Za področje

    Toplotna črpalka za stanovanje, dobra alternativa dragemu ogrevanju

    Članek je koristil že 29431+ uporabnikom
    Toplotne črpalke za stanovanja so inovativna in trajnostna rešitev za ogrevanje domov, ki omogoča zmanjšanje stroškov ogrevanja in prispeva k ohranjanju okolja. Z izbiro toplotne črpalke za stanovanje investirate v udobno in prijazno bivanje, obenem pa zmanjšujete svoj ogljični odtis. Vsi poznamo toplotne črpalke za enodružinske hiše. Kako pa trajnostno in učinkovito ogrevati stanovanja? Je mogoče potratne energetske vire zamenjati s toplotno črpalko za stanovanje? V tem članku bomo raziskali prednosti toplotnih črpalk za stanovanje, kako delujejo, različne vrste toplotnih črpalk in zakaj so odlična izbira za vaše domovanje.
    Strokovni članek 29431
    toplotna crpalka
    Imamo kar 1347 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Toplotne črpalke s talnim gretjem so stalnica novogradenj, saj nam kljub višji začetni investiciji dolgoročno močno znižajo stroške ogrevanja. Veliko manj poznani pa so sistemi toplotnih črpalk za stanovanja. V stanovanjskih blokih je vse namreč nekoliko bolj zapleteno.

    1. Kako deluje toplotna črpalka za stanovanje?

    Toplotna črpalka za stanovanje deluje na principu izkoriščanja obnovljivih virov energije, kot so zrak, voda ali zemlja, za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne vode. Glavna prednost toplotne črpalke za stanovanje je v tem, da porabi manj energije kot tradicionalni sistemi ogrevanja, saj večino energije pridobiva iz okolja.

    2. Vrste toplotnih črpalk za stanovanje glede na vir

    2.1 Toplotna črpalka za stanovanje zrak-voda

    Te črpalke črpajo toploto iz zraka in jo prenašajo v vodo, ki se uporablja za ogrevanje stanovanja. So enostavne za namestitev, primerne za večino podnebnih razmer in zahtevajo malo vzdrževanja.

    2.2 Toplotna črpalka za stanovanjezemlja-voda

    Te črpalke pridobivajo toploto iz zemlje in jo prenašajo v vodo. So učinkovite, vendar zahtevajo določeno količino prostora ob hiši za namestitev zemeljskega kolektorja.

    2.3 Toplotna črpalka za stanovanje voda-voda

    Te črpalke izkoriščajo toploto iz vodnih virov, kot so podtalnica, reke ali jezera. So zelo učinkovite, vendar je njihova namestitev odvisna od razpoložljivosti vodnih virov.

    3.Prednosti toplotne črpalke za stanovanje

    Energijska učinkovitost: Toplotne črpalke za stanovanje so izjemno energetsko učinkovite, saj večino potrebne energije pridobijo iz okolja. To pomeni nižje stroške ogrevanja in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

    Okolju prijazne: Ker večinoma uporabljajo obnovljive vire energije, toplotne črpalke prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in ohranjanju okolja.

    Nizki obratovalni stroški: Kljub višjim začetnim stroškom nakupa in namestitve se dolgoročno izkažejo kot stroškovno učinkovite, saj zmanjšajo mesečne stroške ogrevanja.

    Neprekinjeno delovanje: Toplotne črpalke za stanovanje so zasnovane za dolgo življenjsko dobo in zagotavljajo stabilno in zanesljivo ogrevanje vse leto.

    toplotna-črpalka-za stanovanje-udobje.jpg
    Z izbiro toplotne črpalke za stanovanje investirate v udobno in prijazno bivanje, obenem pa zmanjšujete svoj ogljični odtis.

    4. Kako se toplotna črpalka za stanovanje razlikuje od tiste za hišo?

    Toplotne črpalke za stanovanje in hišo imajo veliko skupnih značilnosti, saj obe vrsti služita istemu cilju – ogrevanju prostorov in sanitarne vode. Kljub temu obstajajo nekatere razlike med njima, ki izhajajo predvsem iz različnih potreb in okoliščin, ki se pojavljajo pri stanovanjih in hišah. 

    Velikost in moč:

    Toplotne črpalke za stanovanje so običajno manjše in manj močne v primerjavi s tistimi, ki so zasnovane za hiše. To je posledica omejenega prostora v stanovanjih in nižje potrebe po ogrevanju v primerjavi s hišami.

    Kompaktnost in prilagojena zasnova sistema:

    Toplotne črpalke za stanovanje so običajno prilagojene omejenim prostorskim razmeram v stanovanjih. Nekatere so lahko zasnove za vgradnjo v notranje prostore ali za namestitev na balkone.

    Nadzor in upravljanje:

    Toplotne črpalke za stanovanje so lahko del centraliziranega sistema ogrevanja, ki se lahko upravlja na ravni celotne večstanovanjske stavbe. Posamezni lastniki stanovanj imajo lahko omejen nadzor nad nastavitvami sistema.Toplotne črpalke za hiše pa ponavadi omogočajo večji nadzor nad ogrevalnim sistemom. Lastniki hiš imajo običajno možnost prilagajanja parametrov ogrevanja v skladu s svojimi preferencami.

    Stroški investicije :

    Zaradi manjše velikosti in moči so investicijski stroški toplotnih črpalk za stanovanje običajno nižji v primerjavi s tistimi za hiše.

    5. Monoblok toplotna črpalka za stanovanje

    Monoblok toplotna črpalka za stanovanje je zasnovana tako, da združuje vse ključne komponente v eni enoti. To pomeni, da so vsi deli, potrebni za delovanje toplotne črpalke, nameščeni v enem kompaktnem ohišju ali bloku. So pogosta izbira za ogrevanje stanovanj, saj so enostavne za namestitev, vzdrževanje in uporabo.

    Nekatere značilnosti monoblok toplotnih črpalk za stanovanje vključujejo:

    ugodno razmerje cena – kakovost,
    domišljen koncept "vse v enem",
    brez plinske inštalacije,
    energijski razred A+++,
    toplotna črpalka ogreva vodo do 65°C pri -25°C,
    inverterska tehnologija,
    hladilno sredstvo R32,
    variabilno mesto postavitve (balkon, streha, zunanja stena)
    odlična za ogrevanje z radiatorji ali talnim gretjem.

    Kljub tem prednostim je pomembno upoštevati, da monoblok toplotne črpalke za stanovanje morda niso vedno najboljša izbira za vse situacije. Razmisliti je treba o potrebah ogrevanja, razpoložljivem prostoru, podnebnih razmerah in drugih dejavnikih, preden se odločite za nakup določenega sistema.

    6. Povprečna toplotna črpalka za stanovanje

    Recimo, da želimo ogrevati stanovanje velikosti 90 m2. Vrsto in moč sistema določimo na podlagi več dejavnikov. Glede na energetski razred ali porabo prejšnjega energenta, recimo elektrike ali plina, določimo moč črpalke. Ponavadi zadošča sistem z močjo od 4 do 7 kW. 
     
    Potrebno je predvideti mesto za notranjo enoto velikosti vsaj 1 m2. Drugi del zgodbe je zunanja enota, ki ob intenzivnem delovanju poleti povzroča precej hrupa, za to je ne smemo vgraditi pod okno. Seveda montaža sistema terja tudi dolbljenje kanalov za cevi in preboje v zunanji steni. Cena sistema toplotne črpalke za stanovanje se giblje med 5000 in 7000 EUR.

    7. Kdaj se toplotna črpalka v stanovanju splača?

    Toplotna črpalka za stanovanje se splača predvsem, če je le-to dobro izolirano. Če se lotevamo prenove in bomo menjali okna ali prenovili fasado, je toplotna črpalka prava izbira. V primeru, da je bil prejšnji energent tekoči plin ali elektrika, je vgradnja toplotne črpalke za stanovanje smiselna, saj bo bistveno znižala stroške ogrevanja.
     
    Če se odločamo za kombinacijo s talnim gretjem, se nakup splača. V kolikor pa želimo ohraniti radiatorje, ki imajo 30% slabši izkoristek, je namesto toplotne črpalke morda bolje ogrevanje posodobiti z dobro plinsko kondenzacijsko pečjo.

    8. Težave, ki se lahko pojavijo 

    Formalnosti

    Če imamo v bloku skupen sistem ogrevanja, se lahko odločimo za ločitev ob skupnega sistema ogrevanja samo z 100% soglasjem etažnih lastnikov, saj bi naš izstop pomenil zvišanje njihovih stroškov ogrevanja. Če soglasja ne dobimo, potem moramo kljub črpalki še naprej plačevati pavšal za ogrevanje.

    Priklopna moč

    Dodatnih 7kW moči močno poveča našo potrebo po električni energiji. Pozanimati se moramo, ali imamo dovolj veliko priklopno moč ter menjati varovalke.

    Zunanja enota

    Zunanja enota toplotne črpalke povzroča veliko hrupa, posebej v poletnih časih, zato je ne moremo  vgraditi pod okno. Prav tako je ne moremo vgraditi na vidno mesto, saj pri tem kazimo podobo objekta in spet potrebujemo 100% soglasje etažnih lastnikov.
     
     
    toplotna-crpalka (2).jpg

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Kostja Medved s.p.

    S čim se največ ukvarjate s področja strojnih inštalacij?

    Poleg talnega gretja, solarnih sistemov in vodovodnih inštalacij se največ ukvarjamo z dobavo in montažo klima naprav in toplotnih črpalk. Klimatska naprava je v vašem domu primarno namenjena hlajenju oz. zniževanju vlage v poletnih mesecih, določene vrste klima naprav pa
    ponujajo tudi ogrevanje. Toplotna črpalka je pa namenjena izključno ogrevanju. Če govorimo o ogrevanju in primerjavi z drugimi energenti je prednost toplotne črpalke v tem, da je za segrevanje potrebno le okrog 25% električne energije, ostalo energijo pa črpalka pridobi iz okolice (zrak, voda, zemlja).

    Kolikšna investicija je potrebna za klimatsko napravo in kolikšna za toplotno črpalko?

    Za klimatsko napravo boste, skupaj z montažo, odšteli okrog 1200€, odvisno seveda od vrste klimatske naprave (stenska, stropna, prenosna), investicija pri toplotni črpalki pa je vsekakor višja, saj se cene začnejo pri 8500€ in segajo vse tja to 12.500€, odvisno spet od vrste toplotne črpalke in površine ogrevanih prostorov.
    g. Kostja, Kostja Medved s.p.

    Strokovni članek 29431
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1347 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1347 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    10
    11

    A1 INŠTALACIJE, strojne inštalacije, d.o.o.


    10
    1

    VODOVODNE, PLINSKE IN SANITARNE INŠTALACIJE DANILO SENEGAČNIK S.P.


    10
    3

    ALEŠ Strojne instalacije, Aleš Kos s.p.


    10
    6

    EASYTRANS, prevozi in storitve, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane