Za področje

  Pravilna izvedba ravne strehe

  Članek je koristil že 5328+ uporabnikom
  Že pri izdelavi dvokapne strehe je potrebna dobra premišljenost vseh detajlov, na podlagi katerih se lotimo končne izvedbe, na primeru ravne strehe pa je že zaradi manjšega naklona in posledično počasnejšega odvodnjavanja izvedba še toliko zahtevnejša, v kolikor se hočemo izogniti kasnejšemu zamakanju skozi strešno konstrukcijo. Glede pravilne izvedbe ravne strehe smo se pogovarjali s strokovnjaki iz podjetja Fibran.
  5328
  Izvedba ravne strehe.jpg

  Naklon ravne strehe

  Primer izvedbe z naklonsko toplotno izolacijo

  Ravna streha, tako kot vsaka streha, ščiti stavbo oz. njene uporabnike pred zunanjimi vplivi. S tem mislimo predvsem na vremenske vplive kot so padavine, visoke ali nizke temperature in veter. O zaščiti ključnega elementa ravne strehe, t.j. hidroizolacije, smo že pisali v rubrikah o obrnjeni ravni strehi.

  Pri učinkovitem odvajanju padavinske vode iz strešnih površin je, poleg brezhibne hidroizolacije, potrebno dati velik poudarek tudi ustreznemu naklonu ravne strehe.

  Ravno streho definiramo z minimalnim naklonom, da padavinska voda lahko odteka

  Praviloma so ravne strehe tiste z naklonom manjšim od 3°, pri čemer mora biti zagotovljen minimalni naklon 2 %. Pogosto se v praksi pojavljajo manjši nakloni, tudi 1 % ali manj, ki se jih projektanti večinoma poslužujejo zaradi omejitev z višinami na ravnih površinah. Na to težavo največkrat naletimo pri sanacijah. Zelo majhni nakloni niso priporočljivi, ker lahko privedejo do zastajanja vode. Z upoštevanjem hrapavosti hidroizolacije in morebitne neravnosti nosilne konstrukcije strehe se lahko hitro zgodi, da voda pri tako majhnem naklonu ne bo spolzela v predvideno smer.

  Naklon ravne strehe lahko izvedemo na dva načina

  Prvi način je z izvedbo nosilne konstrukcije ravne strehe v naklonu ali z dodatnim naklonskim slojem na povsem horizontalni strešni površini. Pri izvedbi naklonskega sloja se lahko poslužujemo različnih izvedb, kot je podkonstrukcija v naklonu, naklonski beton ali naklonska toplotna izolacija. Kot najbolj optimalna se izkaže uporaba naklonske toplotne izolacije, saj v primerjavi z ostalimi nudi kar nekaj prednosti:

  -dodatna toplotna izolacija
  -zmanjšana skupna debelina konstrukcijskega sklopa ravne strehe
  -natančna izdelava naklona

  Prednost uporabe naklonske toplotne izolacije je tudi natančno določena količina, ki je potrebna za izdelavo naklona, saj se vnaprej, na podlagi tlorisa strehe, izdela delavniški načrt polaganja toplotne izolacije v naklonu. Delavniške načrte se izdela bodisi na podlagi načrtov, bodisi v dogovoru s projektantom ali izvajalcem gradbenih del. Slednje se izkaže kot najboljša praksa, saj lahko predlagamo optimalno zasnovo odvodnjavanja glede na sistem že v fazi načrtovanja objekta.

  Praktični primer uporabe naklonske izolacije

  Celostno smo primerjali izvedbo z naklonskim betonom in z naklonsko izolacijo. Izkaže se, da z upoštevanjem vseh aspektov (hitrost gradnje, toplotna upornost konstrukcije, količina hidroizolacije,…), argument cene ni v prid naklonskemu betonu, kot je pogosto prepričanje.

  Primer ravne strehe:

  -Dolžina x širina: 10 x 8 m
  -Površina: 80 m2
  -Tip odvodnjavanja: točkovno
  -Število odtokov: 2
  -Naklon: 2,00 %
  -Pogoj toplotne prehodnosti: Umax = 0,20 W/m2K
  -Naklonski beton: gostota ρ = 2000 kg/m3, toplotna prevodnost λ = 2,04 W/mK
  -Naklonska izolacija FIBRANxps INCLINE : gostota ρ = 32 kg/m3, toplotna prevodnost λ = 0,035 W/mK

  Praktični primer odvodnjavanja ravne strehe
  Praktični primer odvodnjavanja ravne strehe

  Za primer smo izbrali dva odtoka, zato razdelimo prispevne površine po pravilu strešin oz. tako, da tvorimo žlote pod kotom 45°. Največja dolžina odvodnjavanja je v tem primeru 10 metrov, kar pomeni, da bo naklonski sloj na najnižji točki debel 2 cm v primeru toplotne izolacije (4 cm v primeru naklonskega betona) in na najvišji točki 22 cm (oz. 24 cm v primeru naklonskega betona). Za potrebe izračuna energetskih karakteristik konstrukcijskega sklopa, zaradi poenostavitve, vzamemo srednjo debelino, ki znaša 12 oz. 14 cm.

  Naklonska izolacija in naklonski beton
  Uporaba naklonske izolacije (levo) in naklonskega betona (desno)

  Izračun gradbene fizike in izračun toplotne prehodnosti konstrukcijskega sklopa

  Upoštevali smo vse sloje, razen prodca in sloja za pospešeno odvodnjavanje, ker nimata bistvenega vpliva. Zaradi različnih toplotnih prevodnosti obeh materialovb se izkaže, da za doseganje pogoja toplotne prehodnosti Umax, v primeru uporabe naklonske toplotne izolacije, ne potrebujemo zelo debelega sloja toplotne izolacije nad slojem hidroizolacije. Skupna debelina konstrukcijskega sklopa se tako razlikuje za 12 cm, pri čemer so dosežene podobne toplotne prehodnosti. Ta razlika lahko igra ključno vlogo pri sanacijah oz. ko obstaja omejitev glede debeline. Izračun je prikazan v spodnji preglednici.

  varianta/sloji naklonski beton naklonska izolacija
    debelina [m] toplotna prevodnost [W/mK] debelina [m] toplotna prevodnost [W/mK]
  prodec / / / /
  sloj za pospešeno odvodnjavanje / / / /
  toplotna izolacija FIBRANxps 0,18 0,036 0,06 0,034
  hidroizolacija 0,01 0,19    
  naklonski sloj 0,14 0,16 0,12 0,035
  nosilna konstrukcija 0,15 2,04 0,15 2,04
  Debelina konstrukcijskega sklopa [m] 0,48 0,34
  U-faktor [W/m2K] 0,181

  0,186

  Podobno primerjavo lahko naredimo tudi na nivoju gostot materialov oz. teže naklonskega sloja. Ta v primerjavi s projektnimi vplivi na streho (veter, sneg, koristna obtežba) ne igra bistvene vloge pri načrtovanju nosilne konstrukcije, je pa zelo pomembna pri sanacijah. Odločitev med težjim oz. lažjim naklonskim materialom, lahko pomembno vpliva na možnost izvedbe ozelenjene strehe, ki lahko predstavlja znatno obremenitev.

  Za predstavljeni prejšnji primer, z upoštevanjem dodatne toplotne izolacije, ta razlika znaša 280 kg/m2 oz. 2,75 kN/m2 ali 22,4 t.

  Finančna primerjava

  Za zgornji primer lahko naredimo tudi finančno primerjavo. Z upoštevanjem vseh slojev se izkaže, da je razlika med varianto z naklonskim betonom in naklonsko izolacijo približno 10 €/m2 v prid naklonski izolaciji. Glavna razlike se ustvarja v tem, da v obeh primerih potrebujemo naklonski sloj, pri čemer je naklonski beton cenejša izbira. Ker pa varianta z naklonskim betonom zahteva več dodatne toplotne izolacije (nad hidroizolacijo), se izkaže varianta z naklonsko toplotno izolacijo kot ugodnejša izbira.

  Vsaka streha mora imeti vsaj minimalen naklon, da padavinska voda lahko učinkovito odteka s strehe. Izvedba naklonskega sloja je stvar izbire. V zgornjem primeru smo pokazali prednosti izvedbe z naklonsko toplotno izolacijo, ki se kažejo predvsem v ceni, toplotni zaščiti, natančnosti izdelave ter hitri in enostavni vgradnji.

  vir: Fibran d.o.o.

  5328
  Avtor: FIBRAN d.o.o.
  Imamo kar 426 izvajalcev za področje Ravne strehe:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 426 izvajalcev za področje Ravne strehe:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE RAVNE STREHE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane