Za področje

    Potrošniški kredit: kdaj vzeti gotovinski kredit za 120 mesecev?

    Članek je koristil že 2149+ uporabnikom
    Če potrebujete hitro posojilo za nujne stroške, boste želeli najprej preučiti, kako hitro vam lahko posojilodajalec zagotovi gotovinski kredit (z drugo besedo potrošniški kredit) in kako visoko vsoto kredita lahko pričakujete. Verjetno se vam poraja tudi vprašanje, ali se potrošniški kredit sploh splača vzeti in kakšni so običajni pogoji odplačevanja. 
    Strokovni članek 2149
    potrosniski kredit
    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit:

    1. Kaj je potrošniški kredit

    Gotovinski kredit je največkrat namenjen odplačevanju nujnih in pogosto nepredvidenih stroškov, pri čemer se seveda sklepa, da na računu nimate dovolj denarja, da bi ga lahko plačali. V tem primeru se zdi potrošniški kredit enostavna rešitev. Potrošniški kredit lahko uporabite za kar koli, od nakupa vsakodnevnih stvari, sanacij doma ali popravil vozila, celo za potovanja in počitnice. Namenjen je torej vaši osebni potrošnji, pri čemer ni nujno, da gre za nujne življenjske stroške, čeprav je res, da se v praksi najpogosteje uporablja prav v ta namen. Potrošniški krediti se izplačujejo v precej manjših vsotah kot stanovanjski krediti.

    2. Kako hitro banka odobri gotovinski kredit?

    Na to vprašanje ni mogoče enoznačno natančno odgovoriti, saj se čas razlikuje od banke do banke. Sredstva oziroma financiranje lahko zavlečejo številni dejavniki. Banka bo najprej preverila vašo kreditno sposobnost in na podlagi tega določila višino kredita. Kot pri vsakem kreditu velja, da v primeru slabega finančnega položaja nimate nobenega zagotovila, da bo prošnja za kredit sploh odobrena in da vam bodo sredstva izplačana tako hitro, kot ste pričakovali.  

    3. Potrošniški krediti in obrestne mere

    3.1 Gotovinski krediti imajo višje provizije in obrestne mere

    Ker gre za hitro posojilo, namenjeno vašemu osebnemu trošenju, imajo gotovinski krediti običajno višje obrestne mere in provizije, sploh v primerjavi s stanovanjskim kreditom. Zaradi tega svetujemo, da dvakrat premislite o posojilu in ga uporabite samo v primeru nujnih stroškov, ki jih v danem trenutku ne morete odplačati na noben drug način in lahko zaradi posledic potencialno ogrozijo vaše vsakdanje življenje. Sem spadajo nujna popravila in sanacije doma in vozila, zavarovanja in podobno.

    3.2 Hitrejše izplačilo - višje obrestne mere

    Zavedati se morate, da hitreje izplačan potrošniški kredit običajno pomeni tudi višje obrestne mere, kar je za posojilojemalce manj ugodno. Hitra posojila, avtomobilska posojila in drugi kratkoročni dolgovi, ki zahtevajo takojšnje izplačilo, so lahko zato precej dragi. Čeprav je res, da lahko svoj strošek odplačate takoj, boste na koncu plačali precej več, kot vas je stal dejanski strošek. Zato svetujemo, da se takšnim posojilom raje izogibate in jih uporabite le v primeru, ko ni mogoča nobena druga rešitev.

    Gotovinski kredit
    Kako visok gotovinski kredit vam bo izplačala banka, je odvisno od vaše kreditne sposobnosti.

    4. Višina gotovinskega kredita in doba odplačevanja

    Kot omenjeno že zgoraj je višina kredita odvisno od kreditne sposobnosti kreditojemalca. Načeloma slovenske banke ponujajo gotovinski kredit v vrednosti do 40.000 s povprečno izplačilno dobo 7 let, nekatere pa tudi do 10 let oziroma 120 mesecev. Odplačilna doba je v prvi vrsti odvisna od višine izplačanega kredita; če ste si izposodili 1.000 evrov, jih seveda ne boste mogli odplačevati 120 mesecev. Najdaljša odplačilna doba velja samo za najvišja posojila.

    Banke pa imajo določen tudi minimalni mesečni znesek, ki vam ga lahko izplačajo. Ta je spet odvisen od banke, pri kateri se zanimate za potrošniški kredit, načeloma pa se giba med 20 in 50 evrov.

    5. Gotovinski kredit: vrste potrošniških kreditov

    5.1 Hitro posojilo

    Hitro posojilo je vrsta hitrega osebnega kredita, ki običajno znaša nekaj 100 EUR in zapade ob naslednjem plačilu. Banke, ki ponujajo hitra posojila, za to vrsto gotovinskega kredita pogosto zaračunavajo zelo visoke provizije, zato je pred odločitvijo za hitro posojilo vredno preračunati, koliko vas bo potrošniški kredit dejansko stal. Hitra posojila je mogoče podaljšati ali obnoviti samo za strošek posojilne provizije, kar dodatno poveča vaše skupne stroške. Ta cikel zaprošanja za hitri potrošniški kredit in podaljševanje posojila vas lahko hitro pahne v začaran krog dolgov.

    5.2 Potrošniški kredit za lastništvo avtomobila

    Gotovinski kredit za avto je še eno relativno drago kratkoročno posojilo. Gre za vrsto zavarovanega posojila, pri katerem se kot zavarovanje uporabi vaše vozilo. To pomeni, da lastninska pravica ali registracija vašega avtomobila ostane pri posojilodajalcu, dokler posojila ne odplačate v celoti. Vozilo se lahko zaseže, če kredita ne odplačate, kot je bilo dogovorjeno.

    5.3 Posojila v zastavljalnici

    Pri posojilu v zastavljalnici lahko za zavarovanje posojila uporabite dragocen predmet. Zastavljalnica bo ocenila vrednost predmeta in ga hranila pri roki kot zavarovanje posojila. Primeri predmetov, ki jih lahko uporabite kot zavarovanje za posojilo v zastavljalnici, so nakit, glasbila, elektronika in drugi predmeti visoke vrednosti. Pogoji za posojila v zastavljalnici so različni in pogosto vključujejo visoke obrestne mere.

    Potrošniški kredit
    Hitri potrošniški krediti imajo običajno višje obrestne mere in provizije. 

    6. Alternativni potrošniški kredit?

    Če vas skrbi, ali boste lahko pokrili svoje račune, obenem pa si gotovinskega kredita ne morete privoščiti, saj vas je strah, da ga ne bi bili zmožni odplačevati, obstaja nekaj uporabnih alternativ. Preberite si, kaj so smernice, ki jih morate upoštevati, če imate težave pri izpolnjevanju pogojev za osebno posojilo.

    6.1 Potrošniški kredit naj podpiše sopodpisnik

    Če imate težave pri izpolnjevanju pogojev za posojilo, obstaja alternativa, da se izognete dolgu z visokimi stroški: pridobiti morate nekoga z dobro kreditno sposobnostjo (na primer starša ali zakonca), ki vam sopodpiše posojilo.

    6.2 Uporabite kreditno kartico

    To je eden izmed najbolj enostavnih načinov, da si zagotovite potrošniški kredit, če gre za manjše vsote v vrednosti nekaj 100 evrov. Če imate kreditno kartico, jo lahko uporabite za kritje nepričakovanih stroškov, saj kreditna kartica omogoča večjo porabo denarja, kot jo imate dejansko na računu, pri čemer pa morate minus na kartici seveda čim prej nevtralizirati. Če ga vsak mesec v celoti odplačate pred datumom zapadlosti, vam ne bo treba plačati nobenih obresti.

    7. Zavarovanje kredita

    Gotovinski kredit lahko tudi zavarujete. Potrošniški kredit se običajno zavaruje s porokom, z zastavo življenjskega zavarovanja z odkupno vrednostjo ali z zavarovanjem z denarnimi sredstvi, k čemur prištevamo varčevalna sredstva in vrednostne papirje. Prav tako lahko zavarujete sebe, kar pride še posebej prav v primeru nenadne brezposelnosti. Banke v tem primeru ponujajo možnost kritja od 6 do 12 mesecev.
     
     

    Strokovni članek 2149
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Stanovanjski kredit?

    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit
    8.9
    3

    Nova Ljubljanska banka d.d.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane