Za področje
  Svet talnih oblog

  Parket ali laminat?

  Članek je koristil že 13306+ uporabnikom
  Parket in laminat sodita med najpogostejši talni oblogi bivalnih prostorov. Večna dilema, ki se pojavi, je pravilna izbira prej obeh omenjenih talnih oblog. Tako parket, kot laminat, imata svoje prednosti in slabosti, katere so predstavljene v nadaljevanju zapisa z vidika materiala oz. njegove sestave, uporabe in vzdrževanja ter cene produkta.
  Strokovni članek 13306
  Parket velja za brezčasno naravno talno oblogo
  Imamo kar 696 izvajalcev za področje Parketarstvo:

  1. MATERIAL IN SESTAVA
  Če se dotaknemo kategorije o samem materialu in njegovi sestavi lahko poudarimo, da velja parket za absolutno naravno leseno talno oblogo. Na račun tega velja za mehkejšo in toplejšo talno oblogo, obenem pa na račun boljšega sprejemanja in oddajanja vlage bolje uravnana klimo v prostoru.
   
  Parket je v osnovi sestavljen iz spodnjega, nosilnega dela, veznega dela in zgornjega plemenitega lesa. Nosilni sloj je spodnji sloj parketa, ki talni oblogi zagotavlja prostorsko in dimenzijsko stabilnost ter omogoča dober oprijem lepila na strojne tlake-estrih. Nosilni sloj je sestavljen iz lesa iglavcev. Vezni oz. srednji sloj parketa predstavljata lepilo in na njega prečno položene smrekove letvice. Zgornji oz. plemeniti sloj je les, ki si ga izberemo na podlagi njegovega videza. Na plemeniti les lahko dodatno nanesemo sloj laka ali olja za dosego prefinjenega videza in dodatne zaščite. Glede na to ločimo surove masivne in gotove sestavljene parkete. Slednji so tako že finalno lakirani ali oljeni ter kot taki že pripravljeni na gotovo polaganje.
   
  Laminat je po drugi strani sestavljen iz vrhnje prozorne prevleke, dekorne plasti, HDF plošče in spodnje ravnovesne plasti. Vrhnja prozorna prevleka ščiti dekorativno plast laminata pred obrabo, udarci in najrazličnejšimi praskami, dekorativna plast predstavlja dejanski videz talne obloge in je pravzaprav slika lesa ali ploščic izredno visoke ločljivosti, natisnjena in na koncu ustrezno premazana z melaminsko smolo. HDF plošča je vlaknena plošča visoke gostote, sestavljena iz predhodno predelanih lesnih vlaken in melaminske smole ter velja za izredno trpežno, vodoodporno in stabilno. Ravnovesna plast je vodoodporna podporna plast, ki zagotavlja popolno uravnovešenost talne obloge ob predpostavki, da se laminat pravilno položi.
   
  sestava parketa.jpg
  Sestava troslojnega parketa
   
   
  2. UPORABA IN VZDRŽEVANJE
  Ob predpostavki, da je parket ustrezne kvalitete in pravilno položen, bo služil številnim generacijam. V primerjavi z laminatom, ima namreč parket občutno daljšo življenjsko dobo, po drugi strani pa zahteva več vzdrževanja v primerjavi z laminatom. Vzdrževanje pri parketu je odvisno od vrste površinske obdelave - ali je ta lakirana ali oljena. Lakirane parkete po montaži očistimo s posebnim čistilom za lakirane površine, še pred tem pa je površino potrebno ustrezno posesati, da se odstranijo vsi trdni delci.
   
  Pri oljenem parketu je postopek vzdrževanja bolj natančen. Oljen parket po montaži takoj očistimo s posebnim čistilom, namenjenim oljenim površinam. Pred tem je tla potrebno ustrezno posesati in očistiti trdnih delcev. Čistilo je nadalje potrebno zmešati z vodo v ustreznem razmerju. Za čiščenje uporabimo mehko krpo, ki mora biti primerno navlažena, pa vendar ne preveč. Tekočino pustimo nekaj minut, da se vpije, na koncu pa lesena tla pobrišemo s suho krpo, najbolje v smeri lesnih vlaken.
   
  Laminatnih talnih oblog po drugi strani ni potrebno brusiti in lakirati, zato potrebuje bistveno manj vzdrževanja. Laminat je prav tako dobro odporen na udarce, svetlobo in praske ter ima večjo barvno izbiro in imitacij. Uporabnik ima na tržišču na voljo veliko imitacij naravnih materialov (les, kamen, keramika) in nenaravnih materialov. Do razlik med parketom in laminatom prihaja tudi pri sami uporabi oz. natančneje hoji. Laminat ne sodi med materiale z veliko zvočno in toplotno izolativnostjo. Veliko boljšo toplotno in zvočno izolacijo dosežemo z vstavitvijo primerne podlage (zvočne izolacije) pod laminatom. Za zelo dober zvočni izolator pod laminatom ali plavajočim parketom velja pluta, ki v primerjavi z gastropen folijo ohrani svojo debelino (3 mm) in se čez čas ne sesede.
   
  laminat2.jpg
  Prednost laminata se kaže v večji izbiri barvnih odtenkov in tekstur, saj ni naravni material
   
   
  3. CENA
  Klasičen parket na ključ
  Cena za dobavo, lepljenje - polaganje, brušenje in lakiranje klasičnega masivnega parketa, je 44€/m2.
   
  Gotovi parket na ključ
  Cena za dobavo in polaganje dvoslojnega gotovega parketa, je 35€/m2.
   
  Lamelni parket na ključ
  Cena za dobavo, lepljenje, polaganje, brušenje in lakiranje lamelnega parketa, je 32€/m2.
   
  Kant parket na ključ
  Cena za dobavo, lepljenje, polaganje, brušenje in lakiranje kant parketa, je 37€/m2.
   
  Kmečki pod na ključ
  Cena za dobavo in polaganje na lepilo masivnega kmečkega poda - masivnega gotovega parketa, je 55€/m2.
   
  Polaganje klasičnega parketa
  Okvirna cena za polaganje parketa z lepljenjem in uporabo standardnih lakov, upoštevana standardna poraba pri cca 50m2, je 12€/m2.
   
  Prenova klasičnega parketa
  Okvirna cena za prenovo parketa z brušenjem, kitanjem in 3x lakiranjem pri cca 50m2, je 15€/m2.
   
  Polaganje laminata
  Cena za polaganje laminata z povprečno ceno izmeta, je 6€/m2.
   
  Polaganje laminata, plavajoče
  Cena za plavajoče polaganje laminata s pripravo podlage, polaganjem filca in polaganjem laminata, je 7€/m2.
   
  Cena polaganja laminata
  Cena za dobavo in polaganja laminata na klik, skupaj z materialom, je 17€/m2.
   
  4. ZA KATEREGA SE TOREJ ODLOČITI?
  Dolgoročno gledano je boljša izbira talne obloge vsekakor parket, ne glede na to, da zahteva več vzdrževanja in je dražji. Poglavitni razlog je naravni material - les, ki nudi bivalnim prostorom občutek topline in prijetnega otipa, miru, naravnosti in pozitivno vpliva na bivalno klimo v prostoru. Parket je v primerjavi z laminatom bolj trpežen in dosega daljšo življenjsko dobo. Laminat se priporoča predvsem za prostore, ki niso preveč obremenjeni, pa vendar želimo, da prostor izgleda urejeno. Tako je laminat primeren v primeru, ko želimo najti kratkotrajno in cenovno ugodno talno oblogo.
   
  laminat.jpg
  Polaganje laminata s sistemom na klik

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja BOŠTJAN BOBIK, s.p.

  Katere poglavitne razlike bi izpostavili med parketom in laminatom?

  Parket je naravni material, med polaganjem se lepi, v primeru manjše poškodbe ga je mogoče obnoviti le na enem odseku. Laminat je umetni material, polaga se ga plavajoče – pomeni, da pod njega namestimo peno (cenejša varianta) ali posebno zvočno izolacijo (dražja varianta). Zaradi dokaj enostavnega polaganja investitor običajno ne rabi izvajalca, saj si laminat lahko položi kar sam. Kar se pa tiče dolgotrajnosti, je parket pred laminatom spet v prednosti, saj je bolj dolgotrajen oz. vzdržljiv, laminat je namreč zelo občutljiv na vlago! V primeru, da se laminat poškoduje na enem mestu, je obnova nemogoča, zato ga lahko samo odstraniš po celotni površini, kar predstavlja znaten strošek.

  Kateri material je dražji?

  Glede na vse povedane karakteristike lahko rečemo, da je parket seveda dražji od laminata, v povprečju za okrog 25-30%. Odločitev, katero talno oblogo izbrati je seveda na koncu prepuščena investitorju, dejstvo pa je, da veliko lastnosti govori v prid parketu, to je tudi razlog, zakaj je dražji od laminata.
  g. Boštjan, BOŠTJAN BOBIK, s.p.

   
   
   
  Strokovni članek 13306
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 696 izvajalcev za področje Parketarstvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 696 izvajalcev za področje Parketarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 696 izvajalcev za področje Parketarstvo
  8.8
  0

  ROBERT KUZMA S.P., parketarstvo


  10
  9

  WohnIn Planungsbüro mit Wohnstudio GmbH


  9.3
  4

  M&M ŽGANEC, slikopleskarstvo, zaključna gradbena dela in druge storitve, Monika Žganec s.p.


  10
  1

  Uvoz in prodaja notranjih vrat Matej Grubar s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje PARKETARSTVO?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane