Za področje

    Bitumenski trak: bitumenska hidroizolacija ravne strehe

    Članek je koristil že 18612+ uporabnikom
    Pri vseh vrstah strehe je izjemno pomembna hidroizolacija. Ta mora biti ustrezno izvedena in pravilno izbrana, da kasneje ne pride do zamakanja strehe. Hidroizolacija ravne strehe je najlažje izvedljiva, če se uporabi bitumenski trak.
    Strokovni članek 18612
    bitumen
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Hidroizolacija ravne strehe:

    1. Hidroizolacija ravne strehe

    Ravna streha se lahko izolira na več načinov, lahko uporabimo standardno bitumensko hidroizolacijo, bitumenske trakove armirane s stekleno tkanino ali sintetično hidroizolacijsko membrano. Obstajajo pa seveda tudi še drugi načini hidroizoliranja ravne strehe.

    2. Zakaj je bitumenski trak odlična hidroizolacija?

    Ena največjih prednosti, ki jih ponuja bitumenski trak, je enostavna izvedba. Trakove enostavno samo zložimo enega čez drugega, pri čemer se morajo robovi prekrivati vsaj 10 cm, in zavarimo stik med posameznimi trakovi. Rezultat je popolnoma vodo neprepustna površina. Druga prednost bitumenskega traku je njegova relativno nizka cena. Hidroizolativen bitumenski trak je prav tako primeren tako za poševne kot ravne strehe. Nenazadnje pa je bitumenski trak relativno enostavno popraviti, če se uniči. Poškodovano mesto enostavno odstranimo in nadomestimo z novim trakom, ki ga privarimo na površino in tako streho ponovno zatesnimo.

    3. Bitumenski trak - vrste

    3.1 Navadni bitumenski trak

    Za hidroizolacijo ravnih streh se še vedno najpogosteje uporabljajo bitumenski trakovi. Ti so narejeni iz polimerov in so primerni za različne vremenske razmere. Pri klasični ravni strehi jih namestimo nad toplotno izolacijo, pri obrnjeni ravni strehi pa je hidroizolacija pod toplotno izolacijo. Odločimo se lahko za klasično izvedbo s standardnimi bitumenskimi trakovi ali pa za visoke kakovostne trakove.

    Prednost bitumenskih trakov je, da imajo dobro fleksibilnost in možnost prilagajanja nestabilnim podlagam. Prav tako jih je enostavno vgraditi oziroma popraviti.

    3.2 Bitumenski trak s posipom

    Bitumenski trak z UV obstojnim mineralnim škriljevim posipomposipom se pogosto uporablja za hidroizoliranje nadstreškov, lop in drugih streh manjših objektov, ki jih lahko vidimo s prostim očesom. Zaradi tega je bitumenski trak s posipom vizualno lepši od navadnega. Običajno je na voljo v opečno rdeči, temno zeleni, sivi, črni in peščeni barvi. Bitumenski trak s posipom se prav tako uporablja za oblaganje občasno pohodnih streh, saj ima zaradi posipa bolj grobo površino, ki preprečuje zdrse.

    3.3 Bitumenski trak s stekleno tkanino

    Posebni bitumenski trak ima podobne lastnosti kot klasičen bitumenski trak, le da je ta veliko bolj močan in obstojen. Trak prenaša visoke vzdolžne in prečne sile. Bitumenski trak s stekleno tkanino v primerjavi z običajnim prav tako prenaša večje temperaturne obremenitve. Zaradi tega se pogosto uporablja za hidroizoliranje streh brez zaključnega nasutja (brez kamenčkov), kjer je hidroizolacija bolj izpostavljena soncu in pregrevanju. Prav tako je armiran trak veliko bolj obstojen na staranje in mehansko odporen.

     

    Bitumenski trakovi
    Bitumenski trakovi se na podlago pritrdijo s pomočjo ognja.

    4. Sintetična membrana iz poliolefina

    Odločimo se lahko tudi za sintetično hidroizolacijsko membrano, ki je narejena iz poliolefina. Membrana je odporna proti vodi, pa tudi proti vplivom sončnih žarkov in drugih vremenskih vplivov. Z membrano lahko izoliramo tako vse vrste strehe, podzemne dele stavbe, vodna zajetja itd. Prednosti posebne membrane je, da trakove membrane med seboj varimo z vročim zrakom, tako delo poteka hitreje in enostavneje. Prav tako je prednost materiala, da se ta ne stara, tako da posebna folija doseže daljšo življenjsko dobo.

    Membranska hidroizolacija je primerna tudi za sanacije dotrajanih hidroizolacij, saj je lahko v stiku z bitumni.

     

    Strokovni članek 18612
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Hidroizolacija ravne strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Hidroizolacija ravne strehe
    10
    1

    TRGOVINA, PROIZVODNJA IN GRADBENE STORITVE, DAVORIN KUKOVEC S.P.


    10
    1

    Wienerberger d.o.o.


    9.9
    1

    Stavbno kleparstvo in hišni servis, Bojan Klaneček s.p.


    9.4
    0

    KEPIC IZOLACIJA SK d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane