Za področje

    Tegola: bitumenska kritina

    Članek je koristil že 16602+ uporabnikom
    Bitumenska kritina oz. tegola se vse pogosteje uporablja za pokrivanje raznoraznih vrst objektov. Tegola je primerna predvsem kot kritina za manjše, pomožne objekte, čeprav jo redkeje lahko zasledimo tudi na stehah hiš. Material bitumen je mešanica naravnih in umetno ustvarjenih ogljikovodikovih spojin.
    Strokovni članek 16602
    tegola
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    1. Bitumenska kritina

    1.1 Bitumen

    Bitumen je črna, vodoneprepustna, gosta tekočina. Naravni bitumen je sestavljen iz delcev pradavnih živih organizmov, ki so se skozi vrsto let na dnu morja predelali v bitumen oz. nafto. Ponavadi se bitumen loči od surove nafte s frakcijsko destilacijo. Bitumenska kritina oz. tegola pa je sestavljena iz bitumna, plasti steklene koprene in mineralnega agregata. V naravi ni veliko najdišč bitumna, pridobivamo pa ga s postopkom ločavanja od surove nafte. Ta postopek imenujemo frakcijska destilacija. 

    1.2 Bitumenska kritina skozi zgodovino

    Bitumenska kritina se je kot kritina streh začela pospešeno uporabljati na začetku prejšnjega stoletja. Bitumenska kritina je bila najprej pogosta predvsem na ravnih strehah ali strehah z zelo nizkim naklonom, po drugi svetovni vojni pa so začeli proizvajati tudi bitumenske strešne plošče. Ker je bila cenena in ne preveč kvalitetna, se je bitumenska kritina oz. tegola na začetku uporabljala za kritje pomožnih objektov, z izpopolnjenem proizvodnje in lastnosti, pa je bitumenska kritina postala primerna tudi za kritje za hiše. Tegola se sicer še vedno pogosteje uporablja za kritje manjših objektov in le redko tudi hiš, ni pa bitumenska kritina na hiši nič nenavadnega.

    2. Bitumenska kritina - prednosti

    Največja prednost kritine iz bitumna je majhna teža, 3kg/m2, zato je primerna za vse vrste objektov: hiše, nadstreške, vrtne ute ali garaže. Prav tako se lahko tegola polaga na različne oblike streh, z različnimi nakloni, od 3° do 90°, z njo se lahko prekrije tudi neravne površine. Bitumenska kritina je odporna tudi proti slabim vremenskim razmeram, mehanskim poškodbam in ima dolgo življenjsko dobo. Bitumenska skodla je na voljo v najrazličnejših oblikah, od pravokotnih do večkotnih, ima različne dimenzije ter barve, ki z leti ne obledijo. Izjemno enostavno je tudi polaganje bitumenske strešne kritine. Nenazadnje pa ima tegola tudi nizko ceno.

    3. Polaganje tegole

    Najprej se prepričajte, da je strešna površina suha. Prvi korak je, da na kritino položimo podložni trak. Bitumenske skodle se običajno polaga z zamikom, v primeru, da je treba kakšno odrezati, pa lahko uporabite kar olfa nožek. Tegola se lahko polaga neposredno na lesen opaž ali vezivno, oziroma iverno ploščo. Tegola se pritrjuje z žeblji direktno na podlago. Primerni so bakreni, pocinkani ali alu žebljički dolgi okoli 2 - 3 cm, ki imajo posebno široko glavo. Robove kritine, slemena in žlote se oblikuje s posebej izdelanimi elementi, ki jih lahko najdemo na tržišču. Tegola na slemenu naj bo iz dvojnih kosov in še posebej dobro pritrjena. Če se vam ne da polagati kosa za kosom, je opcija tudi bitumenska valovitka. 

    Bitumenska kritina
    Bitumenska kritina (tegola) je enostavna za izvedbo, zato jo lahko polagate tudi v lastni režiji.

    4. Tegola - cena m2

    Cena tegole je odvisna od temeljne podlage, ki je lahko iz kartona ali pvc-ja, od debeline bitumna, vrste posipa, velikosti, oblike in seveda tudi od proizvajalca. Koliko torej stane tegola oz. bitumenska kritina s posipom? Tegola vas bo stala od 8-12 EUR/m2.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 16602
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Ravne strehe
    8.8
    0

    XELLA porobeton SI, d.o.o.


    9.3
    1

    STREHA, stavbno mizarstvo in tesarstvo, Mišo Brežnjak, s.p.


    9.9
    1

    Stavbno kleparstvo in hišni servis, Bojan Klaneček s.p.


    8.6
    0

    Artifectum, Postavljanje ostrešij in krovska dela, Otmar ŠOŠTARIČ, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane