Za področje

    BauderPIR FA: Kako enostavno izolirati vse oblike ravnih strešnih površin?

    Članek je koristil že 599+ uporabnikom
    Izvedbe ravne strehe se moramo lotiti premišljeno in ničesar prepustiti naključju. In da bo njena izolacija potekala v skladu z vsemi standardi, so pri podjetju Bauder razvili sistem naklonske izolacije BauderPIR FA, izdelan iz visoko zmogljive izolacijske poliuretanske trde pene in primeren za najrazličnejše geometrijske oblike strešnih površin. Ta sistem odlikujejo tudi patentno zaščitene rešitve za greben in žlote, ki zagotavlja preprosto in hitro polaganje.
    Strokovni članek 599
    OA Moj mojster FOTO Bauder Sistemska naklonska izolacija 3

    Kaj je ALU kaširana PIR-naklonska izolacija?

    Naklonska izolacija BauderPIR FA je na voljo v ploščah kaširanih z ALU z l-vrednostjo 0,022 W/mK. Polaganje v predelu žlot in grebenov pa poenostavljata BauderPIR KFS žlotni element oziroma BauderPIR GFS slemenski element ter hkrati odpravljata potrebo po prirezovanju materiala.

    Naklonske izolacijske plošče BauderPIR FA so izdelane iz uveljavljenega, dimenzijsko stabilnega visoko zmogljivega izolacijskega materiala, na voljo pa so v standardnih formatih in tako primerne za strešne bitumenske sisteme in sisteme s tesnilnimi folijami iz umetnih mas. S svojimi lastnostmi izolacijske plošče BauderPIR FA zagotavljajo največjo toplotno izolativnost pri minimalni višini vgradnje.

    OA_Moj-mojster_FOTO_Ravna-streha-Bauder_1200x600px2.jpg

    Kako polagati naklonske izolacijske plošče BauderPIR FA?

    a) Večslojno polaganje (priporočljivo)

    Iz energetskega vidika priporočamo večslojno polaganje, saj z zamikanjem slojev preprečujemo nastanek toplotnih mostov. Za osnovno izolacijo uporabimo toplotno izolacijske plošče BauderPIR FA, kot alternativo pa lahko tudi terasne oz. talne izolacijske plošče BauderPIR FA TE. Nanje položimo naklonsko izolacijo BauderPIR FA Gefalle. Z ustrezno prilagoditvijo debeline in dodatnimi sloji osnovne izolacije lahko dolžino naklonskega polaganja po potrebi podaljšamo.

    b) Kombinirano polaganje

    S kombiniranim polaganjem združimo možnost nizkih začetnih višin naklonske izolacije in velikih dolžin polaganja v naklonu.

    Žlotni in grebenski sistemski elementi – optimalna, učinkovita in praktična rešitev

    Posebnost sistema naklonske izolacije BauderPIR FA je tudi patentno zaščitena rešitev za žlote in grebene. S to rešitvijo so pri podjetju Bauder razvili novo tehniko polaganja v področjih žlot in grebenov pri običajnih oblikah površin in naklonov. 

    Tako najprej po celotni površini strehe položimo naklonske izolacijske plošče, vključno s področjem žlot in grebenov, nato pa še sistemske žlotne elemente BauderPIR KFS in sistemske grebenske elemente BauderPIR GFS. Ti elementi so oblikovani tako, da zapolnijo nastali višinski preskok naklonske izolacije in se obenem natančno prilegajo področju žlote oziroma grebena. To pomeni, da za polaganje potrebujemo le en tip žlotnih oz. grebenskih sistemskih elementov, zaradi česar elemente preprosteje skladiščimo, ni nam jih treba predhodno razvrščati, pri polaganju pa tudi ne ustvarjamo nobenih ostankov.

    Ta element v obliki prizme je primeren za izravnavo višinskih zamikov v žloti. Enake naklonske plošče pri tem v vrstah položimo do žlote, nato pa dodamo še sistemski žlotni element. Sistem lepljenja na podlago je enak kot pri naklonskih ploščah.

    OA_Moj-mojster_FOTO_Bauder_Sistemska-naklonska-izolacija.jpg
    Sistemski grebenski element BauderPIR GFS

    Ta element je kvadraste oblike in tako primeren za izravnavo višinskih zamikov na grebenih. Tudi tukaj naklonsko izolacijo položimo v vrstah do grebena. Naklonska plošča neposredno na grebenu (pod kasnejšim sistemskim grebenskim elementom) je za eno stopnjo nižja od naklonske plošče v vrsti. Tudi v tem primeru sistemski grebenski element ustrezno zalepimo na podlago.

    Zaradi zahteve po manjši začetni debelini so se pri podjetju Bauder odločili, da te elemente izdelajo iz fleksibilnega polipropilena, ki ga odlikuje visoka tlačna trdnost in velika prilagodljivost. Ta material je primeren za lepljenje ter ustreza sistemu »harte Bedachung«, zato omogoča preprosto in ekonomično uporabo na objektu.

    Učinkovito odvajanje vode

    Pri ravnih strehah je zelo pomembno poskrbeti tudi za to, da se na njih ne zadržuje padavinska voda. Rešitev je v sistemih za vzdolžno linijsko odvajanje vode BauderPIR T LES, ki so namenjeni ekonomični izvedbi vzdolžnega naklona med vtočniki v posamezni žloti pri obstoječem naklonu površine. Tako se voda, ki bi se lahko sicer zadrževala na najnižji linje, sistemsko odvaja do strešnih vtočnikov.

    Ključne prednosti sistema za vzdolžno linijsko odvajanje vode BauderPIR T LES so:

    • trda pena z visoko tlačno trdnostjo,
    • dobra toplotna prevodnost,
    • visoka dimenzijska stabilnost.

    Gre za modularni sistem, sestavljen iz standardnih elementov, ki so vedno na zalogi, pri tem pa visoka kakovost elementov iz poliuretanske pene s povečano gostoto ostaja nespremenjena. Komponente sistema so razdeljene na elemente standardnih dimenzij, kar omogoča enostavno medsebojno sestavljanje. Na voljo imamo 5 kompletov, ki jih med seboj lahko kombiniramo in tako izvedemo sisteme za vzdolžno linijsko odvajanje vode, dolgih od enega pa do 10 metrov.

    Vsi sistemi naklonske izolacije BauderPIR FA s patentno zaščitenimi rešitvami za grebene in žlote so vam na voljo pri strokovnjaku za strehe, podjetju Oben-Auf, ki za svoje partnerje redno organizira tudi strokovna predavanja, delavnice in simpozije, kjer vas naučijo, kako tovrstne sisteme pravilno uporabljati.
    Strokovni članek 599
    Avtor: OBEN-AUF, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane