Za področje

  Obnova parketa

  Članek je koristil že 3438+ uporabnikom
  Parket z leti izgublja lesk, na njegovi površini pa se pojavijo praske in drugi znaki obrabe. Z obnovo lahko lesu povrnemo živahne barve. Predvsem pa je potrebno parket obnoviti kadar se na njem pojavijo mesta, ki niso več zaščitena. Obnovimo lahko vse vrste parketa od masivnega pa do več slojnega gotovega parketa. Edini pogoj je, da je debelina zgornjega sloja najmanj 2,5 mm. V vsakem primeru pa je priporočljivo, parket obnoviti na približno 15 let, odvisno od intenzivnosti uporabe oziroma obrabe. Obnova cca. 50 m2 parketa traja približno 4 dni, lahko pa se je lotimo kadarkoli, tudi pozimi, v kolikor v prostoru zagotovimo temperaturo med 15 in 20 stopinjami Celzija.
  3438
  brušenje parketa.jpg

  1. Obnova lakiranega parketa

  Lakirani parket je lažje vzdrževati in potrebuje manj čiščenja. Debel sloj laka ga namreč ščiti pred vdorom umazanije in vlage ter naredi površino bolj odporno. Zaradi ugodnejše cene, je najbolje je obnoviti parket v vseh prostorih hkrati, obenem pa se tako izognemo odstopanju odtenkov med obnovljenim in neobnovljenim parketom, svetujejo v podjetju BORIŠA TODIČ S.P. iz Ljubljane. Predno se začne obnova iz stanovanja umaknite vse pohištvo in zaključne talne letve. Odvisno od poškodb na parketu bo mojster zbrusil stari lak in cca 1mm lesa. Fuge, reže med deščicami parketa ter globlje poškodbe bo zapolnil in zgladil, nato pa nanesel prvi sloj temeljnega lak in nato več slojev zaključnega laka. Zaključni lak lahko izberete v različnih stopnjah sijaja, od mat pa do visokega sijaja. Ko se lak posuši (običajno v enem dnevu) sledi še montaža novih zaključnih letev. Bolj problematična je obnova reliefno obdelanih ali krtačenih parketov. Z brušenjem jih ponavadi povsem izničimo. Ponovna izvedba reliefov je zelo omejena vsekakor pa storitev tudi zelo podraži.

  Brušenje parketa
  Brušenje parketa

   

  2. Obnova oljenega parketa

  Obnova oljenega parketa je precej enostavnejša kot obnova lakiranega. Ko se zaščitni sloj olja nekoliko obrabi, ga lahko kar sami znova naoljimo. Naoljimo lahko celoten prostor ali pa samo mesta, ki so bolj obrabljena, na primer pri vhodnih vratih, pred kuhinjskim pultom ali okoli jedilne mize. Oljenega parketa običajno ni potrebno brusiti, kar pomeni, da se reliefni vzorec parketa ohrani dolgoročno. Ena od prednosti oljenega parketa so tudi enostavna popravila. Manjšo poškodovano površino ali vdolbinico samo pobrusimo, pokitamo, odvečno maso obrusimo in na koncu naoljimo. Po nekaj urah poškodba ne bo več opazna.

  Pri oljenem parketu manjšo poškodovano površino ali vdolbinico samo pobrusimo, pokitamo in znova naoljimo.

  Lakiranje parketa
  Lakiranje parketa

   

  3. Kdaj zamenjati parket?

  Parket ima zelo dolgo življenjsko dobo, zato se redko odločamo za njegovo zamenjavo. Predvsem se to zgodi iz estetskih razlogov, kadar nam parket vizualno ne sodi več v prostor. Tudi tehnologija je tako napredovala, da je možno popraviti skoraj vse vrste poškodb dodajajo v podjetju BORIŠA TODIČ S.P.. Globoke poškodbe parketa je možno sanirati tako, da se jih zapolni z lesnim kitom, pasto za les ali pa barvnim voskom. Možno je tudi odstraniti in zamenjati zgolj posamezno deščico parketa. Celo po površinskem izlivu vode, ko le-ta še ni prodrla globlje v les ali celo v podlago pod parketom ga je še vedno možno obnoviti. Kadar pa je parket močno navlažen pa ga je potrebno zamenjati. Takrat namreč nabrekne in se nato med sušenjem zvije oziroma odstopi od podlage.

  Kadar je parket močno navlažen in odstopa od podlage ga je potrebno zamenjati.

  3438
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 666 izvajalcev za področje Parketarstvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 666 izvajalcev za področje Parketarstvo:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE PARKETARSTVO?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane