Za področje

  Animateka

  Animateka je priznan mednarodni festival animiranega filma. Letošnji že 19. po vrsti bo potekal med 28. novembrom in 4. decembrom na več lokacijah po Ljubljani. Festivalski dogodki bodo tako potekali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni. Rdeča nit je tokrat francoski animirani film, kot novost za najmlajše pa predstavljajo program Slonove TV-specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.
  Strokovni članek 106
  Množica severov

  Kot vsako leto osrednji program Animatek predstavljajo trije tekmovalni programi: Tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. Filme zanje so izbrali izmed 550 prijavljenih kratkih animiranih filmov – za glavni tekmovalni program jih je bilo prijavljenih 128, za program Mladi talenti Evrope 220 in za Slonov tekmovalni program 199. 

  V Tekmovalnih programih so zastopani tudi štirje filmi slovenskih avtorjev, Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik Vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož, XX Vasje Lebariča in Julija Zornika, hrvaški film Pozdrav soncu Darka Masneca, slovenskega avtorja, ki živi na Hrvaškem, in pa srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija O denarju in sreči, katerega režijo podpisujeta Ana Nedeljković in Nikola Majdak jr.

  Psom in Italijanom vstop prepovedan
  Psom in Italijanom vstop prepovedan

  V programu Mladi talenti Evrope so s filmi zastopani Nika Karner z Univerze v Novi Gorici ter Sofiya Kruglikova in Kaja Horvat z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

  V Slonov tekmovalni program pa sta vključena dva filma slovenskih avtorjev – Mišja hiša Timona Lederja in Bimberli Roka Predina.

  Pregled najboljših animacij iz vsega sveta predstavljata Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa vas popeljeta Panorama in Študentska panorama. Tudi letos nadaljujejo s sekcijo Animirani dokumentarci, pa tudi s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko – Zeleni slon

  Letošnja festivalska rdeča nit je kot omenjeno francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyiju, s šolo La Poudrière, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko, si boste lahko ogledali arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij v programih Bonjour Animateka! Klasike iz arhiva I & II, Bonjour Animateka! Novo tisočletje ter dvema programoma Bonjour Animateka! Slon gre v Francijo za najmlajše. V sekciji Najboljši študentski filmi šole La Poudrière predstavljajo izbor študentskih del, enominutne filme in diplomske filme, ki so na omenjeni šoli za animacijo nastali med letoma 2001 in 2021. V iskanju dóma – Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle In Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

  Nayola
  Nayola

  Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle — po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. 

  V okviru fokusa na francoski animirani film bo predvajana tudi francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 z zloveščo, hladno nadrealistično animacijo, Divji planet Renéja Lalouxa.

  Vsako leto na Animateki poskrbijo tudi za ekskluziven izbor celovečernih avtorskih animiranih filmov. To so Množica severov, težko pričakovani celovečerni prvenec japonskega mojstra animacije Kojija Yamamure, Vojna s samorogi, brutalna animirana pripoved z močnim protivojnim sporočilom Alberta Vásqueza, film Otok Ance Damian - animirana sodobna predelava mita o Robinsonu Crusoeju, celovečerec Alaina Ughetta Psom in Italijanom vstop prepovedan, pripoved o družinski zgodovini in italijanskih migracijah v prvi polovici dvajsetega stoletja, pa novi film Signe Baumane Moja romanca z zakonom, ki prevprašuje koncept ljubezni, kot je bil junakinji predstavljen v otroštvu. Kitajski animator Lei Lei se v filmu Srebrna ptica in mavrična riba ozre na tragično družinsko preteklost, ki jo je zaznamovala kitajska kulturna revolucija. Tu je še Nayola Joséja Miguela Ribeira, ki v prepletu preteklosti in sedanjosti spremlja tri generacije žensk v državljanski vojni v Angoli.

  Vojna s samorogi
  Vojna s samorogi

  Za najmlajše so izbrali čudovit brazilski Perlimps. Alê Abreu, avtor svetovne uspešnice Deček in svet v novem filmu spremlja skrivna agenta, odposlana v Začarani gozd, kjer odkrijeta, da sta na isti misiji: rešiti svoji kraljestvi pred strašnimi velikani, ki so obkrožili njihov gozd.

  Napovedujejo tudi strokovna predavanja in pogovore z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, predstavitve VR in AR filmov ter več razstav.

  Perlimps
  Perlimps

   

  Strokovni članek 106
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 117 izvajalcev za področje Drugo
  10
  7

  Mitja Ribič s.p.


  10
  9

  ELEKTROTERM, BLAŽ ČERNE S.P.


  6.8
  1

  Anila d.o.o.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE DRUGO?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane