Za področje

    Laminat, cena m2 za polaganje laminata

    Članek je koristil že 20045+ uporabnikom
    Laminat je večslojna sintetična talna obloga, ki ponavadi imitira les, pa tudi kamen in druge materiale. Laminatu strmo narašča popularnost in danes velja za največjo konkurenco parketu, predvsem zato, ker je polaganje laminata izredno preprosto. Najbolj priljubljena talna obloga je zagotovo laminat. Cena laminata pa je med najnižjimi.
    Strokovni članek 20045
    Laminat: imitacija lesa, www.yatego.com
    Imamo kar 1210 izvajalcev za področje Laminati:

    1. Kaj je laminat parket?

    Laminat je talna obloga, ki že vse od 80. let postaja najbolj priljubljena talna obloga za stanovanja, pisarne in druge prostore. Laminat je sestavljen iz HDF vlaknene plošče, ki mu daje trdnost. Vrhnji sloj pa predstavlja tanka plast vinila, ki lahko imitira les, kamen oziroma katerokoli barvo, vzorec in teksturo. Ravno ta raznovrstnost, v kombinaciji z ugodno ceno, je bistvena za priljubljenost laminata.

    2. Polaganje laminata na plavajoči pod

    Polaganje laminata je res enostavno, saj imajo laminatne plošče posebne zatiče. Tako plošče zataknemo eno v drugo, s tako imenovanim klik sistemom. Pomembno je, da laminat pred polaganjem skladiščimo pod enakimi klimatskimi pogoji, kot pri polaganju. Ko začnemo s polaganjem je dobro, da laminat sortiramo v skladu z željenim potekom žil lesa ali po barvnih odtenkih. Prav tako je pomembno, da laminata ne lepimo na podlago, ga ne zabijamo ali ne pritrjujemo na katerikoli drug način. Laminat se namreč polaga plavajoče - t.i. plavajoči pod.

    1_450243_meister_laminat_eiche_cognac.jpg
    Laminat odlično imitira les.

    Podlaga na katero polagamo laminat mora biti popolnoma ravna, čista in suha. Razlika v debelini podlage, ki na 1 m znaša več kot nekaj mm, je za polaganje laminata zelo problematična. Kadar laminat polagamo na mineralno podlago, moramo prej narediti tudi meritve vlažnosti, saj je previsoka vlažnost za laminat usodna. Laminat lahko polagamo na beton, cementni estrih, anhidrit estrih, kamnite plošče, ipd. Položimo pa ga lahko tudi na že obstoječo talno oblogo. Laminata ne polagamo direktno na mineralno ali drugo podlago. Pri polaganju na mineralno podlago, je najprej potrebno položiti parno zaporo. Pri leseni podlagi pa te ne smemo položiti.

    2.1 Pena za laminat

    Pena za laminat se položi, če želimo omiliti zvok, ki ga povzroča laminat. To je ponavadi posebna penasta folija, pa tudi pluta ali kakšen drug podložni material. Laminat je možno položiti tudi na talno gretje, pod laminat se v tem primeru položi posebne plošče iz pene.

    3. Vzdrževanje laminata

    Laminat je izredno občutljiv na vodo, zato laminat vedno brišite le z vlažno krpo. Uporabljajte tudi posebna čistila za laminat in vinilne obloge. Noge vsega premičnega pohištva, kot so mize in stoli, zaščitite s podložkami. Še posebej uničevalni so stoli na kolescih. V takih primerih uporabite polikarbonatne zaščitne plošče.

    4. Obraba laminata

    Laminat ima tudi nekatere negativne lastnosti. Čez daljše časovno obdobje se stiki med ploščami lahko razrahljajo in plošče začnejo odstopati. V daljšem časovnem obdobju se na ploščah lahko poznajo tudi znaki obrabe. Najbolj moteč problem laminata pa je, da ob nepravilni podlagi, oddaja votel zvok, ki je za večino uporabnikov problematičen.

    Kueche_01_Laminat_final.jpg
    Laminat za kuhinjo kot imitacija kamna.

    5. Cena laminata

    Koliko stane laminat? Cena laminata se začne že pri 3 do 5 EUR/m2. Zgornja meja pa se konča nekje pri 20 EUR/m2.

    6. Polaganje laminata cena

    Koliko stane polaganje laminata? Cena za polaganje laminata se giblje med 8 in 12 EUR/m2.  


    Za več informacij o laminatu kontaktirajte naše mojstre, ki vam bodo z veseljem pomagali.

    Strokovni članek 20045
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Laminati?

    Imamo kar 1210 izvajalcev za področje Laminati:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1210 izvajalcev za področje Laminati
    9.3
    1

    STREHA, stavbno mizarstvo in tesarstvo, Mišo Brežnjak, s.p.


    10
    7

    Vzdrževanje objektov in urejanje okolice Rok Bogovič s.p.


    10
    10

    M&T TRADE, d.o.o.


    10
    2

    Miodrag Mitić s.p


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane