Za področje

  Gradbeni bum in padec cen nepremičnin | Gradbeni barometer za 2. kvartal 2023

  Članek je koristil že 1826+ uporabnikom
  Poletni višek gradbene sezone je v polnem razmahu, cene nepremičnin pa so močno upadle. Na platformi Mojmojster smo za vas ponovno pripravili Gradbeni barometer - kratko četrtletno poročilo slovenskega gradbenega trga. Za podporo vašemu poslu, v Gradbenem barometru redno predstavljamo zanimive podatke s strani izvajalcev in investitorjev, SURS-a in ekskluzivne izsledke, ki jih zbiramo na vzorcu naših več sto tisoč mesečnih uporabnikov.
  1826
  mojmojster gradbeni barometer za drugo tromesecje 2023 naslovnica

  Na kratko

  Cene surovin in produktov ostajajo relativno stabilne že drugi kvartal zapored. Zaradi odsotnosti gospodarskih pretresov je višek gradbene sezone v polnem razmahu. Povečana ponudba se po dolgem obdobju odraža tudi v občutnejšem padcu cen nepremičnin.

  Surovine in gradbeni materiali

  Cene surovin se že drugi kvartal zapored počasi dražijo, tokrat za +3.4 %, a brez večjih nihanj. Stabilizacijo cen je zaznati tudi pri cenah gradbenih materialov, ki so se pocenili za -1,3 %.

  22023 - cene surovin.jpg22023 - cene gradbenih materialov.jpg

  Investicije in storitve

  Število novih gradbenih dovoljenj še vedno pada, tokrat za -3.6 %. To je pričakovano, saj se sedaj realizirajo objekti, načrtovani v prejšnjih mesecih. To vidimo tudi v +4.4 % porastu gradbenih projektov. Zasedenost izvajalcev pa je narastla za +15%. Zaradi povečane ponudbe na trgu so cene nepremičnin padle za -8.7%.

  22023 - gradbena dovoljenja.jpg

  22023 - gradbeni projekti.jpg

  22023 - zasedenost izvajalcev.jpg

  22023 - cene nepremicnin.jpg

  Obeti

  Namera po gradnji odraža trenutno zanimanje na gradbenem trgu za prihodnje projekte. Trenutno se realizirajo objekti, načrtovani v prejšnjih mesecih, zato je namera po gradnji padla za -5.9%. Vendar je ta redni sezonski popravek še vedno nad ravnjo lanskega.

  22023 - namera po gradnji.jpg

   

  1826
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Najlažje do
  dobrih izvajalcev

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pošlji povpraševanje izvajalcem za ponudbe >
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane