Za področje

    Obnova fasade

    Članek je koristil že 17311+ uporabnikom
    Najpogosteje fasado obnavljamo iz dveh razlogov, seveda popravilo fasade opravimo, ko je dotrajan zaključni sloj fasade. Prenovo fasade pa je smiselno izvesti tudi, kadar je objekt slabo izoliran, saj tako objekt izgublja na energiji, mi pa na denarju.
    Strokovni članek 17311
    obnova fasade.naslovna
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Kdaj je potrebna obnova fasade?

    V grobem poznamo dva povoda za obnovo fasade: poškodbe ali razpad fasadnih slojev in estetski videz fasade. V prvem primeru je obnova fasade nujna in z njo ne smemo odlašati. V drugem primeru gre za estetske popravke fasade, s katerimi osvežimo videz svoje hiše.

    1.1 Obnova fasade v primeru poškodb fasadnih slojev

    Prenova fasade je potrebna takrat, ko so sloji fasade poškodovani, dotrajani ali celo odstopajo od površine fasade. Obnova fasade je prav tako nujno potrebna, če so se na fasadi razrastle alge in plesen, kar se pogosteje zgodi na senčnih severnih fasadah objektov. V naštetih primerih s prenovo ne smemo odlašati, saj lahko poškodbe fasadnega sloja bistveno vplivajo na bivalno ugodje v hiši. Če je poškodovana toplotna izolacija, imamo na fasadi toplotni most, skozi katerega pozimi uhaja toplota.

    Če je poškodovan omet, v notranjost fasade uhaja voda, ki postopoma škodi notranjim slojem fasade.

    1.2 Estetska obnova fasade

    Lastniki hiš se za obnovo fasade pogosto odločijo iz estetskega vidika. To pomeni, da so sloji fasade v dobrem stanju, želimo pa osvežiti zunanji videz svoje hiše. To lahko storimo s svežim pleskanjem ometa, ki bo nemudoma polepšal fasado vaše hiše. Načeloma je priporočljivo, da fasadni omet prepleskamo vsakih 10 let, saj je izpostavljen vremenskim vplivom in izpušnim plinom, ki na njem puščajo sive saje. Če si želimo popolnoma spremeniti videz svoje hiše, si lahko omislimo tudi nov zaključni fasadni sloj, kot so lesene deske ali vlaknocementne plošče. V tem primeru govorimo o večjem in dražjem posegu, saj je treba tako lesene deske kot vlaknocementne in druge plošče sidrati v nosilno konstrukcijo hiše.

    Obnova fasade
    Obnova fasade: obnova izolacijskega sloja poveča energetsko učinkovitost objekta in občutno vpliva na zmanjšanje stroškov ogrevanja.

    2. Obnova fasade: prenova toplotne izolacije

    2.1 Obnova fasade vpliva na večjo energetsko učinkovitost

    Zelo pogost poseg prenove fasade je obnova toplotne izolacije. Toplotna izolacija se prenavlja, kadar želimo objekt dodatno zaščititi pred izgubo energije. Minimalni standard določa, da je treba objekt izolirati toliko, da bo toplotna prehodnost U<0,28 W/(m2K), kar pri najpogostejših debelinah masivnih sten predstavlja minimalno debelino toplotne izolacije 15 - 18 cm. Če je vaš objekt manj izoliran, je fasado smiselno obnoviti. Stroški vzdrževanja vašega objekta se bodo drastično znižali, če boste objekt še bolj izolirali. Najbolj optimalna debelina toplotne izolacije, ki občutno zmanjša stroške ogrevanja, je okrog 25 cm.

    2.2 Obnova izolacije: razlika v porabi energije

    Pa poglejmo še, kakšna bo poraba v kilovatnih urah. Kadar objekt ni dovolj izoliran, lahko letna poraba preseže tudi do 200 kWh/m2, kar pomeni približno 2000 litrov kurilnega olja na leto. Ustrezno izolirani objekti imajo letno porabo okrog 50 kWh/m2, kar pomeni okrog 500 litrov kurilnega olja (porabe so navedene za enodružinski objekt okrog 120 m2). Liter kurilnega olja skupaj s prevozom stane pribl. 1,2 EUR (cena za december 2022).

    2.3 Debelina toplotne izolacije

    Ko obnavljamo sloj izolacije moramo biti pozorni na vrsto dejavnikov. V prvi vrsti sta pomembni sestava in toplotna prehodnost obstoječega zidu. Na debelino toplotne izolacije vplivajo tudi podatki o lokalni projektni zunanji temperaturi in sončno obsevanje objekta. Pri novogradnji nam potrebno debelino toplotne izolacije izračuna gradbeni fizik v sklopu projekta za gradbeno dovoljenje. Pri novogradnjah gradbenega fizika za preračun načeloma zaprosi projektant - arhitekt, njegovo delo pa se poračuna skladno z dogovorom med investitorjem in arhitektom. Prva možnost je, da je v arhitektov honorar vštet tudi honorar zunanjih sodelavcev (manj pogosto), druga možnost je, da investitor zunanje sodelavce plačuje sam in neposredno. Pri novogradnjah je preračun obvezna priloga h gradbenemu dovoljenju, medtem ko pri prenovah tega načeloma ne potrebujemo, zato moramo za tak izračun zaprositi sami.

    Pametno načrtovanje toplotne izolacije nam lahko na dolgi rok drastično zmanjša stroške ogrevanja. Kar 70 % toplotni izgub nastane zaradi neustrezne izolacije fasade ali strehe.
    Obnova fasade: zaključni sloj
    Obnova zaključnega sloja fasade - pleskanje ometov.

    3. Obnova fasade: zaključni sloj

    3.1 Poškodovan zaključni sloj vliva na celo fasado

    Prenove fasade pa se je treba lotiti tudi ob dotrajanosti zaključnega sloja fasade. Poškodovan zaključni sloj objekta ne ščiti ustrezno pred vremenskimi vplivi, prav tako pa negativno vpliva na videz objekta. Preden se lotimo prenove zaključnega sloja fasade, je treba poznati nekaj dejstev. Pri prenovi se najprej srečamo z izbiro ustreznega materiala za zaključni sloj. Načeloma izberemo tak material, ki se bo vklapljal v že obstoječo okolico objekta, se pravi bo materialno posnemal ostale objekte. Zaključni sloj fasade je namreč najbolj viden element vašega objekta, pomembno pa je, da se ta sklada z ostalo okolico. Le tako bo okolje, v katerem živite, delovalo urejeno in prijetno.

    3.2 Obnova fasade - kateri zaključni sloj izbrati?

    Smernica pri izbiri materiala za zaključni sloj vašega objekta je projekt za gradbeno dovoljenje. Pri izdelavi svoje fasade se morate navezovati na PGD, tudi če gre za prenovo. V lokacijski informaciji pa lahko preverite, uporaba katerih materialov je splošno dovoljena v določenem okolju. Pri prenovi fasade morate biti še posebej pozorni, če gre za spomeniško zaščiten objekt, takrat se morate izrecno držati predpisanih pravil. Sama prenova zaključnega sloja pa bo tehnično izvedena najbolj ustrezno, kadar se bodo te lotili poklicni strokovnjaki.

    4. Obnova fasade: EKO sklad

    Če se lotevate obnove fasade, lahko za finančna sredstva zaprosite EKO sklad, pri čemer mora vaša prenovljena fasada ustrezati predpisanim energetskim standardom. EKO sklad ponuja več možnosti za sofinanciranje obnove fasade. Več o razpisih in različnih vrstah financiranja si lahko preberete na uradni spletni strani EKO sklada.

     



    Strokovni članek 17311
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    9.9
    1

    Gradnje 5A s.p.


    9.1
    0

    AD-FOT d.o.o. gradbene storitve


    9.2
    0

    DENIG Deni Guculović s.p.


    10
    16

    Supremotech, Wadie Kidess, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane