pločevine je lahko samo streha.
Namesto vrat se pusti prazno odprtino, da se lahko kasneje montirajo rolo vrata.
Dve manjši okni z odpiranjem in fiksno mrežico proti glodavcem (na primer kovinski komarnik).
Tloris: en vogal je prirezan, razen tega pravokotna oblika.
Ne sme biti odprtin, skozi katere bi lahko prišle ose, glodavci in podobno.

Lp 1080 € do 1800 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Izdelava lesene konstrukcije ter ostresja za delavnico, Lesena konstrukcija 12x6x3.5
Tesarstvo, Cerkno

2520 € do 4200 €

Cena, Nadstresek, lopa in pergola,
Tesarstvo, Vodice

450 € do 750 €

Cena, Zamenjavo strohnelega trama, 100 m2
Tesarstvo, Ljubljana

72 € do 120 €

Cena, Opora dela streha, 100 m2
Tesarstvo, Koper

720 € do 1200 €

Cena, Lesen podest na podstrešju zvonika, 20 m2
Tesarstvo, Lovrenc Na Pohorju

540 € do 900 €

Cena, Potrebujem ponudbo za postavitev lesenega kozolca, 84m2
Tesarstvo, Radomlje

5400 € do 9000 €

Cena, Gank in leseno zaprto stopnišče, Različno - sam gank: d: 878 cm, š: 116 - 140 cm, v: 260 cm; stopnice d: 519, š: 78 - 100 cm
Tesarstvo, Novo mesto

720 € do 1200 €

Cena, izdelava ostrešja na garaži, po možnosti pa celotna streha, 9mx7,5mx5m
Tesarstvo, Šentjur

720 € do 1200 €

Cena, Menjava dotrajanega trama na balkonu, cca 2 m x 15 cm x 15 cm
Tesarstvo, Nova Gorica

180 € do 300 €

Cena, Podaljšanjšanje nadstreška, 170x350x230 cm
Tesarstvo, Žalec

2700 € do 4500 €

Cena, izdelava in pokrivanja strehe na kozolcu, 12, 7, 6,
Tesarstvo, Idrija

2250 € do 3750 €

Cena, opaž pod napuščem-zaprtje podstrehe počez in ob strane, 7 m
Tesarstvo, Bohinjska Bistrica

900 € do 1500 €

Cena, Tesarja za menjavo kapne lege, 12x8x8
Tesarstvo, Domžale

900 € do 1500 €

Cena, Sanacija nosilne konstrukcije, 5 m2
Tesarstvo, Ljubljana

315 € do 525 €

Cena, Obnova skednja, 120 m2
Tesarstvo, Stari Trg Pri Ložu

720 € do 1200 €

Cena, Leseno ostrešje za garažo, 6.3 x6.5
Tesarstvo, Ljubljana

1350 € do 2250 €

Cena, Montaža stropnega opaža, 50 m2
Tesarstvo, Bohinjsko jezero

1800 € do 3000 €

Cena, Na strehi bi zamenjali prepereli les na zunanji strani, 6mx0.15mx0.30m ne popolnoma siguren
Tesarstvo, Trbovlje

1080 € do 1800 €

Cena, Lesena opazovalnica , Po popisu
Tesarstvo, Bizeljsko

1350 € do 2250 €

Cena, Strop iz sibirskega macesna, 25m2
Tesarstvo, Novo mesto

720 € do 1200 €

Cena, Obnova toplerja, 13x13 m
Tesarstvo, Tabor

13500 € do 22500 €

Cena, Menjava lesenih oblog na fasadi, dolžina 11m širina 28cm
Tesarstvo, Maribor

360 € do 600 €

Cena, Zamenjava in obnova nosilcev lesenih balkonov, 12 m2
Tesarstvo, Naklo

720 € do 1200 €

Cena, Rekostrukcija ostrešja z kritino, 9x10m
Tesarstvo, Zreče

4500 € do 7500 €

Cena, Prenova drvarnice, Cca. 12 m2
Tesarstvo, Stahovica

720 € do 1200 €

Cena, Demontaža in montaža ostrešja, 6 x 5 m2
Tesarstvo, Višnja Gora

3420 € do 5700 €

Cena, skelet, strešna konstrukcija za hišo, 28 x 6,5 x 5,4
Tesarstvo, Križevci Pri Ljutomeru

1800 € do 3000 €

Cena, Ureditev mansarde, 70 m2
Tesarstvo, Novo mesto

5850 € do 9750 €

Cena, Gradnja lesenega vikenda, 4 x 8 m
Tesarstvo, Stahovica

28800 € do 48000 €

Cena, Izdelava frčade na obstoječ objekt, po opisu
Tesarstvo, Slovenska Bistrica

1350 € do 2250 €

Cena, Menjava treh stropnikov, 3x 4 m - tram dobavljen
Tesarstvo, Žirovnica

450 € do 750 €

Cena, Les za nadstrešek z izrezom CNC, 15
Tesarstvo, Velenje

900 € do 1500 €

Cena, Podest, leseni pohodni podaljšek prostora, 4 X 3
Tesarstvo, Velika Polana

630 € do 1050 €

Cena, Izdelava frčade, 10x4 m
Tesarstvo, Logatec

900 € do 1500 €

Cena, Lesen strop, 70 m2
Tesarstvo, Beltinci

900 € do 1500 €

Cena, Postavitev lesene konstrukcije vrtne ute, 20 m2
Tesarstvo, Velenje

630 € do 1050 €Poglej druge končane projekte in cene

Tesarstvo cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

889+ podjetij za Tesarstvo
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tesarstvo?

Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
© 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane