Za področje

    Katera izolacija je boljša - stirodur debeline 2, 3 ali 5 cm?

    Članek je koristil že 3905+ uporabnikom
    Ko gre za vgradnjo izolacije v novogradnjo ali starejši objekt, se med trdimi izolacijskimi materiali najpogosteje odločamo za stiropor ali stirodur. Na videz sta si izdelka podobna, razlikujeta pa se po načinu izdelave, lastnostih in uporabi. Stirodur je najbolj učinkovit kot izolacija v mokrih okoljih in tam, kjer se pričakujejo večje obremenitve, saj je zelo vzdržljiv. Njegova specifična teža je majhna, zato ne obremenjuje stavbne konstrukcije in je enostaven za vgradnjo. Tako kot stiropor se proizvaja v ploščah, ki so enostavne za uporabo in so vodoodporne, niso pa ognjevarne.
    Strokovni članek 3905
    stirodur izolacija
    Imamo kar 644 izvajalcev za področje Hidroizolacije kleti, temeljev:

    1. Kaj je stirodur?

    Stirodur je pravzaprav ekstrudiran polistiren, na tržišču ga bolj poznamo pod nazivom plošče XPS. Stirodur je plastična masa z gosto, zaprto celično strukturo, napolnjeno z zrakom, zato je odlična za hidro in toplotno izolacijo temeljev, kleti in drugih podzemnih prostorov, tal ter ravnih streh, kjer se pričakuje večja obremenitev.

    Ekstrudiranje je kontinuiran proces predelave stirena, pri katerem nastanejo profilirani plastični in gumijasti izdelki. Plastična masa, najpogosteje v prahu ali granulatu, ki ji dodamo različne dodatke (odvisno od namena končnega izdelka), se s segrevanjem pri visokih temperaturah stopi in preide v tekoče stanje brez dodajanja plina. Tako nastane tako imenovana veriga polistirena, izjemno trd in stabilen polimer, ki se v nadaljnjem proizvodnem procesu homogenizira, plastificira in končno oblikuje v želeno obliko. Stirodur izolacija je izdelana v obliki plošč.

    Tehnologija izdelave stirodura je takšna, da porabi manj energije, zaradi česar je stirodur izolacija energetsko učinkovita, ne vsebuje škodljivih snovi in ​​nenazadnje jo je mogoče reciklirati, kar prispeva k ohranjanju naravnega okolja.

    1.1. Stirodur - prednosti

    - Stirodur je vodoodporen.

    - Stirodur je izjemen toplotnoizolacijski material za zunanje in notranje obloge.

    - Odlikuje ga visoka mehanska trdnost, zaradi česar je stirodur stabilen, odporen in dolgotrajen material (zato je idealen za tla v garažah, industrijskih, proizvodnih ali skladiščnih prostorih).

    - Stirodur je stabilen v različnih podnebnih razmerah in pri ekstremnih temperaturah - ne zmrzuje, ne gnije.

    - Stirodur je enostaven za obdelavo in montažo

    - Z leti se ne spreminja - ne spreminja svojih lastnosti ali dimenzij, se ne deformira.

    - Stirodur se lahko reciklira.

    1.2. Stirodur - slabosti

    Po evropski standardizaciji gradbenih materialov Stirodur spada v E razred gorljivosti. Kar še vedno zadostuje za uporabo v gradbeništvu, le vgrajen mora biti tako, da ni izpostavljen ognju. Če je vgrajen, kot del standardnih fasadnih sistemov je njegova gorljivost bistveno manjša. 

    2. Stirodur - katere vrste obstajajo in čemu so namenjene?

    Stirodur je tehnološko razvit material, ki je bil izdelan z namenom, da se izboljšajo lastnosti stiropora. Zato je vodoodporen, dimenzijsko stabilen ter nanj ne vplivajo spremembe okolja ali temperature. Je večje gostote in zato je močnejši, vzdržljivejši in odpornejši ter ne gnije. Njegova edina slabost je, da ni odporen proti ognju, zato ga vgrajujemo tam, kjer je nevarnost izbruha požara minimalna.

    2.1 Stirodur v primerjavi s stiroporom

    V primerjavi s stiroporom je stirodur gostejši in zato močnejši ter bolj odporen na pritisk. Njegova specifična teža je 30-35 kg/m3 (specifična teža stiropora je 15-30 kg/m3), njegova toplotna prevodnost pa je ʎ = 0,025 do 0,033 W/mK, kar je boljše od toplotne prevodnosti kamene volne, ki velja kot najboljši izolator v svojem razredu (toplotna prevodnost stiropora je 0,035-0,040 W/mK). Stirodur je paroprepusten, zato z njim izolirani objekti "dihajo" (µ=30-70), medtem ko je upor prehajanja pare pri stiroporu le µ=80-250.

    Zaradi vseh lastnosti, ki ga odlikujejo, je izjemno kvaliteten material za zunanjo in notranjo toplotno izolacijo ter hidroizolacijo.

    2.2 Vrste stirodur izolacije

    Vrste stirodura se med seboj na videz razlikujejo po barvi. Najpogostejše so plošče rožnate, pastelno zelene ali modre barve, obstajajo pa tudi druge barve, odvisno od zaključnih plasti izolacijskih plošč. 

    Obstajajo 4 različice XPS izolacijskih plošč:

    - Stirodur plošče z gladko površino in ravnimi robovi,

    - Stirodur plošče z gladko površino in utori,

    - Stirodur lamele z rebrasto površino in ravnimi robovi,

    - Stirodur lamele z rebrasto površino in utori.

    Katero vrsto plošč bomo uporabili, je odvisno od drugih materialov, s katerimi bomo kombinirali stirodur za boljši oprijem in prileganje. Plošče s s pregibom oz. zavihanimi robovi se prilegajo ena v drugo kot laminatne plošče in so zato boljši toplotni izolatorji.

    izolacija-stirodur.jpg
    Izolacija iz stirodura se uporablja za toplotno izolacijo, pa tudi za hidroizolacijo temeljev, zasutih kletnih sten, fasad in sten v vlažnem okolju, za kletne in industrijske tlake, kjer se pričakujejo večje obremenitve, za dodatno izolacijo ravnih streh, za izolacijo fasadnega cokla, obrobo teras in balkonov.

     

    3. Stirodur 2 cm, 3 cm ali 5 cm

    Ker je stirodur po skoraj vseh lastnostih boljša toplotna izolacija in hidroizolacija kot stiropor, je jasno, da je njegova uporabnost v gradbeništvu večplastna. Redko pa se uporablja za izolacijo celotnega objekta, kar pa omogoča stiropor.

    Stirodur se uporablja tudi pri novogradnjah, veliko bolj učinkovit pa je pri adaptacijah in sanacijah starejših objektov, kjer so možnosti vgradnje zelo omejene.

    Ker so na voljo stirodur plošče, ki so tudi dvakrat ali trikrat tanjše od stiropora, so odlična rešitev pri sanaciji tlakov ali streh, kjer debeline oziroma višine ni mogoče spreminjati. Sicer pa se stirodur plošče izdelujejo v debelinah od 2 cm do 15 cm, njihova širina in dolžina pa sta standardno 125x60 cm (plošče z ravnimi robovi) oziroma 126x61,5 cm (plošče s stopničastimi robovi ali utori). Na našem trgu so najbolj priljubljene plošče debeline 2, 3 in 5 cm.

    4. Stirodur 2 cm/ 3 cm/ 5 cm - cena

    Tako kot pri drugih gradbenih materialih je cena stirodura plošč odvisna od vrste, debeline in proizvajalca. Te cene so informativne narave in pred nakupom vsekakor preverite ponudbo v različnih trgovinah in pri različnih ponudnikih.

    Stirodur debelina Cena po m2
    Stirodur 2 cm od 4.5 EUR /m2
    Stirodur 3 cm od 6.5 EUR /m2
    Stirodur 5 cm  od 10 EUR /m2

     

    Strokovni članek 3905
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Hidroizolacije kleti, temeljev?

    Imamo kar 644 izvajalcev za področje Hidroizolacije kleti, temeljev:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 644 izvajalcev za področje Hidroizolacije kleti, temeljev
    8.9
    0

    K-GRAD, d.o.o., Zgornje Gorje


    10
    6

    Selvedin Šarić s.p.


    8.9
    4

    Stavbno mizarstvo, Ivan Rastresen s.p.


    8.9
    0

    GRADBENIŠTVO MAKUC, Družba za izvedbo gradbenih del d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane