Za področje

  Tegola: bitumenska kritina

  Članek je koristil že 11795+ uporabnikom
  Bitumenska kritina oz. tegola se vse pogosteje uporablja za pokrivanje raznoraznih vrst objektov. Tegola je primerna predvsem kot kritina za manjše, pomožne objekte, čeprav jo redkeje lahko zasledimo tudi na stehah hiš. Material bitumen je mešanica naravnih in umetno ustvarjenih ogljikovodikovih spojin.
  Strokovni članek 11795
  tegola.jpg
  Imamo kar 426 izvajalcev za področje Ravne strehe:

  1. Bitumenska kritina

  1.1 Bitumen

  Bitumen je črna, vodoneprepustna, gosta tekočina. Naravni bitumen je sestavljen iz delcev pradavnih živih organizmov, ki so se skozi vrsto let na dnu morja predelali v bitumen oz. nafto. Ponavadi se bitumen loči od surove nafte s frakcijsko destilacijo. Bitumenska kritina oz. tegola pa je sestavljena iz bitumna, plasti steklene koprene in mineralnega agregata. V naravi ni veliko najdišč bitumna, pridobivamo pa ga s postopkom ločavanja od surove nafte. Ta postopek imenujemo frakcijska destilacija. 

  1.2 Bitumenska kritina skozi zgodovino

  Bitumenska kritina se je kot kritina streh začela pospešeno uporabljati na začetku prejšnjega stoletja. Bitumenska kritina je bila najprej pogosta predvsem na ravnih strehah ali strehah z zelo nizkim naklonom, po drugi svetovni vojni pa so začeli proizvajati tudi bitumenske strešne plošče. Ker je bila cenena in ne preveč kvalitetna, se je bitumenska kritina oz. tegola na začetku uporabljala za kritje pomožnih objektov, z izpopolnjenem proizvodnje in lastnosti, pa je bitumenska kritina postala primerna tudi za kritje za hiše. Tegola se sicer še vedno pogosteje uporablja za kritje manjših objektov in le redko tudi hiš, ni pa bitumenska kritina na hiši nič nenavadnega.

  2. Bitumenska kritina - prednosti

  Največja prednost kritine iz bitumna je majhna teža, 3kg/m2, zato je primerna za vse vrste objektov: hiše, nadstreške, vrtne ute ali garaže. Prav tako se lahko tegola polaga na različne oblike streh, z različnimi nakloni, od 3° do 90°, z njo se lahko prekrije tudi neravne površine. Bitumenska kritina je odporna tudi proti slabim vremenskim razmeram, mehanskim poškodbam in ima dolgo življenjsko dobo. Bitumenska skodla je na voljo v najrazličnejših oblikah, od pravokotnih do večkotnih, ima različne dimenzije ter barve, ki z leti ne obledijo. Izjemno enostavno je tudi polaganje bitumenske strešne kritine. Nenazadnje pa ima tegola tudi nizko ceno.

  3. Polaganje tegole

  Najprej se prepričajte, da je strešna površina suha. Prvi korak je, da na kritino položimo podložni trak. Bitumenske skodle se običajno polaga z zamikom, v primeru, da je treba kakšno odrezati, pa lahko uporabite kar olfa nožek. Tegola se lahko polaga neposredno na lesen opaž ali vezivno, oziroma iverno ploščo. Tegola se pritrjuje z žeblji direktno na podlago. Primerni so bakreni, pocinkani ali alu žebljički dolgi okoli 2 - 3 cm, ki imajo posebno široko glavo. Robove kritine, slemena in žlote se oblikuje s posebej izdelanimi elementi, ki jih lahko najdemo na tržišču. Tegola na slemenu naj bo iz dvojnih kosov in še posebej dobro pritrjena. Če se vam ne da polagati kosa za kosom, je opcija tudi bitumenska valovitka. 

  Bitumenska kritina
  Bitumenska kritina (tegola) je enostavna za izvedbo, zato jo lahko polagate tudi v lastni režiji.

  4. Tegola - cena m2

  Cena tegole je odvisna od temeljne podlage, ki je lahko iz kartona ali pvc-ja, od debeline bitumna, vrste posipa, velikosti, oblike in seveda tudi od proizvajalca. Koliko torej stane tegola oz. bitumenska kritina s posipom? Tegola vas bo stala od 8-12 EUR/m2.

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 11795
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 426 izvajalcev za področje Ravne strehe:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 426 izvajalcev za področje Ravne strehe:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 426 izvajalcev za področje Ravne strehe
  8.6
  0

  BABIN, KROVSTVO IN TESARSTVO, GREGOR STRNIŠNIK s.p.

  Nazarje
  10
  1

  ENEGO d.o.o.

  Velenje
  10
  0

  KLEPAR krovstvo, kleparstvo, trgovina d.o.o.

  Celje
  10
  21

  Žan Strožer s.p.

  Petrovče
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE RAVNE STREHE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane