Za področje
    Animateka je priznan mednarodni festival animiranega filma. Letošnji že 19. po vrsti bo potekal med 28. novembrom in 4. decembrom na več lokacijah po Ljubljani. Festivalski dogodki bodo tako potekali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni. Rdeča nit je tokrat francoski animirani film, kot novost za najmlajše pa predstavljajo program Slonove TV-specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.
    Strokovni članek 434
    Množica severov

    Kot vsako leto osrednji program Animatek predstavljajo trije tekmovalni programi: Tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. Filme zanje so izbrali izmed 550 prijavljenih kratkih animiranih filmov – za glavni tekmovalni program jih je bilo prijavljenih 128, za program Mladi talenti Evrope 220 in za Slonov tekmovalni program 199. 

    V Tekmovalnih programih so zastopani tudi štirje filmi slovenskih avtorjev, Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik Vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož, XX Vasje Lebariča in Julija Zornika, hrvaški film Pozdrav soncu Darka Masneca, slovenskega avtorja, ki živi na Hrvaškem, in pa srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija O denarju in sreči, katerega režijo podpisujeta Ana Nedeljković in Nikola Majdak jr.

    Psom in Italijanom vstop prepovedan
    Psom in Italijanom vstop prepovedan

    V programu Mladi talenti Evrope so s filmi zastopani Nika Karner z Univerze v Novi Gorici ter Sofiya Kruglikova in Kaja Horvat z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

    V Slonov tekmovalni program pa sta vključena dva filma slovenskih avtorjev – Mišja hiša Timona Lederja in Bimberli Roka Predina.

    Pregled najboljših animacij iz vsega sveta predstavljata Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa vas popeljeta Panorama in Študentska panorama. Tudi letos nadaljujejo s sekcijo Animirani dokumentarci, pa tudi s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko – Zeleni slon

    Letošnja festivalska rdeča nit je kot omenjeno francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyiju, s šolo La Poudrière, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko, si boste lahko ogledali arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij v programih Bonjour Animateka! Klasike iz arhiva I & II, Bonjour Animateka! Novo tisočletje ter dvema programoma Bonjour Animateka! Slon gre v Francijo za najmlajše. V sekciji Najboljši študentski filmi šole La Poudrière predstavljajo izbor študentskih del, enominutne filme in diplomske filme, ki so na omenjeni šoli za animacijo nastali med letoma 2001 in 2021. V iskanju dóma – Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle In Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

    Nayola
    Nayola

    Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle — po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. 

    V okviru fokusa na francoski animirani film bo predvajana tudi francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 z zloveščo, hladno nadrealistično animacijo, Divji planet Renéja Lalouxa.

    Vsako leto na Animateki poskrbijo tudi za ekskluziven izbor celovečernih avtorskih animiranih filmov. To so Množica severov, težko pričakovani celovečerni prvenec japonskega mojstra animacije Kojija Yamamure, Vojna s samorogi, brutalna animirana pripoved z močnim protivojnim sporočilom Alberta Vásqueza, film Otok Ance Damian - animirana sodobna predelava mita o Robinsonu Crusoeju, celovečerec Alaina Ughetta Psom in Italijanom vstop prepovedan, pripoved o družinski zgodovini in italijanskih migracijah v prvi polovici dvajsetega stoletja, pa novi film Signe Baumane Moja romanca z zakonom, ki prevprašuje koncept ljubezni, kot je bil junakinji predstavljen v otroštvu. Kitajski animator Lei Lei se v filmu Srebrna ptica in mavrična riba ozre na tragično družinsko preteklost, ki jo je zaznamovala kitajska kulturna revolucija. Tu je še Nayola Joséja Miguela Ribeira, ki v prepletu preteklosti in sedanjosti spremlja tri generacije žensk v državljanski vojni v Angoli.

    Vojna s samorogi
    Vojna s samorogi

    Za najmlajše so izbrali čudovit brazilski Perlimps. Alê Abreu, avtor svetovne uspešnice Deček in svet v novem filmu spremlja skrivna agenta, odposlana v Začarani gozd, kjer odkrijeta, da sta na isti misiji: rešiti svoji kraljestvi pred strašnimi velikani, ki so obkrožili njihov gozd.

    Napovedujejo tudi strokovna predavanja in pogovore z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, predstavitve VR in AR filmov ter več razstav.

    Perlimps
    Perlimps

     

    Strokovni članek 434
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Drugo
    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane