Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Toplotna črpalka zrak-voda

    Članek je koristil že 1436+ uporabnikom
    Zrak je povsod okoli nas in predstavlja neskončen vir energije. Sodobna toplotna črpalka zrak-voda omogoča črpanje energije tudi iz zelo hladnega zraka. Celo pri zunanjih temperaturah do minus 25 stopinj Celzija lahko z njo prihranimo 50 odstotkov energije. Toplotne črpalke so energetsko učinkovit in trajnosten način ogrevanja zato so vedno bolj priljubljena izbira za ogrevanje novogradenj in obnovljenih starejših hiš.
    Strokovni članek 1436
    toplotna crpalka udobje
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    1. Toplotna črpalka zrak/voda - prednosti

    Toplotna črpalka zrak-voda je od vseh vrst toplotnih črpalk najcenejša. Cenovno ugodna sta tudi njena montaža in vzdrževanje. Ponavadi je projektirana tako, da samostojno pokriva vse toplotne izgube hiše ali stanovanja pri zunanjih temperaturah do minus 5 stopinj Celzija. Kadar so zunanje temperature nižje od tega, se toplotna črpalka kombinira z drugim ogrevalnim virom. Pri podnebju, ki ga imamo v Sloveniji lahko z uporabo toplotne črpalke pokrijemo več kot 98 odstotkov toplotnih potreb objekta.

    Kot rezervni oz. drugi vir ogrevanja se v primeru novogradnje običajno predvidijo električna ogrevala. Obstoječi objekti pa imajo običajno že predhodno vgrajen ustrezen konvencionalni vir ogrevanja, ki ga lahko uporabimo kadar zunanje temperature padejo pod minus 5 stopinj Celzija. Takrat iz toplotne črpalke preklopimo na drug ogrevalni vir enostavno in avtomatično, s pomočjo elektronskega krmiljenja.

    toplotna-crpalka-elektronsko-krmiljenje.jpg
    Delovanje toplotne črpalke zrak-voda lahko preprosto upravljamo s pomočjo elektronskega krmiljenja. 

    2. Toplotna črpalka zrak/voda - delovanje

    Toplotna črpalka zrak voda tudi iz hladnega zraka lahko pridobi dovolj energije da segreje vodo na 60 stopinj Celzija. Kako to stori? Zelo podobno oz. obratno kot hladilnik ali klima naprava - s pomočjo procesa hladilnega kroga. Tudi zato se lahko toplotne črpalke uporablja tako za ogrevanje kot tudi za hlajenje. 

    2.1 Hladilno sredstvo vpija toploto iz zraka

    Cevi zunanje enote so napolnjene s hladilnim sredstvom, ki po njih kroži. Zunanji ventilatorji pa skozi navitje cevi vpihujejo zunanji zrak. Temperatura uparjenega hladilnega sredstva je minus 50 stopinj Celzija. Zato lahko hladilno sredstvo vpije toploto iz okoliškega zraka tudi, če je ta pod lediščem saj je še vedno višja kot temperatura hladilnega sredstva. 

    2.2 Kompresor toplotne črpalke komprimira hladilno sredstvo

    Hladilno sredstvo, ki je počrpalo toploto iz zraka kompresor stisne in ga tako utekočini. O tem se hladilnemu sredstvu poviša temperatura. 

    2.3 Toplota se prenese na ogrevalni sistem

    V toplotnem izmenjevalcu toplotne črpalke se toplota iz hladilnega sredstva prenese na vodo, ki kroži po ogrevalnem sistemu (radiatorji, talno gretje) ali vodovodnem sistemu (ogrevanje sanitarne vode). 

    2.4 Uparjanje hladilnega sredstva

    Potem, ko se je prenesla toplota iz hladilnega sredstva na vodo, gre le-to skozi ekspanzijski ventil. Tam, obratno kot v kompresorju, tlak pade in hladilno sredstvo se zopet upari, ob tem se mu seveda zopet zniža tudi temperatura. Hladilno sredstvo gre nato v zunanjo enoto kjer se ves proces znova ponovi. 

    toplotna-crpalka-zrak-voda.jpg
    Toplotne črpalke zrak voda tudi iz hladnega zraka lahko pridobijo dovolj energije, da segrejejo vodo na 60 stopinj celzija.

    3. Življenjska doba toplotne črpalke zrak/voda

    Toplotne črpalke so trajne in imajo dolgo življenjsko dobo. Povprečno toplotna črpalka brezhibno deluje 15 let. Kakovostnejše toplotne črpalke priznanih blagovnih znamk, zasnovane z najnaprednejšimi tehnologijami so še bolj zanesljive in lahko dosežejo življenjsko dobo tudi do 25 let. Da bi toplotna črpalka brezhibno delovala tako dolgo, pa je treba poskrbeti za njeno pravilno namestitev, redno servisiranje, pravilno uporabo ter takojšna popravila morebitnih manjših napak. Sodobne toplotne črpalke so zasnovane tako, da je kar najmanj možnosti napak. Preverjeni proizvajalci toplotnih z dolgoletnimi izkušnjami bodo tudi tekom dolgoletne življenjske dobe toplotne črpalke zagotavljali morebitno potrebne rezervne dele. V primerjavi z drugimi vrstami ogrevanja je toplotna črpalka zmagovalka po dolžini življenjske dobe. 

    4. Toplotna črpalka zrak/voda - vzdrževanje

    Če želite , da vaša toplotna črpalka deluje čim dlje, morate zanjo primerno skrbeti. Letno servisiranje in preventivno pregledovanje bo pripomoglo k njeni dolgi življenjski dobi.

    Pomembno je, da se redno preverjajo tudi nastavitve toplotne črpalke ter stanje njenih zunanjih komponent. Na njih se namreč lahko pozimi nabira led, kar ovira delovanje toplotne črpalke. Zato je treba redno preverjati ali cikel odmrzovanja pravilno deluje. Pazite tudi, da so rastline in grmičevje od zunanje enote oddaljeni vsaj 20 cm.

    5. Garancija toplotne črpalke zrak/voda

    Različni proizvajalci ponujajo različne garancijske dobe toplotnih črpalk. Običajno pa se te gibljejo med dvema in tremi leti. Osnovna garancija v času veljavnosti pokrije vse stroške rezervnih delov in popravil.

    6. Kdaj se povrne naložba v toplotno črpalko zrak-voda?

    Kdaj se skupaj s stroški obratovanja naložba v toplotno črpalko povrne? Odgovor je odvisen od višine stroškov montaže in subvencije itd. Povprečno pa si naložbo v toplotno črpalko lahko povrnemo v 3-5 letih. Glede na to, da kakovostna toplotna črpalka priznanega proizvajalca deluje 20 in več let nam bo toplotna črpalka delovala še vsaj 15 let po tem, ko smo amortizirali strošek v njeno naložbo. 

    Strokovni članek 1436
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    10
    3

    ŠRAJ GROUP, proizvodnja, trgovina in storitve, d.o.o.


    9.9
    9

    AQUA PROJECTS, EDVIN BEGANOVIĆ S.P.


    8.9
    1

    NIX d.o.o.


    10
    8

    TRATNJEK, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane