Za področje

    Kakšna je prava višina kuhinjskega pulta?

    Članek je koristil že 29074+ uporabnikom
    Kuhinja je prostor v bivalnem okolju kjer po večini preživimo največ časa zapolnjeni z delom. V kuhinji kuhamo družinska kosila, pripravljamo ozimnico, pogostitve za prijatelje ali preprosto pečemo sladice. Pri izdelavi kuhinje moramo biti pozorni na ergonomijo. Obstajajo natančno določeni in preizkušeni standardi za višino pulta, ki naj bi ustrezala kar največ ljudem možno.
    Strokovni članek 29074
    priljubljen
    visina kuhinjskega pulta
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. Ali je višina kuhinjskega pulta pomembna?

    Verjetno ste se že kdaj v življenju soočali z vprašanjem, kolikšna naj bo višina kuhinjskega pulta, da bodo lahko na njem udobno delali vsi ljudje. Idealna višina pulta predstavlja svojevrsten oblikovalski izziv, saj mora zagotavljati isto kakovost dela zelo različno visokim ljudem. Skozi mnogo let izkušenj in vzpostavljanja standardov pa smo prišli do ugotovitve, da je standardna višina kuhinjskega pulta okrog 90 cm. 

    Nepravilna višina kuhinjskega pulta ne povzroča le neudobnega dela, pač pa vodi v neugodne položaje telesa, ki lahko povzročajo dolgotrajno bolečino. Ergonomija in upoštevanje standardov sta zato ključna. 

    2. Višina kuhinjskega pulta in ergonomija

    2.1 Kaj je ergonomija

    Ergonomija je veda, ki se ukvarja z razumevanjem razmerji med ljudmi in drugimi elementi. Z ustreznim ergonomskim načrtovanjem se preprečijo poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov, ki se lahko sčasoma razvijejo in povzročijo dolgotrajno delovno nezmožnost. Namen ergonomije je izpolnitev dveh ciljev, t.j. zagotavljanje zdravja ljudi in povečanje produktivnosti.

    2.2 Višina kuhinjskega pulta in ergonomija

    Višina kuhinjskega pulta je prav tako povezana z ergonomijo, saj samo pravilna višina omogoča udobno in preprosto delo v kuhinji. Premajhna višina kuhinjskega pulta človeka prisili, da ima vrat in hrbet nenaravno sključen, visoki ljudje pa se morajo ob uporabi kuhinjskega pulta dobesedno skloniti, kar vodi v neugoden položaj hrbtenice in s tem povezane bolečine. Previsoka višina kuhinjskega pulta pa onemogoča normalno delo in preglednost pulta manjšim osebam in otrokom.

    Višina kuhinjskega pulta mora biti ergonomsko prilagojena človeku in mu omogočati maksimalno udobno in učinkovito delo. 
    Višina kuhinjskega pulta
    Nepravilna višina kuhinjskega pulta ne povzroča le neudobnega dela, pač pa vodi v neugodne položaje telesa, ki lahko povzročajo dolgotrajno bolečino. 

    3. Višina kuhinjskega pulta se spreminja 

    3.1 Višina kuhinjskega pulta nekoč

    Nekoč, še nekaj desetletij nazaj, so bili ljudje v povprečju nekoliko nižji, kot so danes. Počasne, a vztrajne spremembe povprečne višine so vplivale tudi na oblikovanje pohištva; oblikovalci so dimenzije skladno s prej omenjenimi principi ergonomije prilagodili tako, da so lahko tudi večji ljudje pohištvo uporabljali karseda udobno. 

    Če je bila višina stola pred nekaj desetletji 42-43 cm, je danes okrog 45 cm. Čeprav se razlika dveh centimetrov zdi zanemarljiva, v realnosti pomeni pomembno nadgradnjo in prilagoditev vse višjim ljudem. 

    Višina kuhinjskega pulta se je v zadnjih letih prav tako spremenila. Pred nekaj desetletji je bila standardna višina pulta 85-87 cm, danes pa pultov pod 90 cm praktično ne najdemo več. Vse pogostejši pa so višji pulti, kjer je višina kuhinjskega pulta 91 ali celo 92 cm. 

    3.2 Višina kuhinjskega pulta glede na kontinent

    Ker smo ljudje na Zemlji različno visoki, je temu prilagojeno tudi pohištvo. Azijci so nižje rasti od Evropejcev ali Američanov, kar nakazuje tudi nekoliko nižja višina kuhinjskega pulta. V Aziji namreč veljajo nekoliko drugačni standardi, prilagojeni povprečni višini tamkajšnjih ljudi. Višina kuhinjskega pulta torej ne variira samo zgodovinsko gledano, ker ljudje pač postajamo vedno višji, variira tudi v odvisnosti od geografskega območja. 

    Kuhinjski pult
    Višina pulta se lahko tudi prilagodi, če je oseba izrazito visoke ali nizke rasti. 

    4. Idealna višina kuhinjskega pulta

    Idealna višina kuhinjskega pulta je med 90 in 92 cm. Takšen je standard, ki vam ga bodo ponudili tudi v trgovinah, pri čemer je najpogostejša višina kuhinjskega pulta 90 cm, čeprav je res, da so zadnja leta vse pogostejši pulti višine 91 in 92 cm. Ta standard ustreza 95% ljudem, kar pomeni, da je to tudi najbolj varna izbira. A pozor, višino lahko po potrebi tudi nekoliko prilagodimo glede na višino oseb, ki ga bodo največ uporabljale. Prilagajanje višine je še bolj enostavno, če kuhinjo izdela mizar, ki lahko višino poljubno prilagaja.

    Če imamo v družini zelo različno visoke osebe, to lahko predstavlja izziv, saj je nemogoče ujeti idealno višino za vse. V tem primeru velja pravilo, da se višina kuhinjskega pulta prilagodi nižji osebi oziroma tisti, ki bo kuhinjski pult največ uporabljala.

    Oseba, visoka 1,9 metra potrebuje kuhinjski pult višine 92 cm, za osebo, visoko 1,55 m, pa bi bil primernejši pult višine 89 cm. Za vsakega posameznika obstaja idealna višina delovne površine v kuhinji, ki omogoča da vaša hrbtenica med delom v kuhinji ne trpi. Optimalno višino kuhinjskega pulta dobimo tako, da izmerimo razdaljo med tlemi in pokrčenim komolcem ter ji odbijemo 10-15 cm.

    5. Idealna višina kuhinjskega pulta - posebnosti pri izračunu

    Razmerje dolžine rok in višine telesa ni pri vseh ljudeh enako, zato lahko pride tudi do odstopanj, kar pomeni da omenjeno razmerje ni vedno najboljši primer za izračun višine kuhinjskega pulta. V kolikor si želimo delo v kuhinji olajšati, lahko poleg višine delovne površine za pripravo hrane prilagodimo tudi višino kuhališča in kuhinjskega korita. Optimalna višina kuhališča, ki je prijazna do vaše hrbtenice je 10-15 cm nižja od delovne površine. Pri postavitvi pomivalnega korita je priporočljivo, da je rob pomivalnega korita 10 cm višje od delovne površine.

    6. Ideje za kuhinjski pult

    Kuhinjski pult je element, ki precej vpliva na izgled vaše kuhinje. Materialov za kuhinjski pult je veliko, pomembno je, da se odločite za takšnega, ki je trajen in praktičen. Na trgu obstaja velika izbira možnosti za vaš izbrani slog. Tukaj lahko najdete ideje za pult vaše kuhinje.

    Strokovni članek 29074
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    9.2
    1

    Mizarstvo Urban Česnik S.P.


    10
    1

    POHIŠTVO ROME, METOD ROBLEK S.P.


    9.8
    17

    PRODIGI, trgovina in storitve, d.o.o.


    8.9
    0

    FRANC KUKOVEC S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane