Za področje

  Ali je kokos dobra izolacija?

  Članek je koristil že 11728+ uporabnikom
  Vedno več uporabnikov teži k naravni gradnji in uporabi naravnih materialov. Poleg drugih materialov je priporočljiva izbira naravne izolacije, izbiramo lahko med različnimi naravnimi materiali. Odločimo se lahko tudi za izolacijo iz kokosa, ki ima mnoge dobre lastnosti.
  Strokovni članek 11728
  kokos
  Imamo kar 2042 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  1. Kokos je vsestranska izolacija

  Kokosova vlakna lahko uporabimo tako za izoliranje sten, fasade kot tudi ostrešja. Kokos pa se uporablja tudi kot talna ali stenska obloga. Pri nas se veliko uporablja tudi za zvočno izolacijo tal. 

  2. Kokosova vlakna so naraven material

  Kokosova vlakna so povsem naravnega izvora, zato se njihova uporaba priporoča. Kokosova izolacija velja za zdrav material, ki nima negativnih vplivov na človeka, kot mnogi drugi izolacijski materiali, ki povzročajo težave dihal in dražijo kožo. Prav tako so kokosova vlakna odporna na vlago in mikroorganizme, niso primerna za uživanje, saj ne fermentirajo in tako ne privlačijo žuželk.

  Kokosova izolacija je pozitivna, saj velja za ekološko, njeno pridobivanje ne obremenjuje okolja. Za izdelavo izolacije niso potrebne večje količine energije, prav tako pa pri tem ni uporabljenih škodljivih sredstev. Ob rušenju ali prenovi objekta lahko kokosova vlakna ponovno uporabimo.

  3. Izdelava kokos izolacije

  3.1 Kokos palma

  Kokosova palma Cocos nucifera raste v pasu okoli ekvatorja. Iz mivke zraste tudi do 30 metrov visoko in doseže okoli 100 let starosti. Najpogosteje jih najdemo ob morski obali. Iz posamezne palme lahko pridobimo do 80 2 kg orehov. 

  3.2 Kokosova vlakna

  Kokosova vlakna se izdelujejo iz zunanjega, debelega dela ploda. Najprej iz kokosovega oreha odstranijo notranji plod, nato pa zunanjo lupino namakajo v vodi, tudi do pol leta. Tako počakajo, da zeleni del lupine strohni, ostala vlakna pa se ohranijo.

  kokos-plosca.jpg
  Kokos izolacija - prepletanje kokosovih vlaken.

   

  Po namakanju je potrebno kokosova vlakna posušiti in mehansko obdelati, vlakna se strojno predelajo v debele plošče. Plošče nastanejo s posebnim postopkom prepletanja vlaken. Kokosova vlakna se načeloma ne poškodujejo pri mehanskih pritiskih, po delovanju sile se povrnejo v prvotni položaj.

  Izolacijske plošče iz kokosovih vlaken so mehke na otip in dobro vpijajo zvok. 

  4. Kokosova vlakna nudijo dobro toplotno izolativnost

  Kokosova vlakna, podobno kot vlakna plute, imajo zaprte zračne celice in tako dobro izolirajo. Izolacija iz kokosovih vlaken ima dobro toplotno izolativnost, od 0,042 do 0,05.

  5. Kokosova vlakna so odličen zvočni izolator

  Kokosova vlakna so odlična izolacija za glušenje pohodnega zvoka. Izolacija iz kokosovih vlaken ima prepleteno strukturo, ki odlično vpija zvok, prepreči pa tudi, da bi se širil po konstrukciji.  Absorbcija zvoka je kar 70% pri 5.250 Hz. 

  6. Kokosova vlakna uravnavajo vlago 

  Izolacijski material je tudi odprt za difuzijo in ima učinek uravnavanja vlage. To pomeni, da ostanejo vlakna brez vonja tudi po daljšem stiku z vlago.

  7. Slabosti kokos izolacije

  Ena od negativnih stvari, ki jo je treba upoštevati, je višja cena izolacije iz kokosovih vlaken. Poleg tega je ekološki faktor slabši kot pri naravni izolaciji iz drugih lokalnih rastlin (slama), saj ga je potrebno pripeljati zi oddaljenih krajev. 

  Pomanjkljivost je tudi dejstvo, da so kokosova vlakna kljub dodatku borovih soli in amonijevega fosfata vnetljiva. Zato je treba posvetiti več premisleka požarni varnosti. 

  8. Vrste kokos izolacije

  8.1 Kokos izolacijske plošče 

  Toge kokos izolacijske plošče so namenjene izolaciji betonskih tal. Položi se jih pod estrih. Mehke kokos izolacijske plošče so najbolj primerne za izolacijo streh. Uporabljajo pa se tudi za izolacijo sten in tal.

  8.2 Kokos zvočno izolacijski trakovi

  Kokos zvočno izolacijski trakovi se uporabljajo kot zvočna zaščita sten in tal ter streh. Trakovi dobro vpijajo zvok obenem pa nudijo toplotno izolacijo sten. Uporabljamo jih tako, da jih polagamo pod omet ali laminat, kot toplotno izolacijo pa jih lahko polagamo tudi pod parket. 

  8.3 Kokos trganci

  Trgance iz vlaken kokosa lahko uporabljamo predvsem kot izolacijo pri tesnenju oken in vrat. 

  kokosova-vlakna.jpg
  Kokosova vlakna v obliki trgancev, se uporabljajo za tesnenje oken in vrat.

  6. Cena kokos izolacije

  Cena kokos izolacije je odvisna od namena uporabe, okvirne cene za material pa so naslednje:

  Namen Debelina Gostota Okvirna cena
  Kokos izolacija za pod estrih 2cm 160kg/m3 5,7eur/m2
  Kokos izolacija za prezračevane fasade 6cm 100kg/m3 7,5eur/m2
    10cm 100kg/m3 12eur/m2
  Kokos izolacija za izolacijo mansarde, zvočno izolacijo sten itd. 2,5cm (plošče) 160kg/m3 3,5eur/m2
    20cm (8 plošč, ki se prekrivajo) 160kg/m3 25eur/m2


  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje.

  Strokovni članek 11728
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 2042 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane