Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Izbira talne obloge: pluta, parket ali laminat?

    Članek je koristil že 10526+ uporabnikom
    Talna obloga ščiti konstrukcijo pred uničenjem, poleg tega pa nam omogoča prijetnejši stik s tlemi. Obloga lahko predstavlja tudi estetski element, saj nam lahko popestri notranji prostor. Tokrat se osredotočamo na tri priljubljene vrste talnih oblog. Kaj pravite: pluta, parket ali laminat?
    Strokovni članek 10526
    pluta parket laminat
    Imamo kar 708 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    1. Parket

    Uporaba lesa v interjerju daje prostoru posebno toplino, domačnost in estetsko vrednost. Parket je tudi okolju prijazen material, saj je naraven. Poleg tega pa relativno dolga tudi njegova življenjska doba, saj nam služi več desetletij, seveda ob primernem vzdrževanju in obnavljanju.

    Za parket lahko uporabimo različne vrste lesa, ki so tudi različnih barv in nam na svojstven način popestrijo interjer. Pogosto se za parket uporablja les hrasta, ki je zelo obstojen, pa tudi macesna, bukve, javorja, kostanja, češnje itd.

    Splošno velja pravilo, da za parket lahko uporabimo le trd les.

    Parket pa lahko razdelimo v tri razrede, glede na strukturo lesa. Razlika med razredi je v različni barvi in pa strukturi vlaken. V prvi razred štejemo les, ki je enakomerno obarvan, v drugem razredu je standarden les, v tretjem pa rustik, ki ima bolj izrazito teksturo.

    Parket
    Parket nam ob primernem vzdrževanju lahko služi več desetletij.

    1.1 Parket - življenjska doba

    Povprečna življenjska doba parketa je 80 let. Na kakšen način in kako hitro se bo parket obrabljal je odvisno od namembnosti prostora – denimo v kuhinji hitreje prihaja do obrabe kot v spalnici, trdnosti in kakovosti parketa ter seveda od tega, ali bomo parket pravilno vzdrževali.

    Različne vrste parketa imajo različne zakonitosti vzdrževanja. 

    1.2 Parket - cena

    Gotovi parket brez polaganja stane med 46 in 50 EUR/m2, odvisno od vrste lesa in razreda parketa.

    2. Laminat

    Laminat je večslojna sintetična talna obloga, ki po navadi imitira les. Izjemno lahko ga je položiti in vzdrževati, zato vedno bolj pogosto nadomešča parket.

    Laminat lahko položite tudi sami, saj ima izjemno enostaven sistem laminatnih plošč z zatiči na klik sistem.

    Talna obloga pa ima tudi nekatere negativne lastnosti. Stiki med ploščami se lahko na daljše časovno obdobje razrahljajo in plošče začnejo odstopati, na ploščah pa se lahko poznajo tudi znaki obrabe.

    Laminat
    Pri laminatu lahko poškodovane dele nadomestimo z novimi.

    2.1 Laminat - življenjska doba

    Življenjska doba laminata je precej krajša kot pri parketu, nekje okoli 20 let. Je pa laminat enostaven za čiščenje in vzdrževanje in je bolj odporen na obrabo kot parket. Poškodovane dele lahko preprosto nadomestimo z novimi.

    2.1 Laminat - cena

    Laminat brez polaganja stane med 25 in 40 EUR/m2, odvisno od vrste in kvalitete.

    3. Pluta

    Še ena zanimiva možnost talne obloge je pluta, ki je narejena iz lubja hrasta plutovca. Pluta popestri interjer, naredi ga prijetnega za bivanje, tla pa so mehka in udobna za hojo.

    Pluta je naravni material, ki je zelo elastičen. Prav tako je dober toplotni in zvočni izolator. Odporna je tudi proti udarcem, enostavna je za čiščenje in vzdrževanje.

    Pluta kot talna obloga je stara že stoletja. Včasih so jo polagali na klasičen način, danes pa poznamo enostaven sistem polaganja na klik. Sistem je podobno kot pri laminatu zelo enostaven, zato lahko pluto položimo kar sami.

    Pluta
    Strokovnjak naj pluto občasno zbrusi, prelakira in premaže s tesnilnim premazom.

     

    3.1 Pluta - vzdrževanje

    Ob pravilni vgradnji je pluta kot talna obloga razmeroma enostavna za negovanje in vzdrževanje. Redno pometanje in sesanje poskrbi, da se z nje odstrani umazanija, ki bi jo lahko odrgnila in poškodovala. V primeru, da jo polijemo s tekočino, jo je treba takoj obrisati, da ne bo prišlo do madežev ali dvigovanja plošč pri večjem izlivu.

    Pluta ima lahko dolgo življenjsko dobo, če zanjo primerno skrbimo.

    Strokovnjak naj jo občasno zbrusi, prelakira in premaže s tesnilnim premazom. Od tega, kako debela je pluta je odvisno kolikokrat jo lahko brusimo. Prav tako kot pri laminatu, lahko posamezne poškodovane plošče plute enostavno zamenjamo z novimi. 

    3.2 Pluta - cena

    Pluta je na voljo v različnih debelinah in končnih obdelavah zato se tudi cene pozameznih izdelkov lahko zelo razlikujejo.
    Pluta brez polaganja stane okrog 20 - 40 EUR/m2.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja PARKETARSTVO TKALEC, Boštjan Tkalec s.p.

    Kot strokovnjak na področju talnih oblog, kateri material priporočate za notranje prostore?

    Za bivalne prostore našim strankam največkrat priporočamo parket, še posebej v primerih, ko se stranke odločajo med njim in laminatom, saj ima parket bistveno daljšo življenjsko dobo, je bolj odporen, ne škripa, obenem pa je 100% naravni material, medtem ko je laminat umetni material.

    Na kakšen način se polaga parket?

    Osnova za polaganje parketa je položen in ustrezno pripravljen estrih. Priporočamo, da se parket lepi, saj se v primeru plavajočega polaganja na klik mnogokrat pojavijo komplikacije in začne parket slej ko prej škripat.
    g. Boštjan, PARKETARSTVO TKALEC, Boštjan Tkalec s.p.

    Strokovni članek 10526
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Imamo kar 708 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 708 izvajalcev za področje Parketarstvo
    9
    3

    DAMIJAN VAC S.P.


    9
    0

    Habitat d.o.o.


    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    9.6
    2

    BRS PLUS trgovina in inženiring d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane