Za področje

    Barvna paleta prostora: Naravna ali barvna tla?

    Članek je koristil že 17379+ uporabnikom
    Vaša tla naj se ujemajo z ostalimi elementi v prostoru, stenami, stropom, pohištvom in tekstilom. Barva tal je zelo odvisna tudi od samega materiala talne obloge, saj vsi materiali niso na voljo v vseh barvah. Barvna paleta prostora je enako pomembna kot oprema prostora, saj močno vpliva na naše počutje. Zato je dobro, da o njej temeljito razmislite!
    Strokovni članek 17379
    svetla tla
    Imamo kar 536 izvajalcev za področje Parketi:

    1. Barvna skladnost prostora

    Splošno je potrebno izbrati barvo tal, ki se bo skladala z ostalimi barvami v prostoru. Barva tal naj ne bi bila enaka kot stene in strop, saj tako prostor postane zelo monoton. Katero barvo izbrati, pa je odvisno tudi od tega, kakšen učinek želite doseči v prostoru.

    Nasvet arhitektke:

    Če v vašo sobo prihaja veliko svetlobe, izberite temnejša tla. Če gre za zelo majhno sobo, izberite nekaj veliko svetlejšega ... Vse je v ravnovesju in kontrastu!
    majhen-prostor.jpg
    Majhen prostor izgleda prostornejši, če so tla v svetlih odtenkih.

    2. Vizualno topel ali hladen prostor?

    Na primer, če izberemo svetla tla, ta prostor optično povečajo, če pa so tla temnih barv je prostor optično manjši. Človeku bolj naravna so temna tla, saj imajo temni elementi občutek teže in so ponavadi pozicionirani čimnižje. Prav tako so lahko tla v bolj hladni barvi, modri ali zeleni, ta naredijo prostor bolj hladen in miren. Barve, kot npr. rdeča in rumena, pa ustvarijo bolj topel interier.

    Če je interier monoton in ga želite popestriti, potem izberite bolj močnejši odtenek tal. Pri tem pa je potrebno barve ostalega interierja umiriti. Če pa je vaše pohištvo živahno bodo bolj nevtralna tla prostor uravnovesila.
    ravnovesje.jpg

    Tla naj bodo ozadje, ki poenoti, namesto da ukrade pozornost vašim skrbno izbranim pohištvenim kosom.

    3. Preverite učinek barve v prostoru

    Kadar prostor, ki ga boste tlakovali, že obstaja ali je v njem že pohištvo, je najbolj smiselno, da poskusite vzorec talne obloge v samem prostoru. Tako lahko najbolj nazorno vidite, kakšna bo barva tal v prostoru tako ob dnevni, kot tudi ob nočni svetlobi. Če prostora še ni (je v gradnji), ampak je vaš objekt v nastajanju, lahko barvo tal v povezavi z ostalimi elementi v prostoru preveri arhitekt s pomočjo 3D vizualizacij. Če vam arhitekt oblikuje tudi interier vam lahko s pomočjo 3D prostorskih predstav upodobi bodoči prostor, le tako bo lahko vaša predstava realna.

    4. Kako izberem pravo barvo za tla?

    Tu je nekaj hitrih napotkov, na katere se morate osredotočiti pri izbiri prave barve za vaša tla:

    Razpoloženje, ki ga želite ustvariti

    Temnejša tla hladnih tonov, ustvarijo bolj formalen občutek; temne barve v toplih tonih ustvarjajo občutek udobja; svetle barve tal bodo naredile vašo sobo bolj zračno in svetlo, hladnejši odtenki svetlih barv bodo videti bolj formalno kot toplejši odtenki.

    Kako svetel je vaš prostor

    Svetlejša kot je barva tal, bolj bo ustrezala prostoru, ki nima veliko svetlobe. Če je vaš prostor preplavljen s svetlobo, pa imate razkošje izbire.

    Velikost sobe

    Svetlejša ko je barva tal, večji bo videti prostor.

    Želite, da se tla ujemajo z obstoječimi tlaki?

    Če prenavljate, je bolje, da se odločite, da so novi tlaki kontrastni tlakom, ki jih boste obdržali. To je boljša rešitev kot, če se si novi in stari tlaki ne ujemajo popolnoma. V kolikor pa boste zamenjali oz. obnovili vsa tla v stanovanju bo bolj skladen občutek, če bodo vsa tla iste barve, tako se bo povečal tudi občutek prostornosti. Če pa se kljub temu odločite da tla spreminjate od sobe do sobe, izberite takšne barvne odtenke tal, ki se med seboj  dopolnjujejo.

    Barva vašega pohištva

    Posebej težavno je, če imate na različnih lesenih tleh veliko lesenega pohištva v različnih barvnih tonih. Tla je v tem primeru treba poenotiti (najbolje pa tudi pobarvati), saj želite, da so tla ozadje, namesto da ukradejo pozornost vašim skrbno izbranim pohištvenim kosom.


    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 17379
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketi?

    Imamo kar 536 izvajalcev za področje Parketi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 536 izvajalcev za področje Parketi
    10
    16

    Supremotech, Wadie Kidess, s.p.


    8.9
    1

    Oblaganje tal, Mikhail Cherniaev s.p.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    8.9
    1

    MAPOS, Matjaž Posega s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane