Za področje

    Kljub rdečim številkam, normalen konec gradbene sezone | Gradbeni barometer za 4. kvartal 2023

    Cene surovin in gradbenih materialov ostajajo skoraj nespremenjene in čeprav je močno upadlo število gradbenih dovoljenje, gradbenih projektov in zasedenost izvajalcev, gre v primerjavi s prejšnjimi leti za običajno umiritev sezone. Zaskrbljujoč je le večji upad namere po gradnji glede na enako obdobje lani. Ta podatek je vredno pozorneje spremljati, vendar bo šele prihodnji kvartal pokazal ali je skrb upravičena ali ne.
    414
    mojmojster gradbeni barometer k4 2023

    Na platformi Mojmojster smo za vas ponovno pripravili Gradbeni barometer - kratko četrtletno poročilo slovenskega gradbenega trga. Za podporo vašemu poslu, v Gradbenem barometru redno predstavljamo zanimive podatke s strani izvajalcev in investitorjev, SURS-a in ekskluzivne izsledke, ki jih zbiramo na vzorcu naših več sto tisoč mesečnih uporabnikov.

    Surovine in gradbeni materiali

    Cene surovin so se ponovno podražile za +2,5 %, vendar se to zaenkrat še ne odraža pri cenah gradbenih materialov, ki so večinoma ostale nespremenjene ( -0,8 %). Opazni izjemi sta XPS izolacija, ki se je pocenila za -14 %; OSB plošče pa so se podražile za 8%.

    20234-cene-surovin.png20234-cene-gradbenih-materialov.pngInvesticije in storitve

    Število novih gradbenih dovoljenj je padlo za -16,4 %. Zimski upad gradbenih projektov za -22,4 % pa je neposredno povezan tudi z -27,3 % manjšo zasedenostjo izvajalcev. Ponovno se je za +0,8 % dvignil indeks cen nepremičnin.

    20234-gradbena-dovoljenja.png

    20234-gradbeni-projekti.png

    20234-zasedenost-izvajalcev.png

    20234-indeks-cen-nepremicnin.png

    Obeti

    Namera po gradnji odraža trenutno zanimanje na gradbenem trgu za prihodnje projekte. Skupno število večjih, srednjih in malih projektov že drugi kvartal zapored upada, tokrat za -16,5 % kot enako obdobje lani. Četrti kvartal v letu je običajno tudi najnižji, zato bo šele prvi kvartal novega leta pokazal, ali gre za dolgoročen upad gradbenih projektov ali le kratkoročen popravek.

    20234-namera-po-gradnji.png

    414
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 144 izvajalcev za področje Drugo
    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane